Ειδήσεις

Ηξεραν από το ’12 και περίμεναν να… βρέξει

Διαρκές έγκλημα σε περιοχές που βρίσκονται, με βάση τα επίσημα στοιχεία, στο κόκκινο για τον κίνδυνο πλημμυρών, παρά τις προειδοποιήσεις. Τα σχέδια για την αντιπλημμυρική προστασία των περιοχών της Δυτικής Αττικής που επλήγησαν από τις πλημμύρες έχουν μείνει στο… κενό, ενώ όλοι γνώριζαν, όπως φαίνεται από τον χάρτη του ΥΠΕΚΑ του 2012 που δημοσιεύει «Το Βήμα της Κυριακής», ότι βρίσκονται σε ζώνη επικινδυνότητας και προφανώς δεν είναι όλα αποτέλεσμα μόνο της κλιματικής αλλαγής.
Οι πληγείσες από την πρόσφατη καταστροφική πλημμύρα περιοχές της Δυτικής Αττικής αναγνωρίζονται ήδη από τη μελέτη για την προκαταρκτική αξιολόγηση κινδύνων πλημμύρας, που τελείωσε το 2012, του ΥΠΕΚΑ ως Ζώνες Δυνητικά Υψηλού Κινδύνου Πλημμύρας και οριοθετούνται με ροζ χρώμα στον χάρτη που παραθέτει «Το Βήμα», ενώ με κόκκινες και πράσινες κουκκίδες σημειώνονται παρελθόντα συμβάντα.
Και όμως, παρά τις προειδοποιήσεις και τα καμπανάκια που έχουν χτυπήσει κατά καιρούς οι επιστήμονες, οι ειδικοί αλλά και οι αρμόδιοι φορείς, ελάχιστα έχουν γίνει για την προστασία των περιοχών και, όπως λένε οι ειδήμονες, αντίστοιχη συζήτηση πρέπει να ανοίξει άμεσα για το σύνολο της επικράτειας.
Οι προειδοποιήσεις ήταν πολλές, καθώς ήταν και αρκετά τα επεισόδια πλημμυρών στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής. Ενδεικτικά από το Προσχέδιο Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας Αττικής (Ιούλιος 2017) «…στο Υδατικό Διαμέρισμα της Αττικής, 54 από τα 153 ιστορικά πλημμυρικά γεγονότα χαρακτηρίστηκαν ως σημαντικά (35%). […] Σε σχέση με τη χρονική κατανομή των επεισοδίων, το μεγαλύτερο πλήθος των ιστορικών πλημμυρών σημειώθηκε κατά την περίοδο 2001-2009 με 66 ιστορικά γεγονότα (43,1% επί του συνόλου), ενώ από το 1981 έως το 2000 έχουν καταγραφεί 47 ιστορικά γεγονότα (30,7% επί του συνόλου). Επίσης, κατά την περίοδο 1961-1980 σημειώθηκαν 29 πλημμυρικά γεγονότα (19% επί του συνόλου). Το υπολειπόμενο 7% (11 επεισόδια) έχει καταγραφεί την περίοδο από το 1896 έως το 1960».
Σύμφωνα με την εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας με θέμα «Σχεδιασμός και δράσεις πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων», οι αρμοδιότητες μελέτης, κατασκευής και συντήρησης αντιπλημμυρικών έργων, καθώς και οι αρμοδιότητες καθαρισμού και αστυνόμευσης ρεμάτων και απαλλοτριωμένων χώρων παρά τα ρέματα έχουν περιέλθει στις περιφέρειες με τον Καλλικράτη.
Ακρως ανησυχητικό ως προς την πρόληψη ήταν και το γεγονός ότι, με βάση τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του πρώτου εξαμήνου 2017, οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ήταν μειωμένες κατά 1.441 εκατομμύρια ευρώ (και άρα και οι δαπάνες για επενδύσεις σε αντιπλημμυρικά έργα) σε σχέση με τον στόχο.
Την ίδια στιγμή, όπως καταγγέλλει και Το Ποτάμι, σε 7 κωδικούς δαπανών που σχετίζονται με αντιπλημμυρικά έργα είχε προϋπολογιστεί για το 2017 το ποσό των 31.481.122 ευρώ και είχαν δαπανηθεί για τα έργα αυτά μόνο 5.321.367 ευρώ μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2017, ενώ από πολλές πλευρές καυτηριάζεται το γεγονός ότι μόλις λίγες ημέρες πριν από την καταστροφή, στις 6 Νοεμβρίου 2017, το συντονιστικό όργανο Πολιτικής Προστασίας της περιφέρειας απεφάνθη στη συνεδρίασή του ότι ο μηχανισμός της περιφέρειας είναι πανέτοιμος να ανταποκριθεί στις επερχόμενες συνθήκες.
ΒΗΜΑ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου