Ρεπορτάζ: Σκουρής Βασίλης
Ίσως και εντός της εβδομάδας θα υπάρξει αντικατάσταση του Γιάννη Μουζάλα από τη θέση του, εφόσον ο Έλληνας υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής προεπιλεγεί κατά την αυριανή ψηφοφορία μεταξύ των τριών υποψηφίων για τη θέση του Επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Ο Γιάννης Μουζάλας, μάλιστα, χολωμένος από την «Κίνηση των 53», επιθυμεί την αντικατάστασή του, ακόμα και αν δεν προεπιλεγεί μεταξύ των τριών, αν και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει την παραμονή του αναπληρωτή υπουργού στη θέση του, ακόμα και αν είναι μεταξύ των προεπιλογών για τη θέση του Ν. Μούζνιεκ στην αυριανή ψηφοφορία.
Τυχόν αντικατάσταση του Γιάννη Μουζάλα, πάντως, όπως επιμένει το Μέγαρο Μαξίμου δεν θα επιφέρει γενικευμένο ανασχηματισμό.
Αν αντικαταστάτης του είναι μέλος άλλου υπουργείου, τότε θα υπάρξουν μια ή δυο καραμπόλες.
Πρώτη προτίμηση του πρωθυπουργού για τη θέση του Γιάννη Μουζάλα φέρεται να αποτελεί ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας.
Το γεγονός, ωστόσο, ότι ο Δημήτρης Βίτσας αποτελεί το «μάτι» του Μαξίμου στο Πεντάγωνο και, κυρίως, ότι έχει αγαστή συνεργασία με τον Πάνο Καμμένο, καθιστά ιδιαίτερα δύσκολη, έως αδύνατη, τη συγκεκριμένη επιλογή.
Δεύτερη επιλογή είναι ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο οποίος μετά τις τελευταίες επιτυχίες της ΕΛ.ΑΣ. και το γεγονός ότι δεν αμφισβητείται πλέον ούτε από τους «53» (χαρακτηριστικά τα καλά λόγια του Νίκου Φίλη από το Κontra) τον καθιστά αμετακίνητο.
Τρίτη λύση φέρεται να είναι ο νυν υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μπαλάφας ή ένα τρίτο πρόσωπο, εκτός κυβέρνησης, προκειμένου να μην διαταραχθούν και άλλοι τομείς δράσης.
Το βέβαιον, πάντως, είναι ότι ο διάδοχος του Γιάννη Μουζάλα θα ακολουθεί την ίδια πολιτική στο υπουργείο, πολιτική που δεν διαπραγματεύεται ο πρωθυπουργός.
Οι άλλοι υποψήφιοι
Πέραν του Γιάννη Μουζάλα υποψήφιοι για τη θέση του Γ. Μούζνιεκ είναι άλλοι έξι που προτείνονται από τις χώρες τους:
1. Από Αλβανία: κ. Igli Totozani, μέλος Επιτροπής Βενετίας και πρώην Συνήγορος του Πολίτη
2. Από Βοσνία – Ερζεγοβίνη: κα Dunja Mijatovic, πρώην Εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ για την Ελευθερία των ΜΜΕ (έως 03/2017)
3. Από Γαλλία: κ. Pierre-Yves Le Borgn, Βουλευτής για τους αποδήμους, μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΣτΕ
4.Από Πολωνία: κα Elsbieta Karska, καθηγήτρια Νομικής
5.Από Σλοβενία: κ. Goran Klemencic, Υπουργός Δικαιοσύνης
6. Από Φινλανδία: κα Astrid Thors, πρώην Ύπατος Αρμοστής ΟΑΣΕ για Εθνικές Μειονότητες (έως 08/2016) και πρώην Υπουργός Μετανάστευσης και Ευρωπαϊκών Σχέσεων
Η ιστορία του θεσμού του Επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Η πρωτοβουλία για τη δημιουργία του Θεσμού του Επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ελήφθη από την 2η Σύνοδο Κορυφής Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ), στο Στρασβούργο, 10-11 Οκτωβρίου 1997.
Ακολούθως, στις 07 Μαΐου 1999 η Επιτροπή Υπουργών (ΕΥ) του ΣτΕ υιοθέτησε το Ψήφισμα (99) 50, με το οποίο συνεστήθη η θέση του Επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με στόχο την περαιτέρω εμπέδωση των ΑΔ και των θεμελιωδών ελευθεριών στα κράτη μέλη.
Οι αρμοδιότητες του Επιτρόπου περιλαμβάνουν την προώθηση της αποτελεσματικής και πραγματικής απόλαυσης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στα κράτη-μέλη, την προστασία τους, τη διευκόλυνση του έργου άλλων κρατικών θεσμικών οργάνων, τη συλλογή πληροφοριών, τη βελτίωση πρακτικών για τη καλύτερη εφαρμογή των διεθνών προτύπων και της ΕΣΔΑ και τη σύνταξη αναφορών και ετήσιων εκθέσεων.
Πρώτος Επίτροπος ΑΔ ήταν ο Ισπανός Álvaro Gil-Robles (15.10.1999 – 31.03.2006).
Υπήρξε Συνήγορος του Πολίτη και Δικηγόρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ισπανίας και ως Επίτροπος συνέβαλε τα μέγιστα στην εμπέδωση της προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μετά τη δεύτερη σύρραξη στην Τσετσενία.
Δεύτερος Επίτροπος ΑΔ ήταν ο Σουηδός Thomas Hammarberg (01.04.2006 – 31.03.2012).
Υπήρξε ΓΓ του Διεθνούς Κέντρου Olof Palme (αποτελεί την «ομπρέλα» του εργατικού κινήματος της Σουηδίας και συνεχιστής του έργου του δολοφονηθέντος πολιτικού Ούλωφ Πάλμε για την προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων), ΓΓ του Ιδρύματος «Save the Children» και ΓΓ της Διεθνούς Αμνηστίας.
Σημαντικότερο έργο του ως Επιτρόπου ΑΔ υπήρξε η εδραίωση του συστήματος επισκέψεων και επαφών σε κράτη-μέλη, ενισχύοντας έτσι τον θεσμό, το ανθρωπιστικό του έργο στη διένεξη στη Γεωργία (2008) και η υπεράσπιση των ΑΔ για Ρομά και μετανάστες.
Τρίτος Επίτροπος είναι ο Λετονός Nils Muižnieks, η θητεία του οποίου λήγει στις 31.03.2018. Υπήρξε Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας, Διευθυντής του Κέντρου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Εθνικών Σπουδών της Λετονίας, ενώ έχει εργασθεί στον τομέα των ΑΔ τις τελευταίες δύο δεκαετίες, με σκοπό την προάσπιση της προστασίας τους.
Η διαδικασία της εκλογής
Τα κράτη-μέλη υποβάλλουν υποψήφιους, με επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα του ΣτΕ, ο οποίος τις προωθεί στην Επιτροπή Υπουργών.
Οι υποψήφιοι προσέρχονται σε ακρόαση ενώπιον της ΕΥ (στην προκειμένη περίπτωση στις 21.11.2017), προκειμένου αυτή να καταρτίσει βραχεία λίστα (shortlist) τριών ονομάτων.
Η λίστα αυτή υποβάλλεται στη συνέχεια στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση (ΚΣ) του ΣτΕ, η οποία εκλέγει τον Επίτροπο για θητεία 6 ετών, μη ανανεώσιμη.
Προ της ψηφοφορίας η ΚΣ καλεί τους τρεις υποψηφίους σε ακρόαση, την οποία οργανώνει η Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης.
Η ψηφοφορία στην ΚΣ είναι μυστική και τα ονόματα στο ψηφοδέλτιο εγγράφονται με αλφαβητική σειρά.
Εφόσον ουδείς των τριών υποψηφίων πετύχει απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων Βουλευτών, διεξάγεται δεύτερος γύρος όπου επικρατεί ο υποψήφιος που συγκεντρώνει τη σχετική πλειοψηφία.
Σε περίπτωση ισοψηφίας στον β’ γύρο, διεξάγονται διαδοχικές ψηφοφορίες έως ότου ένας από τους υποψήφιους συγκεντρώσει σχετική πλειοψηφία.
Η εκλογή νέου Επιτρόπου θα πραγματοποιηθεί στην προσεχή Σύνοδο της Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΣτΕ, 22 – 26 Ιανουαρίου 2018.
Η θητεία του νέου Επιτρόπου αρχίζει την 1η Απριλίου 2018.
24ωρη απεργία στη Λέσβο
Ο εφιάλτης του χειμώνα, πάντως, είναι ήδη πάνω από τα hotspots, με το πρόβλημα για τα νησιά του Αιγαίου να είναι κάτι παραπάνω από εφιαλτικό.
Οι αφίξεις στα νησιά έχουν αυξηθεί κατακόρυφα το τελευταίο διάστημα και ο Δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός έχει κηρύξει για σήμερα 24ωρη γενική απεργία στο νησί.
Πηγή: Real.gr