“Ούριος άνεμος” φαίνεται να πνέει στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Δωδεκανήσου.
Όπως δήλωσε στην “δημοκρατική” ο γενικός διευθυντής, κ. Δημήτρης Καραγιάννης: «Έχουμε προχωρήσει πάρα πολύ στο κομμάτι του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Ήδη ο ΕΦΚΑ κατέθεσε στο τέλος του περασμένου Οκτωβρίου, μια “αντι-πρόταση” στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού, ενώ η ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων) έχει ζητήσει παράταση μέχρι το τέλος Νοεμβρίου προκειμένου να καταθέσουμε κάποια πρόσθετα δικαιολογητικά. Θεωρώ ότι μέσα στον επόμενο μήνα, θα έχει κατατεθεί και η αντι-πρόταση της ΑΑΔΕ, οπότε μπαίνουμε στο τελικό στάδιο. Εκτιμώ πως κατά 99% η εξέλιξη της έγκρισης αυτών των προτάσεων θα είναι θετική και από τις αρχές του νέου έτους, θα ξεκινήσουμε την διαδικασία μεταβίβασης ακινήτων για αποπληρωμή των χρεών της επιχείρησης».
Ο κ. Καραγιάννης εξέφρασε την πεποίθηση πως αφού ο ΕΦΚΑ και η ΑΑΔΕ κατέχουν το πλειοψηφικό πακέτο της οφειλής της ΕΑΣΔ, από αυτούς εξαρτάται και το αίσιο τέλος της επίλυσης των προβλημάτων της. «Το σχέδιο που έχουμε υποβάλει για την εξυγίανση του συνεταιρισμού, έχει εγκριθεί και από τον εμπειρογνώμονα, ως το μοναδικό υγιές πλάνο, προκειμένου να είναι βιώσιμος ο συνεταιρισμός, την επομένη της συμφωνίας και φυσικά, με βάση αυτό το πλάνο, προχωράμε. Θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται, από την επόμενη μέρα της ψήφισης του σχετικού νόμου και της αποδέσμευσης των λογαριασμών της επιχείρησης. Θα πρέπει, να καταλήξουμε σε μια λύση για να προχωρήσουμε τα πλάνα μας».
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ Δ.ΡΟΔΟΥ
ΚΑΙ ΠΝΑΙ ΓΙΑ ΒΑΡΗ
ΚΑΙ ΚΑΛΑΜΩΝΑ
Σε ερώτηση σχετικά με την συνεργασία που έχει ξεκινήσει με τη νέα δημοτική αρχή Ρόδου και με την περιφερειακή αρχή Νοτίου Αιγαίου, σε θέματα Πρωτογενούς Τομέα αλλά και για την αξιοποίηση και παραχώρηση των ακινήτων Βάρης και Καλαμώνα, ο κ. Καραγιάννης, δήλωσε: «Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό, να προχωρήσει το πλάνο. Είναι δύο χώροι που -επιτέλους- πρέπει να αξιοποιηθούν και οι μόνοι αρμόδιοι φορείς, είναι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ο Δήμος Ρόδου. Θεωρώ πως αυτή, είναι μια μοναδική θετική συγκυρία για να αποκατασταθεί, αφενός, το μνημείο της Βάρης και αφετέρου, να αξιοποιηθούν οι εκτάσεις του Καλαμώνα. Ο συνεταιρισμός ήταν, είναι και θα είναι αρωγός στην προσπάθεια αυτή. Ήδη για τον Καλαμώνα, είχαμε εισηγηθεί ώστε μια μεγάλη έκταση 400 στρεμμάτων, να αξιοποιηθεί για την φύτευση αμπελώνων. Με τον τρόπο αυτόν, διασφαλίζαμε την απορρόφηση της παραγωγής μέσω της οινοβιομηχανίας της ΚΑΪΡ».
Εξέφρασε πάντως την ικανοποίησή του για την συνεργασία με την ΠΝΑι για θέματα του Πρωτογενούς Τομέα, αφού «τα τελευταία χρόνια, είχε γεράσει πολύ ο αγροτικός κόσμος της περιοχής. Οι προσπάθειες που γίνονται τα τελευταία χρόνια από την ΠΝΑι για την ένταξη νέων αγροτών στην ενασχόλησή τους με την αγροτική ζωή του τόπου, κρίνεται ως θετική. Ήδη έχουν ενταχθεί στα προγράμματα, πάνω από 150 νέοι αγρότες. Αυτό δείχνει πως χρειάζεται και επιπλέον στήριξη με άλλα κονδύλια».
ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΚΑΙ ΤΑ
ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Όσον αφορά στους παραγωγούς, ο γενικός διευθυντής της Γεωργοένωσης, είπε πως απευθύνονται στον συνεταιρισμό -όχι για το κομμάτι της εμπορίας. «Έχουν αποστασιοποιηθεί από το κομμάτι αυτό. Τους ενδιαφέρει η ποιότητα της παραγωγής που θα καλλιεργήσουν, ο σχεδιασμός για την παραγωγική τους δράση και η απορρόφηση της παραγωγής τους με όσο το δυνατόν καλύτερες συνθήκες. Κι εμείς, πρέπει να ασχοληθούμε πιο σοβαρά με αυτό το κομμάτι» ανέφερε.
Απαντώντας, τέλος στο ερώτημα τι περιμένει από την κυβέρνηση στα θέματα αγροτικής ανάπτυξης, ο κ. Καραγιάννης υπογράμμισε τα εξής: «Η κυβέρνηση πρέπει να σταθεί όπως πρέπει, δίπλα στον παραγωγό. Να σταματήσουν να αντιμετωπίζουν όπως στο παρελθόν, τους συνεταιρισμούς ως πολιτικά καταστήματα αφού υπάρχουν κοινές βλέψεις για ανάπτυξη του Πρωτογενούς Τομέα σε κάθε περιοχή».