Στα χέρια των ισραηλινών της SIBAT της διεύθυνσης Αμυντικής Συνεργασίας του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ βρίσκεται η τελική αναλυτική λίστα με τα οπλικά συστήματα που έχει ζητήσει το ΓΕΕΘΑ για τη συγκρότηση του ελληνικού αντιπυραυλικού – αντιαεροπορικού – αντί-drone θόλου που θα καλύπτει όλη την επικράτεια από τον Έβρο μέχρι τη Κρήτη και όλο το Αιγαίο.
Το ΓΕΕΘΑ, σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney.gr, έχει ζητήσει διαθεσιμότητες και τιμές για συγκεκριμένα οπλικά συστήματα και ραντάρ από τις δύο εταιρείες την IAI (Israel Aerospace industries) με το BARAK MX και την Rafael με το spyder, χωρίς να βρίσκεται στη λίστα το περιβόητο νέο ισραηλινο-αμερικάνικο σύστημα David sling ή γνωστή Σφεντόνα του Δαυίδ λόγω πολλών ζητημάτων που έχουν προκύψει.
Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες αυτό που αρχικά είχε σχεδιαστεί είναι να καλυφθεί:
– η ηπειρωτική χώρα με το νέο σύστημα της IAI, το BARAK ΜΧ με ένα τύπο πυραύλου καθοδηγούμενο ηλεκτρομαγνητικά σε τρεις εκδόσεις που θα καλύπτουν όλες τις επιχειρησιακές απαιτήσεις σε αποστάσεις (μικρά, μεσαία, μεγάλη, πολύ μεγάλη με το ίδιο στην ουσία τύπο) και σε είδος απειλής, (αεροσκάφη, βαλλιστικούς πυραύλους, drones) (πρόσφατα το απέκτησε και η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία).
– τα νησιά του Αιγαίου με το παλιό σύστημα της Rafael, το Spyder, (γνωστό από το ισραηλινό iron dome) σε μία ευέλικτη κατασκευή όπου όλα τα υποσυστήματα (Radar, θάλαμος ελέγχου και εκτοξευτές θα είναι πάνω σε όχημα). Το σύστημα της Rafael είναι για μικρές και μεσαίες αποστάσεις με δύο τύπους πυραύλων, το PYTHON με υπέρυθρη καθοδήγηση και το DERBY με ηλεκτρομαγνητική καθοδήγηση (οι πύραυλοι αυτοί μάλιστα χρησιμοποιούνταν παλαιότερα από μαχητικά αεροσκάφη σε αποστολές αναχαίτισης αεροσκαφών).
Όλα τα παραπάνω, φυσικά, τελούν υπό εξέταση και λήψη οριστικών αποφάσεων εφόσον οι προσφορές των δύο εταιρειών εντάσσονται στα οικονομικά δεδομένα που έχουν υπολογιστεί, δηλαδή στα 2 δισ. ευρώ όπως έχει δηλώσει και ο ίδιος ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας.
Απάντηση έως το τέλος Νοεμβρίου
Οι διαδικασίες, όπως φαίνεται, τρέχουν και οι Ισραηλινοί αναμένεται να έχουν στείλει απάντηση για τιμές και διαθεσιμότητες μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, ώστε να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις άμεσα και τον Ιανουάριο να υπογραφούν οι συμβάσεις.
Όπως είναι αντιληπτό, στις διαπραγματεύσεις που, αν όλα πάνε σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα γίνουν μέσα στον Δεκέμβριο θα παίξουν κρίσιμο ρόλο τέσσερις σημαντικοί παράγοντες: Το συνολικό κόστος, ο χρόνος παράδοσης, η εγχώρια συμπαραγωγή, αλλά και πως θα εξασφαλιστεί η ύπαρξη αποθέματος πυραύλων που θα δώσουν οι δύο εταιρείες.
Μεγάλο κόστος και μεγάλο διάστημα παράδοσης θα λειτουργήσουν ανασταλτικά. Γενικότερα θα υπολογιστεί από τους Έλληνες αξιωματικούς η σχέση μέγιστης αποτελεσματικότητας και κόστους λειτουργίας του συστήματος αλλά και η απαίτηση ομοιοτυπίας.
Πάντως, όπως είχε σημειώσει ξανά το newmoney.gr πολύ καιρό πριν η IAI, η οποία έχει εξαγοράσει από το 2023 την Intracom Defense (IDE), είχε σύμφωνα με πληροφορίες καταθέσει συνολική πρόταση για την αντιαεροπορική και αντιβαλλιστική κάλυψη της χώρας, με ειδική μέριμνα για το νησιωτικό σύμπλεγμα του Αιγαίου. Οι λύσεις αυτές, μάλιστα, είχαν χαρακτηριστεί αρκετά οικονομικές, αποτελεσματικές και «διακριτικές» λόγω και των συνεχιζόμενων έντονων τουρκικών απαιτήσεων περί αποστρατικοποίησης των νησιών.
Ταυτόχρονα, όμως, σύμφωνα με πληροφορίες με την πρόταση της Rafael για το Αιγαίο συνεκτιμώνται και άλλες λύσεις που στοχεύουν στην ικανοποίηση των ιδιαίτερων νησιωτικών επιχειρησιακών αναγκών και όχι μόνο, με μειωμένο σχετικά κόστος και ομοιοτυπία με τα υφιστάμενα ήδη στο οπλοστάσιο της Πολεμικής Αεροπορίας όπλα όπως αυτή της Γερμανικής DIEHL που προτείνει το γνωστό βλήμα Iris- T όπου στην παραγωγή του ήδη συμμετέχουν τρεις ελληνικές εταιρείες, (ΕΑΒ-ΕΑΣ-IDE).
Συνεργασία με Ισραήλ σε όλα τα επίπεδα
Η δημιουργία του ελληνικού αντιαεροπορικού θόλου, ο οποίος σύμφωνα με ορισμένους κύκλους μάλιστα έχει ονομαστεί BLUE MULTI DOME (Γαλάζιος πολυμορφικός Θόλος) και η αλλαγή του δόγματος της Πολεμικής Αεροπορίας, η οποία θα εξασφαλίζει τον ενιαίο έλεγχο όλων των συστημάτων, είναι βασική προτεραιότητα για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Κάτι που φάνηκε, άλλωστε, κι από την ενημέρωση της περασμένης εβδομάδας του Νίκου Δένδια στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, όπου ξεδίπλωσε όλο το 12ετές εξοπλιστικό πρόγραμμα και το νέο αμυντικό δόγμα.
Σε όλο αυτό το πλάνο φαίνεται ότι το Ισραήλ παίζει σημαντικό ρόλο με την Ελλάδα να λαμβάνει σοβαρά υπόψη τα διδάγματα και επιτεύγματα που έχει καταφέρει η χώρα στην αμυντική βιομηχανία και τη συνεργασία να γίνεται ολοένα και στενότερη.
Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι από τις πρώτες επισκέψεις του Νίκου Δένδια, όταν ανέλαβε υπουργός Εθνικής Άμυνας, ήταν στο Ισραήλ και όπως είχε δηλώσει από το τότε: «Είμαι αποφασισμένος να εμπλουτίσω την αμυντική βιομηχανική μας συνεργασία, προς κοινό όφελος των χωρών, των κοινωνιών και των οικονομιών μας. Θα ήθελα να υπάρξει πολύ στενή συνεργασία με το Ισραήλ στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης, και να γίνει προσπάθεια να δημιουργηθεί παρόμοιο οικοσύστημα, όμοιο με το δικό σας, μεταξύ των αμυντικών δυνάμεων, των Υπουργείων, και των σχετικών εταιρειών, που θα μπορούσε να εξυπηρετήσει τους αμυντικούς μας στόχους».
Αυτή η συνεργασία προωθείται συνεχώς και, σύμφωνα με πληροφορίες, το επόμενο διάστημα ειδική ομάδα της IAI πρόκειται να βρεθεί στην ΕΑΒ με στόχο να συμβάλει στην παραπέρα εξέλιξη και αναβάθμιση του ελληνικού αντι-drone συστήματος «Κένταυρος» το οποίο θα τοποθετηθεί στις τέσσερις φρεγάτες ΜΕΚΟ και όχι μόνο.
Παράλληλα εξετάζει σοβαρά τη συνεργασία της και με την ελληνική εταιρεία MILTECH στον τομέα των ηλεκτρονικών, των EO & IR αισθητήρων, των κανίστρων και των καλωδιώσεων εν γένει.
Τέλος προωθείται η συνεργασία της ΙΑΙ με την ΕΑΒ – ΕΑΣ και την IDE στον τομέα των ηλεκτρονικών και των δορυφορικών συστημάτων μετά την απόφαση του υπουργού Άμυνας να υιοθετήσει την προμήθεια της Ισραηλινής έκδοσης των F-35. Η ισραηλινή έκδοση διαθέτει το σύστημα OPAL, το σύστημα που συντόνισε τις αναχαιτίσεις της πρώτης επίθεσης από Ιράν.
Αν τελικά συμβεί αυτό, η ΙΑΙ – σύμφωνα με πληροφορίες – θα αναθέσει κατά αποκλειστικότητα στην Ελλάδα την κατασκευή ενός απόρρητου υποσυστήματος στο F-35 που θα εξασφαλίζει τη διασύνδεση όλων των συστημάτων, εδάφους, θαλάσσης και αέρος με άμεση (real time) μετάδοση των πληροφοριών με βάση τα Ελληνικά Πρωτόκολα με ότι αυτό συνεπάγεται, όχι μόνο για την πλήρη αξιοποίηση των F-35, αλλά για την αποτελεσματικότητα της ελληνικής αεράμυνας.
Τέλος ιδιαίτερα σημαντικό η πρόθεση να δώσει το 30% της παραγωγής του συστήματος BARAK στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία πέραν της IDE (ΕΑΒ-ΕΑΣ-MILTECΗ). Κάτι που θα αναβαθμίσει το ρόλο που θέλει να παίξει η χώρα μας στον κοινό ευρωπαϊκό θόλο που συζητείται, αλλά και για την διείσδυση της ΙΑΙ στις ευρωπαϊκές αγοράς μέσω των ελληνικών εταιρειών.
Πηγή: newmoney.gr