Ειδήσεις

Προβληματισμένες περιβαλλοντικές οργανώσεις για το σχέδιο νόμου για την προστασία των περιοχών Natura

Τον έντονο προβληματισμό τους για το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος για τις προστατευόμενες περιοχές εκφράζουν με κοινή τους ανακοίνωση 11 περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Όπως επισημαίνουν είναι θετική η διατήρηση και επέκταση της υφιστάμενης δομής για την προστασία των περιοχών Natura, δείχνει όμως να μην έχει σχεδιαστεί με επαρκή λεπτομέρεια.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Αρκτούρος, ΑΡΧΕΛΩΝ, Δίκτυο Μεσόγειος SOS, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών, Καλλιστώ, MEDASSET, MΟm, ΑΝΙΜΑ και WWF Ελλάς εκτιμούν ότι είναι θετικό βήμα η επέκταση του αριθμού και του πεδίου αρμοιδότητας των φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, ώστε να καλύψουν το σύνολο των περιοχών Natura. Επίσης αξιολογούν ως θετική την κάλυψη της λειτουργίας τους από τον κρατικό προϋπολογισμό σε ετήσια βάση.

Οι οργανώσεις ωστόσο εκφράζουν έντονο προβληματισμό τόσο για τη μεταβατική λειτουργία των φορέων, όσο και για τη μελλοντική στελέχωσή τους. Όπως αναφέρουν:

Στο σχέδιο νόμου δεν προβλέπεται οργανόγραμμα και στελέχωση με επαρκές, κατάλληλο και τακτικό προσωπικό, ώστε οι ΦΔΠΠ να μπορέσουν να ανταποκριθούν στο απαιτητικό έργο τους.

Αν και η ένταξη ποσού για τη λειτουργία των φορέων διαχείρισης στον τακτικό προϋπολογισμό του υπουργείου αποτελεί πολύ θετική εξέλιξη, εντούτοις αυτή θα αφορά στο 2019, στην καλύτερη περίπτωση. Για το 2018 η μισθοδοσία των φορέων διαχείρισης θα προέρχεται και πάλι από το Πράσινο Ταμείο, όπως το 2016 και το 2017.

Οι υφιστάμενοι φορείς των οποίων η χωρική αρμοδιότητα επεκτείνεται ξαφνικά θα έχουν μεγαλύτερη έκταση, αλλά τους ίδιους ή και λιγότερους πόρους και προσωπικό. Οι νέοι φορείς που ιδρύονται θα χρειαστούν ένα εξάμηνο μόνο για να αποκτήσουν διοικητικό συμβούλιο.
Το σχέδιο νόμου δεν επιλύει βασικά λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φορείς διαχείρισης κατά τα 15 χρόνια λειτουργίας τους, καθώς οι αρμοδιότητές τους δεν γίνονται αρκετά σαφείς και διακριτές, παρατείνοντας τη σύγχυση σε σχέση με άλλες αρχές που είναι συναρμόδιες.

Να σημειωθεί ότι την προσεχή Πέμπτη, οι εργαζόμενοι στους 28 φορείς διαχείρισης έχουν εξαγγείλει 24ωρη απεργία, διαμαρτυρόμενοι για το κομμάτι του σχεδίου νόμου που τους αφορά. «Από την “με έκτακτους όρους” χρηματοδότηση από το ΕΠΠΕΡΑΑ, πήγαμε στην με έκτακτους όρους χρηματοδότησή μας το 2016 και το 2017 από το Πράσινο Ταμείο και καταλήγουμε στην με έκτακτους όρους χρηματοδότησή μας το 2018 και  το 2019 και στις χρονικά ασαφείς παρατάσεις και στο “γρίφο” των 8μηνων συμβάσεων», αναφέρουν σε χθεσινή τους ανακοίνωση. «Από το ΥΠΕΝ το 2018 αναφέρεται ως “μεταβατική χρονιά” στην οποία δεν “περισσεύουν” θέσεις τακτικού προσωπικού για τους εργαζόμενους στους Φορείς Διαχείρισης. Ποιος ευθύνεται γι’ αυτό;», καταλήγουν.

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου