Ειδήσεις

Οι νέες εκτιμήσεις του καθηγητή Βαρώτσου για τους σεισμούς

Με τη μεθοδολογία της ομάδας ΒΑΝ Μεξικανοί επιστήμονες είχαν προβλέψει το σεισμό στο Μεξικό. Ο σεισμολόγος Παναγιώτης Βαρώτσος μίλησε στην ΕΡΤ για το πως ακολουθήθηκε η μεθοδολογία από ξένους επιστήμονες και επεσήμανε ότι στόχος της ομάδας ΒΑΝ είναι η πρόληψη ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι συνέπειες από έναν ισχυρό σεισμό.

Επίσης, χαρακτήρισε στατιστική ανάλυση και όχι πρόγνωση την εκτίμηση των επιστημόνων ότι του χρόνου ενδέχεται να αυξηθούν οι ισχυροί σεισμοί λόγω της περιοδικής επιβράδυνσης της περιστροφής της Γης.

Τόνισε η ομάδα ΒΑΝ έχει τη μεθοδολογία να προβλέψει το μέγεθος, την περιοχή όπου θα εκδηλωθεί το φαινόμενο, αλλά και τον χρόνο εκδήλωσής του. Όπως είπε, η δουλειά του επιστήμονα είναι να προσπαθήσει να προλάβει ή να ελαχιστοποιήσει τις συνέπειες ενός σεισμού.

«Κάνουμε διαρκώς μετρήσεις και όταν δούμε ότι οι εκτιμήσεις οδηγούν σε έναν σεισμό μεγέθους 6 Ρίχτερ ή μεγαλύτερο συγγράφουμε μια εργασία τη δημοσιοποιούμε δίνοντας τη δυνατότητα στην πολιτεία να γνωρίζει τις εκτιμήσεις μας. Η περίπτωση του Μεξικού είναι πολύ διδακτική, έγινε στο Νότο σε μια περιοχή όπου είχε εκτιμηθεί ότι είχε τη μικρότερη πιθανότητα να δώσει τέτοιους σεισμούς.

Αυτός ο σεισμός μεγέθους 8,2 ήταν ο μεγαλύτερος στη χώρα για περισσότερο από 100 χρόνια. Μάλιστα δεν έγινε σε σημεία όπου συγκλίνουν οι τεκτονικές πλάκες. Οι Μεξικανοί είχαν εκδώσει εργασία με τη μέθοδο ΒΑΝ και είχαν προειδοποιήσει για τον σεισμό».

Στην πατρίδα μας, τον Μάιο του 1995 η Βασιλική Ακαδημία του Λονδίνου είχε διοργανώσει συνέδριο για τα αποτελέσματα του ΒΑΝ. Σε αυτό το διήμερο η ομάδα είχε ανακοινώσει ότι έχει ισχυρό σήμα στην περιοχή των Ιωαννίνων και αναμένει εκεί σεισμό 6 και 6,5.

Την επόμενη ημέρα, στις 13 Μαϊου ο σεισμός συνέβη στην περιοχή Κοζάνης – Γρεβενών, μια περιοχή που είχε να δώσει πάνω από 1.000 χρόνια σεισμό άνω των 6 Ρίχτερ.

Οι αντιλήψεις περί ασεισμικών περιοχών έχουν πλέον αλλάξει. Στην εικόνα που έδωσε στη δημοσιότητα ο καθηγητής φαίνονται οι 8 σταθμοί που έχει εγκαταστήσει η ομάδα ΒΑΝ στην Ελλάδα. Όπως είπε οι σταθμοί αυτοί δεν είναι αρκετοί, το δίκτυο, είπε, είναι αραιό.

Ωστόσο όπως τόνισε οι μετρήσεις είναι συνεχείς. Προέβαλε μάλιστα ένα σεισμικό σήμα από τις 14 Ιανουαρίου του 2008. Το σήμα η ομάδα ΒΑΝ το έλαβε ένα μήνα πριν τον σεισμό της Μεθώνης.

Όπως εξήγησε ο καθηγητής μετά από ένα σήμα η ομάδα κάνει την επαλήθευση. Η πρώτη δουλειά, εξήγησε, είναι να γίνει προσδιορισμός του επίκεντρου και του μεγέθους.

Ακολουθεί μια εργασία. Στη σχετική εργασία για τον σεισμό της Μεθώνης, ο καθηγητής έδειξε την περιοχή που ανάμενε η ομάδα ΒΑΝ τον σεισμό.

Έχουμε τη δυνατότητα να προσδιορίσουμε και τον χρόνο του σεισμού, δήλωσε ο καθηγητής Βαρώτσος.

Στην περίπτωση της Μεθώνης, όπως είπε, η πρόβλεψη ήταν κοντά στις 10 Φεβρουαρίου και ο σεισμός έγινε στις 14 του μήνα.

Αυτή τη στιγμή, σήμερα και για το άμεσο μέλλον όπως είπε ο καθηγητής η ομάδα ΒΑΝ δεν έχει κάποια καταγραφή για τον ελλαδικό χώρο.

Αυτό προς το παρόν, όπως τόνισε, μπορεί τα δεδομένα αυτά να αλλάξουν.

Σε ό,τι αφορά στη δημοσίευση Αμερικανών που λέει ότι το 2018 αναμένονται μεγάλοι σεισμοί ο καθηγητής Βαρώτσος είπε πως πρόκειται για μια στατιστική μέθοδο που δεν πρόκειται για πρόγνωση που δίνει περιοχή και μέγεθος.

thetoc.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου