Ειδήσεις

Διατροφή και μνήμη

Γράφει ο Μανώλης Μοράρης,
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Ένα σοβαρό πρόβλημα που απασχολεί αρκετό κόσμο σ’ αυτό τον δύσκολο καιρό  είναι η μνήμη. Σημαντικό ρόλο στη μνήμη και τις λειτουργίες του εγκεφάλου διαδραματίζει  η διατροφή μας,  αρκετές  είναι οι τροφές που επηρεάσουν τη μνήμη μας, ενισχύοντας τη λειτουργία του εγκεφάλου κι αναστέλλοντας την επιβράδυνσή της.
Τα θρεπτικά συστατικά που βελτιώνουν τη μνήμη είναι τα φλαβονοειδή, το φολικό οξύ και τα Ω-3 λιπαρά. Τροφές που πρέπει να καταναλώνουμε στα πλαίσια μιας υγιεινούς διατροφής πλούσιας σε ενισχυτικά της μνήμης μας είναι και οι ακόλουθες:
• Μούρα: Όλες οι ποικιλίες μούρων περιέχουν φλαβονοειδή (οι ουσίες που ευθύνονται για το έντονο χρώμα των φρούτων) κι ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου μας. Αν και φρέσκα μούρα δεν είναι πάντοτε διαθέσιμα στην αγορά, υπάρχουν τα κατεψυγμένα μούρα που περιέχουν τα ίδια θρεπτικά συστατικά και μπορούν να εξυπηρετήσουν τις διατροφικές σας ανάγκες ολόκληρο το χρόνο.
• Πράσινα, φυλλώδη λαχανικά: Το σπανάκι και το λάχανο, τα γογγύλια και τα υπόλοιπα πράσινα λαχανικά περιέχουν φολικό οξύ και βοηθούν άμεσα στη βελτίωση της μνήμης. Μέσα από τακτική κατανάλωση τέτοιων λαχανικών, ο εγκέφαλος ενισχύει τη δυνατότητά του να επεξεργάζεται τις πληροφορίες πιο γρήγορα και να ανακαλεί μνήμες του παρελθόντος πιο αποτελεσματικά.
• Λιπαρά ψάρια: Ο σολομός και οι σαρδέλες, το σκουμπρί και η ρέγγα έίναι εξαιρετικές επιλογές διατροφικά. Περιέχουν μεγάλες ποσότητες Ω-3 λιπαρών, τα οποία επιδρούν θετικά στην αποτροπή άνοιας κι άλλων προβλημάτων σχετικών με τη μνήμη. Ιδανικά, καταναλώνουμε 4 μερίδες λιπαρών ψαριών σε εβδομαδιαία βάση. Αν κάτι τέτοιο σας φαίνεται εξωπραγματικό, μπορείτε να λάβετε μοριακά αποσταγμένα συμπληρώματα Ω-3 λιπαρών οξέων.
• Καφές: Όλοι επιζητούμε ένα φλιτζάνι καφέ κάθε πρωί, έτσι ώστε να μπορέσουμε να ξυπνήσουμε και να αντεπεξέλθουμε στο δύσκολο πρόγραμμα της καθημερινότητάς μας. Ταυτόχρονα, ο καφές ενδείκνυται για τη βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου σε σημαντικό βαθμό. Φυσικά, η κατανάλωση καφέ θα πρέπει να είναι πάντοτε μετριοπαθής. Σε σχέση με τα είδη καφέ που πρέπει να προτιμάμε για καλύτερα αποτελέσματα και χωρίς παρενέργειες, ο καφές φίλτρου κι ο ελληνικός καφές αποτελούν τις καλύτερες επιλογές.
• Ξηροί καρποί: Αν ψάχνετε ένα σνακ που ωφελεί τον εγκέφαλο και τη μνήμη σημαντικά, οι ξηροί καρποί είναι ιδανική διατροφική επιλογή για εσάς. Ειδικά οι ανάλατοι ξηροί καρποί προσφέρουν εξαιρετικά ωφέλιμες θρεπτικές ουσίες και βοηθούν στην ενίσχυση της μνήμης, όπως και στην καταπολέμηση της κόπωσης. Επιλέξτε καρύδια και αμύγδαλα, φουντούκια και κάσιους, ηλιόσπορους και κολοκυθόσπορους για ένα θρεπτικό σνακ, νόστιμο και υγιεινό.
Με τη σωστή διατροφή, με τακτική άσκηση και με την υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών, θα έχουμε εξαιρετικά αποτελέσματα στη μνήμη και τη λειτουργία του εγκεφάλου. Πολλά φρούτα και λαχανικά, ξηρούς καρπούς και άπαχες επιλογές πρωτεϊνών θα έχουμε καλό αποτέλεσμα.
Αποφεύγουμε την υπερβολική κατανάλωση καφέ και αλκοόλ, όπως επίσης τα ανθυγιεινά βαριά επεξεργασμένα σνακ και τις τηγανητές τροφές. Καλό είναι να προσπαθήσουμε να κοιμόμαστε 7-8 ώρες κάθε ημέρα και να καταπολεμούμε το άγχος, καθώς επιδρά αρνητικά στη μνήμη και τη γενικότερη υγεία μας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου