Τοπικές Ειδήσεις

Μ. Κόνσολας: Η διάβρωση των ακτών αποτελεί σοβαρή απειλή για τη Ρόδο

Συνάντηση Μάνου Κόνσολα με αυτοδιοικητικούς για την επίλυση του προβλήματος»

«Η διάβρωση των ακτών αποτελεί σοβαρή απειλή για τη Ρόδο αφού φαινόμενα διάβρωσης καταγράφονται πλέον στο 85% των ακτών του νησιού».

Αυτή ήταν η κοινή διαπίστωση των πολιτικών παραγόντων που παρευρέθησαν στη συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Βουλευτή Δωδεκανήσου, κ. Μάνου Κόνσολα.

Στη συνάντηση εργασίας και στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων της δυτικής πλευράς της Ρόδου (ο κ. Μπονιάτης Μανώλης, Πρόεδρος τοπικής κοινότητας Σορωνής, ο κ. Δράκος Μιχάλης, Πρόεδρος τοπικής κοινότητας Κρεμαστής, ο κ. Σταυριάς Γιώργος, Πρόεδρος τοπικής κοινότητας Θολού, ο κ. Μαλιωτάκης Κυριάκος, Πρόεδρος τοπικής κοινότητας Παραδεισίου), οι Αντιδήμαρχοι, ο κ. Φλοσκάκης Νεκτάριος και ο κ. Θανάσης Στάμος, ο κ. Παπαοικονόμου Βασίλης, Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Δωδεκανήσου και ο κ. Χριστοδούλου Σάββας, Πρόεδρος Σχολικής δευτεροβάθμιας επιτροπής του Δήμου Ρόδου.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν τα αποτελέσματα των πρωτοβουλιών του κ. Κόνσολα, που οδηγούν στην αναθεώρηση του Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου Νοτίου Αιγαίου, με την οποία αποσυνδέεται ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός από τον χερσαίο χωροταξικό σχεδιασμό και μπαίνουν νέες προτεραιότητες, όπως τα έργα αποκατάστασης και προστασίας ακτών από τη διάβρωση και η καταγραφή των ευάλωτων τμημάτων στις ακτές και η συνεχής παρακολούθηση.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μάνος Κόνσολας είχε ζητήσει την αξιοποίηση των πόρων ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που αντιστοιχούν στη χώρα μας από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Ταμείο Συνοχής για την υλοποίηση έργων και δράσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν έργα και δράσεις για τη διάβρωση των ακτών.

Στη συνάντηση και τηλεδιάσκεψη εργασίας υπήρξε ταύτιση απόψεων.

Οι δύο βαθμοί της αυτοδιοίκησης μπορούν πλέον να υλοποιήσουν έργα και δράσεις αντιμετώπισης του προβλήματος της διάβρωσης των ακτών αξιοποιώντας πόρους μέσα από:

-Το 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ που αντιστοιχεί στη χώρα μας από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Ταμείο Συνοχής για την υλοποίηση έργων και δράσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

-Το πρόγραμμα InvestEU θα κινητοποιήσει επενδύσεις ύψους 45 δισ. ευρώ σε έργα ‘Δίκαιης Μετάβασης’ για την περίοδο 2021-2027, δίνοντας προτεραιότητα στη χρηματοδότηση έργων για το κλίμα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου