Ως εργαζόμενοι στην ηλεκτροπαραγωγή του νησιού της Ρόδου και με υψηλό αίσθημα ευθύνης προς την τοπική κοινωνία, ωφείλουμε καταρχήν να ζητήσουμε συγγνώμη για τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση που δημιουργηθηκαν το τελευταίο διάστημα απο τα δύο απανωτά black out και να δηλωσουμε ότι κάνουμε το καλύτερο δυνατό για την οριστική λύση χρόνιων προβλημάτων.
Η παρακάτω επιστολή του σωματείου μας, κοινοποιει τα προβλήματα σε όλους τους αρμόδιους και προτείνει λύσεις που θα εξασφαλισουν επαρκεια και ασφάλεια στην ηλεκτροδότηση.
ΘΕΜΑ: ΕΠΙΣΦΑΛΕΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΡΟΔΟΥ
Κύριε Υπουργέ
Το Σωματείο «ΖΕΥΣ» εδώ και σχεδόν τρία χρόνια, έχει ξεκινήσει κύκλο επαφών με επιστολές και συναντήσεις με στελέχη της ΔΕΗ σε όλες τις βαθμίδες και Διευθύνσεις για να εκφράσει τις ανησυχίες του για την πορεία του ηλεκτρικού συστήματος Ρόδου-Χάλκης. Περάν των ενδοϋπηρεσιακών επαφών, έχει πραγματοποιήσει πλήθος επαφών με το ΔΕΔΔΗΕ, με τοπικούς φορείς, την Περιφέρεια, τον Δήμο, τους Βουλευτές Δωδεκανήσου, τα αρμόδια Υπουργεία και το Εργατικό Κέντρο Ρόδου ώστε να διασφαλιστεί η σταθερότητα του ηλεκτρικού συστήματος Ρόδου-Χάλκης.
Παρά τις τεράστιες επενδύσεις στο σύστημα της Ρόδου-Χάλκης, με αποκορύφωμα το νέο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ στη Νότια Ρόδο ένα έργο αξίας σχεδόν 200 εκατομμυρίων €, πρόσφατα είχαμε δύο ακόμα blackout. Αυτά τα συμβάντα δημιουργούν πολύ μεγάλα προβλήματα στους πολίτες και στους επιχειρηματίες του τόπου και αμαυρώνουν την φήμη της ΔΕΗ και του ΔΕΔΔΗΕ. Το λιγοστό προσωπικό που απασχολείται στα δύο εργοστάσια της ΔΕΗ καθώς και στον διαχειριστή του συστήματος ΔΕΔΔΗΕ, εργάζεται με υπερβάλλοντα ζήλο σε εξοντωτικά ωράρια για να αποκαταστήσει τις βλάβες που παρουσιάζονται λόγω μεγάλων τεχνικών ελλείψεων και κακού σχεδιασμού του συστήματος. Εκτός αυτού δέχεται και το κοινωνικό μένος της τοπικής κοινωνίας για τις δυσλειτουργίες του συστήματος, εντελώς άδικα.
Συγκεκριμένα αναφέρουμε:
Τα αντισταθμιστικά πηνία που θα λύσουν το χειμερινό πρόβλημα της άεργου ισχύος ακόμα δεν έχουν τοποθετηθεί, ενώ το πρόβλημα είναι γνωστό εδώ και τρία χρόνια. Να σημειωθεί ότι το πρόβλημα θα επιδεινωθεί λόγω της επικείμενης λειτουργίας του Κέντρου Διανομής στον Άγιο Νικόλαο. Υιοθετήθηκαν προσωρινές, επίφοβες λύσεις ξοδεύοντας τεράστια ποσά σε καύσιμο diesel, καταπονώντας τις Μονάδες του ΑΗΣ Ρόδου που λειτουργούσαν κάτω από τα τεχνικά τους ελάχιστα, και με μεγάλη επισφάλεια στο δίκτυο. Τα αποτελέσματα φάνηκαν στα τρία συνεχόμενα blackout του 2016.
Γιατί αυτή η αργοπορία;
Γιατί δεν έχουν τοποθετηθεί τα αντισταθμιστικά πηνία ακόμα;
Μαθαίνουμε ότι υπάρχει πρόθεση να αποσυνδεθούν από το σύστημα Ρόδου-Χάλκης σημαντικές μονάδες παραγωγής και να μεταφερθούν αλλού. Την πιο νέα μονάδα του εργοστασίου της Σορωνής ο αεριοστρόβιλος GE με ισχύ 24 MW καθώς και τα ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη με ισχύ 25 MW, συνολικά 49 MW, προτίθεστε να τα μεταφέρετε αλλού. Μπορεί να θεωρείτε ότι με την ένταξη του νέου εργοστασίου με ισχύ 120 MW έχει διασφαλιστεί η επάρκεια ισχύος του συστήματος αλλά παραβλέπεται κάποια σημαντικά στοιχεία.
Α. Καταρχήν, την 01.08.2018 εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε ένα μηχανοστάσιο του ΑΗΣ Σορωνής με τρεις μηχανές συνολικής ισχύος 54 MW. Αποκαταστάθηκαν οι δύο μηχανές με τον ταχύτερο δυνατό τρόπο ώστε να καλύψουν τις ανάγκες της καλοκαιρινής περιόδου αλλά χρειάζονται εκ νέου εκτεταμένο έλεγχο για να είναι πραγματικά αξιόπιστες και εκκρεμεί ακόμα η τρίτη Μονάδα.
Β. Υπολογίζονται μονάδες του ΑΗΣ Σορωνής για την επάρκεια ισχύος που είναι ιδιαίτερα παλιές (άνω των 40 ετών) και επιβαρυμένες.
Γ. Το νέο εργοστάσιο στη Νότια Ρόδο ακόμα δεν έχει παραδοθεί πλήρως στη ΔΕΗ και δεν έχει δοκιμαστεί εκτεταμένα ώστε να παρουσιαστούν οι λεγόμενες «παιδικές ασθένειες» και να αποκατασταθούν. Επιπρόσθετα οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι και εκεί υπάρχουν κάποιες ελλείψεις και σχεδιαστικά λάθη τα οποία απαιτούν βελτίωση.
Θα είναι ολέθριο σφάλμα να αφαιρέσετε αυτές τις Μονάδες από το σύστημα Ρόδου-Χάλκης καθώς η επάρκεια ισχύος είναι οριακή για την ερχόμενη καλοκαιρινή περίοδο η οποία αναμένεται με αυξημένη ζήτηση σε ανάγκες ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ από την άλλη δεν έχει γίνει καμιά πρόβλεψη για την αύξηση ισχύος τα επόμενα χρόνια.
Το νέο εργοστάσιο στην Νότια Ρόδο πραγματικά τέθηκε σε λειτουργία την κατάλληλη στιγμή και ουσιαστικά διασφάλισε την επάρκεια ισχύος στον πιο δύσκολο μήνα, τον Αύγουστο, ενώ είχε εκδηλωθεί η πυρκαγιά στον ΑΗΣ Σορωνής. Μπορείτε να διανοηθείτε το κόστος αν είχαμε διακοπές ηλεκτροδότησης μέσα στον Αύγουστο; Όμως φτιάξαμε ένα γίγαντα με πήλινα πόδια διότι όπως μαθαίνουμε ενώ ο ΘΗΣ Νότιας Ρόδου έχει πολύ μεγάλες δυνατότητες (υπερσύγχρονα συστήματα) δεν μπορεί να φτάσει το μέγιστο αυτών των δυνατοτήτων λόγω του δικτύου. Δηλαδή οι γραμμές μεταφοράς που συνδέουν το νέο εργοστάσιο με τους καταναλωτές ουσιαστικά περιορίζουν τις δυνατότητες του. Αυτό φάνηκε και στο τελευταίο blackout με την σφοδρή κακοκαιρία και τις έντονες καταιγίδες.
Για ποιο λόγο αυτός ο ελλιπής σχεδιασμός σε ένα έργο 200 εκατομμυρίων €;
Θα πρέπει άμεσα να ενισχυθούν οι γραμμές μεταφοράς προς τον ΘΗΣ Νότιας Ρόδου και να πραγματοποιηθούν οι βελτιώσεις του νέου Σταθμού.
Επειδή προβλέπεται να πραγματοποιηθούν νέα έργα στο σύστημα της Ρόδου-Χάλκης, όπως ο Υποσταθμός στον Άγιο Νικόλαο και υπογειοποίηση καλωδίων στην πόλη της Ρόδου, θα πρέπει ο σχεδιασμός που γίνεται να γίνεται συνολικά και όχι τμηματικά διότι τελικά οι επενδύσεις αντί να βελτιώνουν το σύστημα το επιβαρύνουν ταλαιπωρώντας πολίτες και επιχειρηματίες.
Παρακαλούμε για τις τοποθετήσεις σας επί των ανωτέρω θεμάτων και είμαστε στη διάθεση σας για κάθε διευκρίνιση.
Για το σωματείο εργαζομένων
ΖΕΥΣ
Ο Πρόεδρος Ο Γ. Γραμματέας
Χαροκόπος Μιχαήλ Γεώργιος Χατζηαντωνίου
Κοινοποίηση
Βουλευτές Ν. Δωδ/σου
Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου
Δήμαρχος Ρόδου και Δημοτικοί Σύμβουλοι Δήμου Ροδίων.
Πρόεδρο κ Διευθύνων Σύμβουλο ΔΕΗ Α.Ε.
Πρόεδρο κ Διευθύνων Σύμβουλο ΔΕΔΔΗΕ
Τεχνικό Επιμελητήριο
Εμπορικό Επιμελητήριο
Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου
Τοπικές Επιτροπές Κομματικών παρατάξεων.
Γενικό Διευθυντή Παραγωγής
Διευθυντή ΔΕΘ
Δ/ντή ΑΗΣ ΡΟΔΟΥ
ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ – Εκπρόσωποι εργαζομένων ΔΣ ΔΕΗ ΑΕ
Εργατικό Κέντρο Ρόδου