Την πεποίθηση ότι κρίνεται πλέον απολύτως απαραίτητο να απομακρυνθούν οι πρόσφυγες και παράτυποι μετανάστες που φιλοξενούνται προσωρινά στα παλιά αφαγεία που βρίσκονται στο λιμάνι της Ρόδου, εξέφρασε χτες σε δηλώσεις που έκανε στους δημοσιογράφους, ο εθελοντής –γνωστός για την τεράστια συμβολή του στην φιλοξενία σε αυτή την δομή- κ. Ντίνος Μαντικός, ο οποίος είχε χτες συνάντηση με τον δήμαρχο Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκο αλλά και με εκπροσώπους της Ύπατης Αρμοστείας για το θέμα.
«Είχαμε συμφωνήσει με τον δήμαρχο να κλείσουμε την δομή αυτή, στις 31 Αυγούστου. Μία μέρα πριν όμως, αποβιβάστηκαν πάνω από 100 άτομα και γι αυτό δώσαμε μία ακόμη χρονική παράταση. Όπως είναι γνωστό, διανύουμε τον 29ο μήνα (από τον Αύγουστο του 2015) που ανοίξαμε αυτή την δομή ως χώρο φιλοξενίας. Δυστυχώς, οι ροές δεν έχουν σταματήσει. Η συνέχιση με μοναδική την δική μου παρουσία και του κ. Παντελή Αντωνιάδη ως εθελοντές δεν μπορεί να συνεχιστεί. Τουλάχιστον όχι εγώ, προσωπικά καθώς δεν μου το επιτρέπει ούτε η ηλικία μου, ούτε η υγεία μου. Γι αυτό και ζήτησα από τον δήμαρχο να συναντηθούμε και να δοθεί επιτέλους μια λύση».
Όπως εξήγησε ο κ. Μαντικός, αφενός οι κτηριακές εγκαταστάσεις δεν αντέχουν πλέον και αφετέρου, έχει απομείνει μόνος του να αναζητά συνεχώς λύσεις και δωρεές από ιδιώτες, για φαγητό, φάρμακα, ρουχισμό κ.λπ.
Όπως υπογράμμισε, ήταν απαραίτητο να βρεθεί ένα άλλο κτηριακό συγκρότημα που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την προσωρινή φιλοξενία των προσφύγων και παράτυπων μεταναστών –πολλοί εκ των οποίων βρίσκονται και πάνω από 12 μήνες στην Ρόδο!
Χτες πάντως, ζητήθηκε να βρεθεί τελική λύση καθώς στην πρόχειρη δομή των σφαγείων, φιλοξενούνται αυτή την περίοδο μόνον 28 άτομα (8 γυναίκες, 8 παιδιά και 12 άνδρες) και κρίνεται η πιο κατάλληλη στιγμή για την Ύπατη Αρμοστεία μαζί με την ΜΚΟ που δραστηριοποιείται στην Ρόδο, να μεταφερθούν σε κάποιους άλλους χώρους ή σε ξενοδοχεία.
Πάντως, το πρόβλημα δεν είναι εύκολα επιλύσιμο, καθώς ο νόμος δεν προσφέρεται για διευκολύνσεις.
«Εμείς προτείνουμε, όσοι αποβιβάζονται είτε στην Ρόδο είτε έρχονται από άλλα νησιά, να τους αναλαμβάνει η Αστυνομία και να τους προωθεί στα hotspots της Λέρου, ή της Κω ή στην Τήλο. Γεγονός πάντως είναι πως κι εγώ κουράστηκα προσωπικά, αλλά έχω κουράσει και τον ροδιακό λαό, με τις συνεχείς εκκλήσεις μου για να φέρνουν τρόφιμα, φάρμακα, ρουχισμό κ.λπ.» είπε ο κ. Μαντικός, ευχαριστώντας ολόκληρη την ροδιακή κοινωνία που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα εδώ και 29 ολόκληρους μήνες για να στηρίξει αυτή την δομή αλλά και την φιλοξενία των προσφύγων και παράτυπων μεταναστών.
Υπολογίζεται ότι μέχρι και σήμερα, έχουν περάσει μόνον από την Ρόδο πάνω από 16.500 πρόσφυγες και παράτυποι μετανάστες, που έχουν φιλοξενηθεί στην πρόχειρη δομή που λειτουργεί στα παλαιά σφαγεία ενώ καθημερινά σημειώνονται και διάφορα περιστατικά με τσακωμούς, συμπλοκές και άλλα επεισόδια ανάμεσά τους.
Μάλιστα, την Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου, σημειώθηκε επίθεση από μετανάστη στον εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας –όπως είπε ο κ. Μαντικός.
Ωστόσο, οι εθελοντές έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά και ζητούν λύση:
«Θέλουμε να μας δώσουν ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Δεν ξέρουμε εάν και πότε θα ξαναρχίσουν οι ροές, αλλά επιτέλους, ο δήμαρχος πρέπει να απαντήσει: θα γίνει ένα hotspot στην Ρόδο ή όχι; Εάν δεν θέλει να γίνει ένα hotspot, πρέπει να μας δώσει μια λύση τώρα διότι όλη αυτή η προσπάθεια δεν μπορεί να βασίζεται αποκλειστικά και μόνον στην φιλανθρωπία και στον εθελοντισμό…. Προσωπικά δεν μπορώ να κάνω για τρίτη χρονιά Χριστούγεννα στα σφαγεία…» είπε ο κ. Μαντικός.
Nα σημειωθεί ότι μετά την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, αποφασίσθηκε ότι τελικά η δομή στα παλιά σφαγεία θα παραμείνει ως έχει μέχρι και το τέλος του Ιανουαρίου 2018, ενώ παράλληλα, θα αναζητηθεί άλλος χώρος για τους υπάρχοντες πρόσφυγες και παράτυπους μετανάστες. Ο κ. Χατζηδιάκος πάντως, απέκλεισε γι ακόμη μια φορά το ενδεχόμενο δημιουργίας hotspot στην Ρόδο ενώ δεσμεύτηκε ότι θα έχει επαφές με κυβερνητικά στελέχη ώστε να βρεθεί άλλη λύση.