Ειδήσεις

Τουρισμός: Ποιοι ελληνικοί προορισμοί απειλούνται από το Brexit

Το προφίλ των Βρετανών τουριστών και το ειδικό τους βάρος στον ελληνικό τουρισμό. Ποια νησιά του Ιουνίου και του Αιγαίου επιλέγουν. Η μέση κατά κεφαλή δαπάνη την Ελλάδα το προηγούμενο έτος.

Είχε χρόνια να απασχολήσει τόσο έντονα τον ελληνικό τουρισμό η αγορά της Βρετανίας. Η επικείμενη αποχώρηση (Brexit) του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε στις 29 Μαρτίου 2019 δημιουργεί νέα δεδομένα.

Ιδιαίτερα για τους ελληνικούς προορισμούς που συνδέονται ή (και) εξαρτώνται άμεσα από τους Βρετανούς τουρίστες που επιλέγουν τη χώρα μας για τις διακοπές τους.

Ο ήχος του… Big Ben ακούγεται ολοένα πιο ευδιάκριτα σε πολλούς από τους δημοφιλέστερους ελληνικούς προορισμούς που καλούνται να διαχειριστούν μια ενδεχόμενη (κατ’ άλλους βέβαιη) υποχώρηση της τουριστικής κίνησης από τη Βρετανία τη χρονιά που έρχεται. Κορυφαίοι παράγοντες του χώρου, μάλιστα, εκτιμούν πως η ετοιμότητα και ευελιξία που θα επιδείξουν οι επιχειρηματίες του τουρισμού αλλά και η κυβέρνηση στη διαχείριση της κατάστασης το 2019 θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό αν η αγορά της Βρετανίας θα εξελιχθεί σε «μεταβλητή» αστάθειας των μεγεθών του ελληνικού τουρισμού για όσο διάστημα απαιτηθεί προκειμένου να βρει τα πατήματά της εκτός Ε.Ε.

Η συζήτηση που έχει πυροδοτηθεί, ήδη, στο εσωτερικό του ελληνικού τουρισμού προφανώς γίνεται στον αέρα. Βασίζεται στο γεγονός πως το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί διαχρονικά τη μια από τις δύο βασικές δεξαμενές άντλησης τουριστών για τη χώρα μας.

Ενδεικτικό του ειδικού βάρους της βρετανικής αγοράς στον ελληνικό τουρισμό είναι το γεγονός πως το 2017 η Ελλάδα υποδέχθηκε 3.002.042 επισκέπτες από τη Βρετανία οι οποίοι πραγματοποίησαν συνολικά 26.551.515 διανυκτερεύσεις οι οποίες μεταφράστηκαν σε έσοδα 2.064.674.993 ευρώ.

Πρακτικά οι επισκέπτες που ήλθαν πέρυσι στη χώρα μας από τη Βρετανία αντιπροσώπευαν το 11% των συνολικών αφίξεων ξένων επισκεπτών, το 12,7% των διανυκτερεύσεων και το 14,5% των συνολικών ταξιδιωτικών εισπράξεων του 2017 (στοιχεία Τράπεζας της Ελλάδας, επεξεργασία Ινστιτούτου ΣΕΤΕ).

Η μέση κατά κεφαλή δαπάνη των Βρετανών στην Ελλάδα το 2017 διαμορφώθηκε στα 688 ευρώ και ήταν 31,7% υψηλότερη από τα χρήματα που δαπάνησαν κατά μέσο όρο οι ξένοι τουρίστες στην Ελλάδα την περασμένη χρονιά (522 ευρώ). Ταυτόχρονα οι Βρετανοί δαπανούν 78 ευρώ κατά μέσο όρο για κάθε διανυκτέρευση που πραγματοποιούν στη χώρα μας έναντι 68 ευρώ που ξοδεύουν κατά μέσο όρο οι ξένοι επισκέπτες (14,9% υψηλότερη). Η μέση διάρκεια παραμονής τους στη χώρα μας έφθασε τις 8,8 μέρες το 2017 και ήταν 14,6% μεγαλύτερη από το συνολικό μέσο όρο παραμονής των ξένων επισκεπτών στην Ελλάδα πέρυσι (7,8 μέρες).

Τα ανεπίσημα στοιχεία της Fraport Greece για την κίνηση στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που διαχειρίζεται (Ιανουάριος-Οκτώβριος 2018) αποτυπώνουν το ιδιαίτερο ειδικό βάρος των Βρετανών τουριστών σε αρκετούς από τους δημοφιλέστερους ελληνικούς προορισμούς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, Κέρκυρα, Ρόδος και Ζάκυνθος ήταν οι προορισμοί που προσέλκυσαν σε απόλυτα μεγέθη τους περισσότερους Βρετανούς. Ακόμα πιο σημαντικοί, ωστόσο, είναι οι Βρετανοί για προορισμούς όπως η Κεφαλονιά ή η Ζάκυνθος.

Σύμφωνα πάντα με τα (ανεπίσημα) στοιχεία της Fraport Greece τους περισσότερους Βρετανούς υποδέχθηκε την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου φέτος η Κέρκυρα (1.062.185 επισκέπτες). Ακολούθησαν η Ρόδος (878.103) και η Ζάκυνθος (759.071).

Περισσότερο εξαρτημένες, ωστόσο, από την αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου είναι προορισμοί όπως η Κεφαλονιά η οποία υποδέχτηκε στο δεκάμηνο φέτος 417.010 Βρετανούς οι οποίοι αντιπροσώπευαν το 62,8% των αλλοδαπών που επισκέφθηκαν το νησί.

Εξίσου σημαντικοί είναι οι Βρετανοί και για τους δύο δημοφιλέστερους προορισμούς του Ιονίου Κέρκυρα και Ζάκυνθο. Στη μεν Κέρκυρα οι Βρετανοί αντιστοιχούσαν στο 35,1% των συνολικών διεθνών αφίξεων του δεκάμηνου ενώ στη Ζάκυνθο αντιπροσώπευαν το 44,4%. Την ίδια στιγμή, Βρετανοί είναι το 42,5% των ξένων τουριστών που προσέλκυσε φέτος η Σκιάθος.

Ένας στους τέσσερις ξένους επισκέπτες της Σαντορίνης είναι επίσης Βρετανός (24%) αλλά και ένας στους πέντε που επέλεξαν τη Μύκονο (20,2%). Αντίστοιχο είναι το ποσοστό των Βρετανών στη Κω (19,6%) και τη Ρόδο (18,5%). Στους Βρετανούς οφείλεται σε σημαντικό βαθμό και η αλματώδης αύξηση κίνησης που καταγράφουν τα νοτιοδυτικά παράλια της Ηπείρου.

Το αεροδρόμιο του Άκτιου υποδέχθηκε, σύμφωνα με τα στοιχεία, 156.881 Βρετανούς στο δεκάμηνο οι οποίοι αντιστοιχούσαν στο 27,6% των ξένων που έφθασαν στην περιοχή.

https://www.euro2day.gr/news/economy/article/1649626/toyrismos-poioi-ellhnikoi-proorismoi-apeiloyntai-a.html

Παναγιώτης Δ. Υφαντής

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου