Συνέντευξη στην
Δήμητρα-Μαρίλια Φούρλα
Για όλους και για όλα και κυρίως για τις οικονομικές επιπτώσεις της πολιτικής της κυβέρνησης μιλά σήμερα στη «δημοκρατική» ο βουλευτής κ. Χάρης Θεοχάρης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και τομεάρχης Οικονομίας του Ποταμιού.
Ο κ. Θεοχάρης υποστηρίζει ότι το μνημόνιο δεν είναι το πρόβλημα της χώρας και τονίζει ότι θα πρέπει να δοθούν κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων τονίζοντας επιπλέον ότι η διαπραγμάτευση γινόταν χωρίς στόχους, χωρίς στρατηγική και συμμαχίες.
Ενδιαφέρον έχουν οι θέσεις του για την προσέλκυση καινοτόμων επιχειρήσεων στα Δωδεκάνησα, για το προσφυγικό και για την αύξηση του ΦΠΑ αλλά και τα σχόλιά του για την απόσυρση του σχεδίου νόμου για το “παράλληλο πρόγραμμα” και για την εκλογή προέδρου στη Νέα Δημοκρατία.
Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Χάρη Θεοχάρη, κοινοβουλευτικού εκπροσώπου και τομεάρχη Οικονομίας του Ποταμιού¨
• Αυλαία στη χρονιά με νέα επώδυνα μέτρα, ενός ακόμη μνημονίου. Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς τα μνημόνια είναι κάτι σαν μονόδρομος κ. Θεοχάρη;
Tο μνημόνιο δεν είναι η λύση των προβλημάτων, αλλά απλώς μια συμφωνία που πρέπει να υλοποιηθεί ώστε να εξασφαλισθεί η χρηματοδότηση της χώρας. Το μνημόνιο όμως δεν είναι ούτε το πρόβλημα της χώρας. Μονόδρομος θα πρέπει να είναι η προσέλκυση επενδύσεων. Μονόδρομος είναι να αποφασίσει το πολιτικό σύστημα της χώρας ότι τα ψέματα έχουν τελειώσει και είναι η ώρα της αλήθειας και των μεταρρυθμίσεων. Μονόδρομος είναι να μπει τέλος στο πελατειακό κράτος.
• Πιστεύετε ότι υπάρχουν περιθώρια να βελτιωθούν οι όροι της συμφωνίας;
Όσο οι ελληνικές κυβερνήσεις επέμεναν στις διαπραγματεύσεις περί ισοδυνάμων τα επενδυτικά σχέδια βυθίζονταν, η ύφεση αυξανόταν και η ανεργία εκτοξευόταν. Η διαπραγμάτευση Σαμαρά πήρε τα 11 δις μέτρα της κυβέρνησης Παπαδήμου και τα έκανε 18 δις ευρώ μέτρα. Το ίδιο και η διαπραγμάτευση Τσίπρα πήρε τα προτεινόμενα μέτρα – απάντηση στο email Χαρδούβελη των εταίρων ύψους 2 δις και τα μετέτρεψε σε μέτρα ύψους 13 δις ευρώ. Η κυβέρνηση διακήρυττε ότι διαπραγματευόταν σκληρά. Η διαπραγμάτευση όμως γινόταν χωρίς στόχους, χωρίς στρατηγική και συμμαχίες. Θυσίασε τα πάντα για εσωτερική κατανάλωση και για επικοινωνιακούς τακτικισμούς.
• «Αν ο Τσίπρας δεν μπορεί να κυβερνήσει να το πει», ακούσαμε να λέει ο κ. Θεοδωράκης. Εάν υποθέσουμε ότι το πει, ποια είναι η κυβερνητική λύση που προτείνετε; Τι πολιτικό και κοινωνικό στίγμα θα έχει αυτή η κυβέρνηση, για παράδειγμα σε θέματα μεταναστευτικού, παιδείας, σχέσεις κράτους-εκκλησίας, θέματα στα οποία υπάρχουν διαφορετικές απόψεις στα κόμματα;
Η κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να αναλάβει τις ευθύνες της και να κυβερνήσει. Η υπόθεση της χώρας είναι το ύψιστο καθήκον κάθε κόμματος και το Ποτάμι το έχει αποδείξει αυτό. Συμφέρον των πολιτών είναι μεσομακροπρόθεσμα να γίνει μια αλλαγή νοοτροπίας, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ μόνος του δεν μπορεί να περάσει τους κάβους της υλοποίησης. Χρέος μας είναι να στηρίξουμε τη χώρα, όχι την ανικανότητα των υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα είμαστε στον αστερισμό της ισχυρής κυβέρνησης- σύμφωνα με τον πρωθυπουργό- αλλά σε κάθε περίπτωση η συζήτηση περί στήριξης είναι δυναμική και αλλάζει μαζί με τα εκάστοτε δεδομένα και τις συνθήκες. Το στίγμα του Ποταμιού είναι δεδομένο: Ριζοσπαστικό Κέντρο ή αν θέλετε Νέος Προοδευτισμός.
• «Η περιφέρεια χρειάζεται κίνητρα για να ζωντανέψει», είπε από την Θράκη την περασμένη εβδομάδα ο κ. Θεοδωράκης. Θέλετε να το κάνετε πιο συγκεκριμένο; Για παράδειγμα, ποια νομίζετε ότι πρέπει να είναι τα κίνητρα στα Δωδεκάνησα;
Κάθε περιοχή γνωρίζει τα ιδιαίτερα στοιχεία της, τα δυνατά της χαρτιά. Οι περιφέρειες πρέπει να επενδύσουν στα σημεία που είναι παραγωγικά δυνατές. Η κεντρική διοίκηση να βοήθησει σε αυτή την προσπάθεια και να αφήσει τις υγιείς, δημιουργικές δυνάμεις που κρύβει κάθε τόπος να βγουν μπροστά. Τα Δωδεκάνησα είναι πηγή τουρισμού και πρωτογενούς παραγωγής και εκεί θα πρέπει να στηριχθούμε. Όμως πρέπει να πλαισιώσουμε με κίνητρα για την προσέλκυση καινοτόμων επιχειρήσεων στα Δωδεκάνησα.
• Ποια νομίζετε ότι θα πρέπει να είναι η διαχείριση του μεταναστευτικού από εδώ και πέρα; Τα hotspots πιστεύετε ότι πρέπει να γίνουν στα νησιά; Πώς κρίνετε την συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία για το προσφυγικό;
Η Ελλάδα για πρώτη φορά βρέθηκε αντιμέτωπη με την πιθανότητα εκδίωξης από το χώρο Σένγκεν, θέτοντας σε κίνδυνο την μεγάλη επιτυχία ένταξής της στην σχετική συνθήκη ήδη από το 1992. Το Ποτάμι από την άνοιξη έχει κάνει συγκεκριμένες προτάσεις για το μεταναστευτικό. Πρόσφατα προτείναμε τα εγκαταλελειμμένα στρατόπεδα που βρίσκονται σε όλη την χώρα και έχουν υποδομές να μετατραπούν σε ανοιχτούς χώρους φιλοξενίας των μεταναστών. Αντί όμως να γίνει αυτή η κίνηση βλέπουμε ότι επιστρέφουμε σε παλιές και μάλλον αποτυχημένες αντί να αποκτήσει ένα σχέδιο σε σχέση με τις ροές που συνεχίζονται, απέναντι στην Τουρκία. Έχουν δοθεί πολλά λεφτά, και οι Τούρκοι μέχρι στιγμής έχουν δώσει μόνο υποσχέσεις. Πρέπει ο ροές να κοπούν. Το Ποτάμι υπερασπίζεται και την ύπαρξη ενός σώματος από την Frontex που θα ελέγχει τα σύνορα και που θα ελαφρύνει λίγο το βάρος από τις λιμενικές μας αρχές. Η κυβέρνηση επιμένει σε αποσπασματικές και πρόχειρες πολιτικές ενώ χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο.
• Ακούσαμε τις τελευταίες ημέρες από το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής για το πολύ μικρό όφελος της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, αλλά και από τον κ. Αλεξιάδη, ότι δεν θα έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Τι έχετε να πείτε γι’αυτό; Νομίζετε πως υπάρχουν τρόποι επαναφοράς των μειωμένων συντελεστών; Εσείς τι προτείνετε; Επίσης από την εμπειρία στην προηγούμενη θέση σας, θεωρείτε ότι υπάρχει πραγματική βούληση –από όλες τις κυβερνήσεις- για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής;
Θα περίμενε κανείς ότι θα είχαν διδαχθεί οι κυβερνώντες από τα λάθη του παρελθόντος. Αντί για αυτό, έχουμε άλλη μια χαμένη ευκαιρία για μια σωστή μεταρρύθμιση του ΦΠΑ, αγαθά που «μπαίνουν» και «βγαίνουν» από τη λίστα, ήδη είχαμε αύξηση στους συντελεστές φορολόγησης των κερδών των επιχειρήσεων.
Χωρίς σωστό μείγμα φορολογικής πολιτικής δεν πρόκειται να βγούμε από την κρίση. Η αναμόρφωση του φορολογικού είναι ένα από τα 10 βασικά βήματα που θα μας βγάλουν από την κρίση. Απαιτούνται:
Πρώτον, ένας νόμος για το φορολογικό, που να μην χρειαστεί αναθεώρηση τουλάχιστον για 5 ή 10 χρόνια ανάλογα το ζήτημα. Απλές διαδικασίες και κατάργηση όλων των «έκτακτων» επιβαρύνσεων. Εξάλειψη όλων των εξαιρέσεων.
Δεύτερον, πλήρης αναμόρφωση του ΦΠΑ με έναν συντελεστή στον οποίο θα υπάγονται όλα τα προϊόντα και έναν υπερμειωμένο για φάρμακα, βιβλία.
Τρίτον, διορθώσεις στις αντικειμενικές αξίες γεγονός που θα επηρεάσει σημαντικά και θετικά και τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας.
Αλλά και για το συγκεκριμένο, η κατάργηση των συντελεστών έπρεπε να συνοδεύεται από μέτρα αποκατάστασης του εισοδήματος των πιο αδύναμων συμπολιτών μας που ζουν στα νησιά.
• Η κυβέρνηση απέσυρε το σχέδιο νόμου για το “παράλληλο πρόγραμμα”. Θα θέλαμε ένα σχόλιό σας;
Δεν ήταν παράλληλο πρόγραμμα, συρραφή από ρουσφέτια ήταν. Τα περισσότερα άρθρα του αφορούσαν συνδικαλιστικά αιτήματα δεκαετιών. Είναι δυνατόν ο γιατρός που θα μοριοδοτηθεί με πενταπλάσια μόρια λόγω της κατοχής οργανικής θέσης σε νησί να βρεθεί στη συνέχεια διευθυντής κλινικής νοσοκομείου; Θέλω να σας υπενθυμίσω τα κακώς κείμενα με τις μοριοδοτήσεις των εκπαιδευτικών στον Άη Στράτη που έπαιρναν τα μόρια, αλλά δεν βρίσκονταν εκεί λόγω απόσπασης. Η Πολιτεία μπορεί να θεσπίζει κίνητρα, όμως από την άλλη πλευρά να ληφθεί υπόψη, ότι ο γιατρός του ΕΣΥ δεν είναι ιδιώτης και το κράτος έχει τη δυνατότητα να καλύψει τις κενές θέσεις. Επιπλέον να σας θυμίσω ότι το νομοσχέδιο δεν συνοδευόταν από Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, όπως απαιτεί ο νόμος, συνεπώς δε μπορούσαν να συζητηθούν διατάξεις, των οποίων δεν έχει καταγραφεί το κόστος. Όταν το είπαμε και αποχωρήσαμε από την επιτροπή η Κυβέρνηση μας κατηγόρησε αλλά όταν το είπαν οι δανειστές έβαλε την ουρά κάτω από τα σκέλια. Έτσι αντιλαμβάνεται τον σεβασμό στον ελληνικό λαό η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.
• Πιστεύετε ότι η ιστορία του Grexit έχει τελειώσει;
To ζήτημα είχε τεθεί επιτακτικά το περασμένο καλοκαίρι.Και η απόφαση ήταν ξεκάθαρη ότι η Ελλάδα ανήκει στην Ε.Ε. Αν όμως συνεχιστεί η κακοδιαχείριση και οι παλινωδίες, φοβάμαι ότι θα ξαναβρεθούμε στην ίδια δύσκολη θέση.
• ‘Εχει σημασία για το Ποτάμι ποιος θα εκλεγεί αρχηγός της ΝΔ ;
Ελπίζω ο αρχηγός που θα εκλεγεί-όποιος και να είναι αυτός- να συμβάλει στην αναβάθμιση του πολιτικού λόγου και της αντιπολίτευσης. Γιατί καλή αντιπολίτευση σημαίνει και καλύτερη κυβέρνηση.
• Υπάρχει κάποιο αισιόδοξο μήνυμα για την χρονιά που έρχεται;
Η Ελλάδα μπορεί να ορθοποδήσει. Μπορούμε να πάμε μπροστά γιατί η χώρα μας έχει ακόμη μεγάλες δυνάμεις. Θέλει όμως σχέδιο. Όχι ράβε-ξήλωνε. Θέλει στρατηγική. Θέλει όραμα. Υπάρχουν άνθρωποι με θέληση και όραμα που μπορούν να το υλοποιήσουν.
Ομιλησεν και ο αρχοντας των tweets
αυτος και ο Αδωνις.
lol