Ο βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Γάκης συμμετείχε, εκπροσωπώντας τη Βουλή των Ελλήνων, στις εκδηλώσεις για την 73η επέτειο της επανάστασης-απελευθέρωσης της Καρπάθου που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 19 Νοεμβρίου στην Αθήνα από το Σύλλογο των Απανταχού Καρπαθίων.
Ο βουλευτής Δωδεκανήσου παρακολούθησε τη δοξολογία στον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Καρύτση και συμμετείχε στην κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.
Στον πανηγυρικό παγκαρπαθιακό εορτασμό της 73ης επετείου της επανάστασης-απελευθέρωσης της Καρπάθου που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής, ο Δημήτρης Γάκης, απεύθυνε χαιρετισμό.
Στην ομιλία του ο βουλευτής Δωδεκανήσου, αφού συνεχάρη τους διοργανωτές για τη σημαντική αυτή εκδήλωση ιστορικής μνήμης και τιμής, επεσήμανε τη σημασία του ξεσηκωμού του λαού της Καρπάθου το 1944 στην δωδεκανησιακή αλλά και στην ελληνική ιστορία.
«Ο Αγώνας αυτός των Καρπαθίων, η μνήμη της θυσίας τους για Ανεξαρτησία, είναι ένα σημαντικό στοιχείο της ταυτότητας του νησιού και είναι χρέος μας να το διατηρήσουμε, να το σεβαστούμε και να το μεταφέρουμε καθαρό και αναλλοίωτο στην επόμενη γενιά. Σήμερα είναι ημέρα μνήμης. Ταυτόχρονα, είναι ευθύνη όλων μας να μεταφέρουμε το διαχρονικό μήνυμα του απελευθερωτικού κινήματος στην Κάρπαθο που σήμερα, είναι επίκαιρο περισσότερο από ποτέ: Η αντίδραση του λαού απέναντι στο ναζισμό και στο φασισμό, για την ελευθερία και την προάσπιση της Δημοκρατίας. Για να κρατήσουμε ισχυρές, τις θεμελιώδεις αξίες της εθνικής αξιοπρέπειας και της αλληλεγγύης για αντίδραση σε πολιτικές υποτέλειας, στον εθνικισμό και το νεοναζισμό», τόνισε ο βουλευτής.
Στη συνέχεια ο Δημήτρης Γάκης απευθυνόμενος στους δεκάδες συμπατριώτες του που γέμισαν την Αίθουσα στην Παλαιά Βουλή, δίνοντας ένα πολύ ζωντανό – νησιωτικό – χρώμα στη εκδήλωση, είπε: «Μας χαροποιεί ιδιαίτερα ότι η σημερινή εκδήλωση συνενώνει τους απανταχού Καρπάθιους. Μας δίνει τη δυνατότητα να γνωριστούμε καλύτερα. Ταυτόχρονα, αντανακλά το δυναμισμό των Καρπαθίων και τη διάθεση όλης της κοινωνίας στη γωνιά αυτή της Δωδεκανήσου να διατηρηθούν οι τοπικές μνήμες, με σεβασμό στην ιστορία και στη Δημοκρατική παράδοση του νησιού».