Με το ένα μαύρο ρεκόρ να διαδέχεται το άλλο σε νεκρούς και διασωληνωμένους με κοροναϊό, το σύστημα υγείας να έχει ξεπεράσει τα όρια του ειδικά στην Βόρεια Ελλάδα, η επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών να έχει ξεκινήσει και από τη Δευτέρα να ισχύουν νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους, η Ελλάδα προσπαθεί με ότι όπλα έχει στη διάθεσή της να αντιμετωπίσει το σαρωτικό και ολέθριο τέταρτο κύμα την ώρα μάλιστα που και άλλα κράτη της Ευρώπης έχουν ήδη οχυρωθεί για τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται.
Δυστυχώς τα στοιχεία του Νοεμβρίου, ο οποίος δεν έχει καν ολοκληρωθεί, αποδεικνύει πως ο κοροναϊός σπέρνει τον θάνατο στις ΜΕΘ των νοσοκομείων της χώρας αλλά και πως οι ανεμβολίαστοι είναι εντελώς απροστάτευτοι και εκτεθειμένοι.
Οι 20 μαύρες μέρες του Νοεμβρίου σε αριθμούς
Μέσα σε 20 μέρες έχουν χαθεί 1.178 ζωές, τη στιγμή που πέρσι οι νεκροί έφταναν τους 712 το ίδιο χρονικό διάστημα, ενώ δεν υπήρχε καν η δυνατότητα εμβολιασμού.
Οι θάνατοι που σημειώθηκαν τις πρώτες 19 ημέρες του Νοεμβρίου σε σχέση με πέρσι αυξήθηκαν φέτος κατά 65,45%.
«Τα στοιχεία και οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Ακόμα και σήμερα που μιλάμε, σε άνω του 85% των κλινών ΜΕΘ βρίσκονται συμπολίτες μας που έχουν επιλέξει να μην εμβολιαστούν, ενώ αντίστοιχα είναι τα ποσοστά και στους θανάτους», ανέφερε χαρακτηριστικά κατά τη χτεσινή συνέντευξη τύπου ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.
Αυτό ουσιαστικά σημαίνει πως από τους 575 ασθενείς που βρίσκονται διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία, μόλις οι 100 είναι εμβολιασμένοι.
Την ώρα που σχεδόν 20 άτομα επιπλέον διασωληνώθηκαν στη χώρα μας μέσα σε 24 ώρες, καθώς προχτές η χώρα μας μετρούσε 556 διασωληνωμένους, ο αριθμός των εισαγωγών αυξάνεται δραματικά.
Ενδεικτικά, το τελευταίο 24ωρο πραγματοποιήθηκαν 488 νέες εισαγωγές ασθενών, με την κάλυψη των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) να φτάνει πλέον στο 93,72% και των απλών κλινών COVID στο 60,15%.
Σε Μακεδονία και Θεσσαλία σχεδόν το 50% των κρουσμάτων
Όσον αφορά τα κρούσματα, αυτά ανέρχονται το τελευταίο 24ωρο σε 7.805, την ώρα που στις αρχές του μήνα οι ημερήσιες μολύνσεις ήταν 5.449.
Στην Αττική, ο ιός μέρα με τη μέρα κερδίζει έδαφος, καθώς χτες σημειώθηκαν 1.950 λοιμώξεις, εκ των οποίων οι 573 στο κέντρο της Αθήνας και οι 329 στα δυτικά. Στις αρχές του μήνα τα κρούσματα στην Αττική ήταν μόλις 884.
Διαβάστε επίσης: Κοροναϊός – Πού εντοπίζονται τα 7.317 κρούσματα – Δείτε αναλυτικά τον χάρτη της διασποράς
Η εικόνα στην Βόρεια Ελλάδα τρομάζει καθώς οι μολύνσεις εκεί αγγίζουν τις 3.601 σε μία ημέρα.
Συγκεκριμένα, στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν 1.303 νέες διαγνώσεις, στη Λάρισα 305, στη Μαγνησία 226, στην Κοζάνη 194, στον Έβρο 184, στις Σέρρες 148, στην Ημαθία 146, στην Πέλλα 133, στα Τρίκαλα 119, στην Πιερία 108 και στην Καρδίτσα 101.
Τέλος, τριψήφιος αριθμός νέων μολύνσεων εντοπίστηκε χτες στην Αχαΐα (279), το Ηράκλειο (180), την Αιτωλοακαρνανία (175), τα Ιωάννινα (149), τη Φθιώτιδα (144) και την Κέρκυρα. Οι συγκεκριμένες περιοχές στις αρχές του μήνα είχαν 171, 80, 115, 97, 41 και 71 κρούσματα ταυτόχρονα.
Εφημερίες με πνιγμένες ΜΕΘ, στα όρια τα νοσοκομεία
Την ανησυχία του για την επέλαση της πανδημίας και το αποτύπωμα που αφήνει στα νοσοκομεία εξέφρασε ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος.
«Είμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, έχουμε φτάσει στα όρια της αντοχής του συστήματος, των γιατρών και των νοσηλευτών», σημείωσε ο κ. Καπραβέλος, τονίζοντας ότι η συμμόρφωση με τα ήδη υπάρχοντα μέτρα είναι καθοριστική για τον έλεγχο της πανδημίας.
Μάλιστα τόνισε ότι στο νοσοκομείο Παπανικολάου ξεκινάει σήμερα η εφημερία μας χωρίς κανένα διαθέσιμο κρεβάτι εντατικής. «Δεν έχει ξαναγίνει», σχολίασε ο ίδιος μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Παράλληλα, ο κ. Καπραβέλος ανέφερε ότι παρά την αύξηση που σημειώνεται στους νεκρούς από κορωνοϊο, δεν αναμένεται αυτός ο αριθμός φτάσει σε τριψήφιο νούμερο.
Επιπλέον, ο κ. Καπραβέλος σημείωσε τρεις βασικούς άξονες για την διαχείριση της πανδημίας:
Προστασία της οικονομίας από την επιβολή οριζοντίων μέτρων
Φρένο σε θανάτους μαζί με τήρηση των μέτρων
Ενίσχυση του ΕΣΥ
Παγώνη: Να εφαρμόσουμε τα μέτρα
Στο «κόκκινο» εξακολουθούν να βρίσκονται τα νοσοκομεία στην Βόρεια Ελλάδα, σύμφωνα με όσα δήλωσε η πρόεδρος του ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη.
Όπως ανέφερε η κ. Παγώνη η κάλυψη των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας στην 3η Υγειονομική Περιφέρεια (Μακεδονίας ) έχει αγγίξει το 99%, ενώ στην επικράτεια αυτή την στιγμή βρίσκεται στο 93%.
Λίγο καλύτερα φαίνεται πως είναι τα πράγματα στην Αττική, καθώς σύμφωνα με τα λεγόμενα της προέδρου του ΕΙΝΑΠ η κάλυψη των ΜΕΘ στην περιφέρεια αυτή ανέρχεται στο 88%.
Η κα Παγώνη χαρακτήρισε πολύ δύσκολη την κατάσταση ενώ τόνισε πως «πρέπει να εφαρμόσουμε τα μέτρα για να πάμε μπροστά, δεν μπορούμε να λέμε κάθε τρεις και λίγο να προστίθενται νέα μέτρα». Δυστυχώς ο ιός επιτίθεται και στις πολύ μικρές ηλικίες.
Όσον αφορά στην χορήγηση της τρίτης αναμνηστικής δόσης, προέταξε την σημασία της για όλους αλλά ιδιαίτερα για τα άτομα άνω των 60 ετών και για εκείνους που έχουν υποκείμενα νοσήματα: «Μετά το εξάμηνο μειώνεται η αντίσταση στον ιό. Αν δεν γίνει η τρίτη δόση, τα άτομα αυτά δεν θα έχουν άμυνα και δεν θα μπορούν να αντιμετωπίσουν τον ιό με κίνδυνο να φτάσουν ως τις ΜΕΘ.
Τρίτη δόση: Εχουν ήδη εμβολιαστεί πάνω από 900.000 πολίτες
Το μόνο αισιόδοξο σε σχέση με τα παραπάνω συγκλονιστικά δεδομένα είναι το γεγονός πως οι εμβολιασμοί κατά της covid-19 εμφανίζουν αύξηση μετά την λήψη μέτρων για την αναχαίτιση της πανδημίας, τόσο για την πρώτη όσο και για την τρίτη δόση, ενώ αναμένεται νέα ώθηση τις επόμενες μέρες.
Ήδη από τα προηγούμενα μέτρα φαίνεται ότι υπάρχει μια ένταση στους εμβολιασμούς, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. Τα προγραμματισμένα ραντεβού μέχρι χθες (για όλες τις δόσεις εμβολίου) ξεπερνούν τις 900.000.
Ειδικά η τρίτη δόση κινείται σε πολύ ικανοποιητικούς ρυθμούς και το μήνυμα που δίνεται με την επιλογή λήξης της ισχύος του πιστοποιητικού εμβολιασμού στους 7 μήνες για τους άνω των 60 ετών από 13 Δεκεμβρίου, είναι ότι αυτοί οι πληθυσμοί οι οποίοι βρίσκονται σε μια ηλικιακή ομάδα και κινδυνεύουν πολύ περισσότερο θα πρέπει να σπεύσουν να εμβολιαστούν.
Καθημερινά την τελευταία εβδομάδα περίπου 70.000 πολίτες κατά μέσο όρο, κλείνουν ραντεβού για την τρίτη δόση. Αναμένεται περαιτέρω ώθηση μετά το άνοιγμα της πλατφόρμας στο emvolio.gov.gr, για τον έγκαιρο προγραμματισμό ραντεβού για την αναμνηστική δόση 15 μέρες νωρίτερα από την συμπλήρωση 6μηνου από την δεύτερη δόση. Εκτιμάται ότι τα ραντεβού θα ξεπεράσουν τις 90.000. Ήδη έχουν εμβολιαστεί με την τρίτη δόση πάνω από 900.000 πολίτες.
Αυστηρότερα μέτρα και στο βάθος lockdown
Παράλληλα, νέο ωράριο στα καταστήματα και κυλιόμενο ωράριο σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αλλά και «μπλόκο» σε ανεμβολίαστους πολίτες από τους κλειστούς χώρους, φέρνουν τα νέα μέτρα κατά του κοροναϊού.
Είναι σαφές πως με αυτά τα μέτρα, η κυβέρνηση βάζει στο στόχαστρο τους ενήλικες, κυρίως τους ηλικιωμένους άνω των 60 ετών, οι οποίοι αρνούνται να εμβολιαστούν.
Για τον λόγο αυτό άλλωστε, εκτός των παραπάνω, το πιστοποιητικό εισόδου σε κλειστούς χώρους για εμβολιασμένους άνω των 60 ετών παύει να ισχύει επτά μήνες από την έκδοσή του.
Ουσιαστικά η κυβέρνηση επιλέγει τον έμμεσο υποχρεωτικό εμβολιασμό με την 3η δόση των ενήλικων, των άνω των 60 ετών.
Κι αυτό γιατί όταν περάσουν 7 μήνες από τον πρώτο τους εμβολιασμό και δεν έχουν πάει να εμβολιαστούν με την αναμνηστική δόση, τότε το πιστοποιητικό τους δεν θα ισχύει.
Έτσι η κυβέρνηση στέλνει το μήνυμα στους ενήλικες άνω των 60 ετών να σπεύσουν να κάνουν και την τρίτη δόση προκειμένου να είναι απόλυτα προστατευμένοι.
Είναι, μαζί με το πρώτο μέτρο για όλους τους ανεμβολίαστους ενήλικες οι οποίοι μπαίνουν σε lockdown, η ύστατη προσπάθεια της κυβέρνησης να πείσει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού να εμβολιαστεί, είτε με την πρώτη και δεύτερη είτε με την τρίτη δόση, προκειμένου να μην έρθουν τα χειρότερα και στη χώρα μας, όπως γίνεται τώρα στην Αυστρία.
Πηγή in.gr