Τοπικές Ειδήσεις

Αυξήθηκε στα Δωδ/σα ο αριθμός των πασχόντων από σκλήρυνση κατά πλάκας

Σταθερή αύξηση παρουσιάζουν τα κρούσματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας και σύμφωνα με τους ειδικούς αυτό μπορεί να οφείλεται σε παράγοντες όπως η αυξημένη επιβίωση, η διάγνωση σε πιο πρώιμο στάδιο, η αυξημένη επαγρύπνηση και τα περισσότερο ευαίσθητα διαγνωστικά κριτήρια.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η “δ”, στα Δωδεκάνησα ο Σύλλογος Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας Δωδεκανήσου που πλέον επεκτείνεται και στις Κυκλάδες, ξεπερνά τα 2.000 μέλη (!) με το μικρότερο ασθενή να είναι ένα αγοράκι 10 ετών από τη Ρόδο.
Η αύξηση των κρουσμάτων, οδήγησε στην ανάγκη να διευρυνθεί ο Σύλλογος Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας Δωδεκανήσου και να μετονομαστεί σε Σύλλογο Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας Νοτίου Αιγαίου, αγκαλιάζοντας ασθενείς τους ασθενείς όλη της Περιφέρειας και όχι μόνο.
Το αίτημα για την επέκταση του Συλλόγου Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας Δωδεκανήσου κατατέθηκε πριν από ένα περίπου έτος και πλέον δόθηκε το πράσινο φως για να προχωρήσουν οι διαδικασίες και να γίνει τροποποίηση του καταστατικού.
Αρκεί να σημειωθεί ότι ο Σύλλογος Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας Δωδεκανήσου ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2014, με πρωτοβουλία του κ. Κ. Θανόπουλου με τεράστια ανταπόκριση από ασθενείς και συγγενείς τους.
Ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών με Σ.Κ.Π. στα Δωδεκάνησα κυμαίνεται από 25 έως 45 έτη με τον μικρότερο ασθενή να είναι 10 ετών. Ο Σύλλογος είναι κάτω από την ομπρέλα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας με έδρα την Αθήνα, της Ευρωπαϊκής Ενωσης Multiple Sclerosis με έδρα το Λονδίνο και κάτω από την παγκόσμια ομπρέλα του MS International με έδρα το Λος Αντζελες.
Η έγκαιρη διάγνωση έχει μεγάλη σημασία, και με δεδομένη την τεράστια αύξηση των κρουσμάτων στα τελευταία χρόνια, οι ειδικοί συνιστούν αν κάποιος έχει θόλωση στην όραση, διπλωπία, μούδιασμα στο χέρι ή το πόδι, που διαρκεί πάνω από 48 ώρες θα πρέπει να επισκεφτεί τον νευρολόγο για να επιβεβαιωθεί με εξετάσεις αν πάσχει από Σκλήρυνση κατά πλάκας ή από κάτι άλλο. Η ασθένεια δεν είναι ιάσιμη, αλλά οι θεραπείες που υπάρχουν τα τελευταία χρόνια επιβραδύνουν την εξέλιξή της.
Η σημαντική αύξηση που καταγράφεται στην εμφάνιση των κρουσμάτων στα τελευταία χρόνια και στα Δωδεκάνησα προκαλεί προβληματισμό, καθώς πέρα από τα 2.000 μέλη (!) του Συλλόγου, υπάρχουν και άλλοι ασθενείς που δεν έχουν εγγραφεί, πέρα από τα νέα κρούσματα που προκύπτουν, ενώ ιδιαιτέρως ανησυχητικό είναι το στοιχείο, πως οι ασθενείς που προσβάλλονται πλέον, είναι στην πλειονότητά τους νέοι άνθρωποι.
Να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα ο αριθμός των πασχόντων ξεπερνά τους 12.000. Πριν από 30 χρόνια, η συχνότητα εμφάνισης της νόσου ήταν 30/100.000, ενώ σήμερα είναι 130/100.000. Η αύξηση αυτή οφείλεται, σύμφωνα με τους ειδικούς , αφενός στην αύξηση της τοξικότητας του περιβάλλοντος και αφετέρου στην ευκολία διάγνωσής της με τη χρήση τομογράφου.

Προβληματισμός
για τα επιδόματα
Σύμφωνα με πάσχοντες από ΣΚΠ, που επικοινώνησαν με την “δ”, στο τελευταίο διάστημα, σε αρκετούς ασθενείς, τα ΚΕΠΑ (Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας) μείωσαν το ποσοστό αναπηρίας, προκαλώντας προβληματισμό. Παρ’ ότι η ασθένεια χαρακτηρίζεται αυτοάνοση και δεν μπορεί να θεραπευτεί, εν τούτοις όπως λένε ασθενείς, σε αρκετές περιπτώσεις μειώθηκε το ποσοστό αναπηρίας τους και κατ’ επέκταση το επίδομα που λαμβάνουν.
Να σημειωθεί ότι πάγιο αίτημα της Ομοσπονδίας είναι να περιληφθούν περισσότερες μορφές της ΠΣ στον Πίνακα μη-Αναστρέψιμων Παθήσεων καθώς και η αύξηση του ελάχιστου ποσοστού αναπηρίας που αποδίδεται στην Πολλαπλή Σκλήρυνση με την διάγνωση (το οποίο αυτή τη στιγμή είναι 35%).

Επίσης οι ασθενείς ζητούν την αλλαγή της απονομής επιδομάτων βάσει κινητικής αναπηρίας, καθώς υπάρχουν πολλές “αόρατες” αναπηρίες, οι οποίες επιφέρουν αντίστοιχες δυσλειτουργίες στους πάσχοντες από ΠΣ, όμως δεν δικαιούνται επίδομα επειδή στην κινητική αναπηρία δεν έχουν ποσοστό τουλάχιστον 67%.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου