Ειδήσεις

“Πέρασε” με 153 ΝΑΙ ο προϋπολογισμός του 2018 – Οι καβγάδες, ο Αϊνστάιν και οι…10 πληγές του Φαραώ –

Με 153 ψήφους υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής ο κρατικός Προϋπολογισμός 2018. Από τη συζήτηση δεν έλειψαν οι κόντρες μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης και οι καβγάδες Τσίπρα-Μητσοτάκη.

Υπέρ ψήφισαν 152 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ και η ανεξάρτητη βουλευτής, Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου (προερχόμενη από την Ένωση Κεντρώων).

Απουσίαζε από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής Χριστόφορος Παπαδόπουλος, ο οποίος με επιστολική ψήφος προς το Προεδρείο της Βουλής, ενημέρωσε ότι αδυνατεί να προσέλθει στην ψηφοφορία, αλλά αν ήταν παρών θα ψήφιζε θετικά.

Συνολικά ψήφισαν 297 βουλευτές. Καταψήφισαν 144 βουλευτές των κομμάτων της Αντιπολίτευσης και όλοι οι ανεξάρτητοι βουλευτές, πλην της κ.Μεγαλοοικονόμου. Από την ψηφοφορία απουσίασαν, πλην του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Χρ. Παπαδόπουλου, ο ανεξάρτητος βουλευτής Ν. Μίχος και ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, Αρ. Φωκάς.

Τσίπρας: Ο κ. Μητσοτάκης είναι τροϊκανότερος των τροϊκανών

«Τροϊκανότερο των τροϊκανών» χαρακτήρισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την ομιλία του στη Βουλή για τον προϋπολογισμό ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος κατά την έναρξη της τοποθέτησής του υποστήριξε πως «είναι η πρώτη φορά στα 8 χρόνια που ξέρουμε με βεβαιότητα ότι αυτός είναι ο τελευταίος μνημονιακός προϋπολογισμός που ψηφίζεται στο ελληνικό κοινοβούλιο».Μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι “με μια κυβέρνηση που είχε δεσμευθεί σε τρελά πλεονάσματα 4,5% για τα αμέσως επόμενα χρόνια, ενώ αδυνατούσε να καλύψει ακόμη και τους τρέχοντες δημοσιονομικούς στόχους και είχε παρατήσει έξι ολόκληρους μήνες τη διαπραγμάτευση για την περιβόητη 5η αξιολόγηση. Μια χώρα που είχε μπει στο γύψο με μέτρα συνολικά ύψους 65 δισ. ευρώ από το 2010 έως το 2014. Μέτρα που είχαν βυθίσει την οικονομία σε μια πρωτοφανή ύφεση, αφού συρρικνώθηκε το 25% του ΑΕΠ σε μια τετραετία. Ενώ την ίδια περίοδο, χάθηκε το 40% του εισοδήματος των μισθωτών και των συνταξιούχων. Αυτή τη χώρα παραλάβαμε», σημείωσε ο Πρωθυπουργός και υπογράμμισε: «Τη χώρα που τη βάλατε στο γύψο της ύφεσης και της καταστολής για να μην τα ξεχνάμε και αυτά, καθώς κυβερνούσατε με ΠΝΠ».

«Και την παραλάβαμε γιατί σας έριξε ο λαός. Γιατί δεν άντεχε άλλο, αυτό το πολιτικό σύστημα που λεηλάτησε και χρεοκόπησε τη χώρα να το βλέπει αγκαζέ και δεσμευμένο από τις κοινές αμαρτίες να συνεχίζει τη λεηλασία», συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας, «γιατί η λεηλασία συνεχίστηκε και στα δυο πρώτα μνημόνια», σημείωσε και τόνισε:

«Έδωσε σε εμάς εντολή σκληρής διαπραγμάτευσης. Εντολή που τηρήσαμε και υλοποιήσαμε μέχρι κεραίας το πρώτο εξάμηνο, παρά τις συνθήκες ασφυξίας που τεχνηέντως είχατε δημιουργήσει προσδοκώντας ή και σχεδιάζοντας τη βίαιη πτώση μας, τη λεγόμενη παρένθεση που ξεχείλωσε στο τέλος. Καταλήξαμε σε έναν συμβιβασμό με τους εταίρους μας. Αναγκαστικό συμβιβασμό».

«Δεν καταφέραμε όλα όσα επιδιώκαμε, αλλά φέραμε μια συμφωνία με πολύ ηπιότερη προσαρμογή και μόνο για δυο χρόνια. Εσείς εφαρμόσατε φορολογικά μέτρα 30 δισ., ενώ η δική μας φορολογική προσαρμογή δεν ξεπερνά συνολικά τα 5 δισ. Και το κυριότερο μειώσαμε τους δημοσιονομικούς στόχους κατά 20 ολόκληρα δισ. σε σχέση με όσα εσείς είχατε δεσμευτεί για την τριετία ’15 έως ’18» είπε ο Πρωθυπουργός.

«Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι εμείς αυτά που καταφέραμε δεν τα κρύψαμε κάτω από το χαλί. Δεν αρκεστήκαμε στη νωπή εντολή που είχαμε, αλλά είχαμε την πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα δημοκρατική ευθιξία και ευαισθησία, να ζητήσουμε εκ νέου την ψήφο του ελληνικού λαού» συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.

«Με τη συμφωνία γνωστή. Και τα μέτρα γνωστά. Και όλα πάνω από το τραπέζι. Και ο ελληνικός λαός επέλεξε πάλι εμάς να υλοποιήσουμε τη συμφωνία, εμάς να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

«Μας επέλεξε πάλι με πολύ μεγάλη διαφορά, παρά τα αντίθετα ευρήματα και τότε, ορισμένων δημοσκοπικών μετρήσεων. Γιατί άραγε, κύριοι της ΝΔ. Έχετε σκεφτεί γιατί συνέβη αυτό;» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Ξεγελάστηκε;»

Μια χαρακτηριστική στιγμή ήταν όταν ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας την ομιλία του είπε στον Κυριάκο Μητσοτάκη “Χρησιμοποιήσατε απόφθεγμα του Αϊνστάιν, που δεν το είπε ποτέ”.

Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον υπουργό Οικονομικών είπε: «Εσείς κύριε Τσακαλώτε θυμάστε τι είπε ο Αϊνστάιν για τον ορισμό της παράνοιας; Να κάνεις τα ίδια πράγματα και να περιμένεις διαφορετικά αποτελέσματα. Ένας προϋπολογισμός λιτότητας, φόρων και αντιαναπτυξιακός. Άδικος και αντιλαϊκός. Η κυβέρνηση απέτυχε παταγωδώς».

«Θέλω να ξεκινήσω κάνοντας μια παρατήρηση στην εισαγωγή της ομιλίας του κ. Μητσοτάκη που αναφέρθηκε σε ένα απόφθεγμα του Αϊνστάιν. Μόνο που αυτό δεν το είπε ο Αϊνστάιν κύριε Μητσοτάκη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

«Είναι από τα γνωστά ψεύτικα αποφθέγματα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, καλό θα είναι οι συνεργάτες σας να διαβάζουν τα ελληνικά Hoaxes πριν σας λένε τι να πείτε. Εντάξει ξέρουμε είστε άριστος, αλλά καλό είναι να ψάχνετε τι λέτε», συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός.

Μητσοτάκης: Αποτύχατε παντού και σε όλα – Ο λαός δεν θα σας δώσει τρίτη ευκαιρία

Το αφήγημα επιτυχίας της κυβέρνησης έβαλε στο στόχαστρό του ο Πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, με την ομιλία του στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στη Βουλή. Συγκεκριμένα, εστίασε στην αποδόμηση τριών βασικών ισχυρισμών της κυβέρνησης: ότι η ελληνική οικονομία υπεραποδίδει, ότι η Ελλάδα βγαίνει από τα μνημόνια και ότι έχει κοινωνικό πρόσωπο.

Η Ελλάδα δεν χρειάζεται ισχνή ανάκαμψη, αλλά μία κυβέρνηση με ένα σχέδιο ριζικής ανασυγκρότησης που θα το πιστεύει, είπε, προσθέτοντας ότι η ΝΔ έχει το σχέδιο αυτό και είναι έτοιμη να το υλοποιήσει. «Συνεχίζουμε», είπε, «τον δικό μας αγώνα, ώστε το 2018 να είναι έτος μεγάλης ανατροπής», για να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος και το μέλλον μας, γιατί όλοι οι Έλληνες γνωρίζουμε ότι αξίζουμε καλύτερα.

Είμαστε η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που παραμένει σε μνημόνια και η οικονομία με τον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Ο λαός δεν θα σας δώσει τρίτη ευκαιρία. Αποτύχατε παντού και σε όλα», τόνισε. Ο προϋπολογισμός, είπε, επαναλαμβάνει την ίδια αποτυχημένη συνταγή, είναι προϋπολογισμός λιτότητας, βαθιά αντιαναπτυξιακός και άδικος.

 Η οικονομία δεν υπεραποδίδει, τόνισε ο Πρόεδρος της ΝΔ, αλλά πέφτει έξω σε όλους τους στόχους, με βασικότερο αυτόν για τον ρυθμό ανάπτυξης. Δεν υπάρχει καθαρή έξοδος γιατί έχουν νομοθετηθεί μέτρα για 2019 και 2020 και έχουν τεθεί δημοσιονομικοί περιορισμοί ως το 2022 τουλάχιστον. Όλοι ξέρουν, πρόσθεσε, ότι θα υπάρξει ειδική αυξημένη επιτήρηση μετά τον Αύγουστο του 2018, η οποία θα συνδέεται με τα μέτρα για το χρέος. Τα μεγαλύτερα θύματα είναι οι οικονομικά ασθενέστεροι, γιατί φτωχοποιούνται, όπως φτωχοποιείται και η μεσαία τάξη, είπε.

Απαντώντας στον ισχυρισμό της κυβέρνησης για κοινωνικό πρόσωπο, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι επιβλήθηκαν 27 φόροι και μειώθηκε δυο φορές το αφορολόγητο, κόπηκε το ΕΚΑΣ και μειώθηκαν οι δικαιούχοι του κοινωνικού επιδόματος αλληλεγγύης. Αυτά πλήττουν τους αδύναμους, είπε, ενώ στον νέο προϋπολογισμό υπάρχουν πρόσθετα μέτρα 2 δισ. ευρώ.

«Τα χειρότερα, η μείωση των συντάξεων και το αφορολόγητο είναι μπροστά σας, είναι το τέταρτο μνημόνιο», κατέληξε.

Λέτε ψέματα, είπε, ο Πρόεδρος της ΝΔ, ότι προστατεύεται η πρώτη κατοικία. Δεν υπάρχει καμία οριζόντια προστασία. Σήμερα προστατεύονται μόνο η κατοικία υπερχρεωμένων που μπήκαν στον νόμο Κατσέλη. Όποιος δεν έχει υπαχθεί είναι τελείως απροστάτευτος, είπε, ενώ ζήτησε να αποκαλυφθούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές ώστε οι πλειστηριασμοί να αφορούν αυτούς και όχι τους αδύναμους πολίτες.

Γεννηματά: Είναι αργά για δάκρυα Αλέξη – Είναι ο τελευταίος σας προϋπολογισμός

Σφοδρή επίθεση στην Κυβέρνηση εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό η επικεφαλής της ΔΗ.ΣΥ. και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά.

«Επαναλαμβάνετε με τον χειρότερο δυνατό τρόπο τις αστοχίες των προηγούμενων ετών… Βυθίσατε την κοινωνία στα χρέη και για αυτό θα είναι ο τελευταίος προϋπολογισμός της κυβέρνησής σας», είπε η κα. Γεννηματά.

Υποστήριξε ότι η έξοδος από την κρίση με φτωχοποίηση της μεσαίας τάξης δεν είναι δυνατόν να υπάρξει και επισήμανε ότι η χώρα για να βγει πράγματι από τα μνημόνια χρειάζεται αλλαγή πολιτικής. «Βγαίνουμε από την κρίση; Όχι δεν μπορούμε να μιλάμε για ασφαλή και οριστική έξοδο από την κρίση με συνθήκες μιας αναιμικής ανάπτυξης οι στόχοι της οποίας συνεχώς αναθεωρούνται προς τα κάτω και με τη φτώχεια να απειλεί όλο και μεγαλύτερα τμήματα του ελληνικού λαού» σημείωσε.

Όσο για τις μετεκλογικές συνεργασίες, η Φώφη Γεννηματά περιέγραψε και την επόμενη μέρα των εκλογών αλλά και τις πιθανές συνεργασίες που μπορεί να υπάρξουν

«Η εθνική συνεννόηση δεν ταυτίζεται κατ’ ανάγκην με κυβερνητικές συνεργασίες, πολύ απλά τις υπερβαίνει, συνδυάζει την αναγκαία πολιτική σταθερότητα με την ανάγκη για προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου . Η περίοδος του μικρού και κακέκτυπου δικομματισμού ανήκει στο παρελθόν, οι πολιτικοί συσχετισμοί αλλάζουν και νέες πραγματικότητες δημιουργούνται. Όσοι επιμένουν να αναζητούν βολικά κυβερνητικά συμπληρώματα και δεκανίκια εξουσίας δεν είναι συμφιλιωμένοι με την νέα πραγματικότητα που υπάρχει στη χώρα και στο πολιτικό σύστημα», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Σε όσους επιδιώκουν πολιτικά μέτωπα κάθε μορφής που διχάζουν προσπαθώντας να ικανοποιήσουν τα κομματικά τους συμφέροντα εμείς απαντάμε ότι έχουμε ένα μέτωπο ανοιχτό απέναντι στην συντήρηση και στο λαϊκισμό. Ήρθε η ώρα να ενώσουμε τους Έλληνες και όχι να συνεχίσουμε να τους διχάζουμε».

Κουτσούμπας: Η Κυβέρνηση έχει ξεπεράσει κάθε όριο πολιτικής εξαπάτησης για το «μεταμνημονιακό μέλλον»

Επίθεση στην Κυβέρνηση εξαπέλυσε μέσω του βήματος της Βουλής στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό ο Γ.Γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ο κ. Κουτσούμπας έκανε λόγο για «μία Κυβέρνηση που έχει ξεπεράσει κάθε όριο θράσους και πολιτικής εξαπάτησης για το «μεταμνημονιακό μέλλον» που ευαγγελίζεται ότι θα έρθει μετά τον Αύγουστο του ’18».

Στην συνέχεια επισήμανε ότι «παρά τις πομπώδεις διακηρύξεις της κυβέρνησης ότι είναι ο τελευταίος μνημονιακός προϋπολογισμός και σύντομα θα αρχίσει η ανάπτυξη, οι εργαζόμενοι θα κληθούν να πληρώσουν πάνω από 1 δισ. ευρώ περισσότερους φόρους, θα δουν να καταργείται το δικαίωμα της απεργίας, να βγαίνουν στο σφυρί τα σπίτια τους και να ιδιωτικοποιούνται τα λιγνιτικά της ΔΕΗ. Επίσης, δεν θα καταργήσει κανένα από τα μνημονιακά μέτρα που παρέλαβε, τα διατηρεί και τα εφαρμόζει στο ακέραιο».

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κάλεσε τους εργαζόμενους να οργανώσουν άμεσα, εδώ τώρα την αντεπίθεση τους. Να φέρουν μαχητικά στο προσκήνιο την απαίτηση να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες, οι πραγματικές ανάγκες τους. Να σηκώσουν το κεφάλι. Να οργανώσουν εστίες αντίστασης και αντεπίθεσης σε κάθε εργασιακό χώρο, σε κάθε κλάδο δουλειάς, παντού σε όλη τη χώρα. Να συντονίσουν την πάλη τους με τα λαϊκά στρώματα που υποφέρουν και μέσα στις μεγάλες πόλεις και στην ελληνική ύπαιθρο, στα χωριά της πατρίδας μας. Να αλλάξουν τους αρνητικούς συσχετισμούς παντού, να οργανωθούν, να παλέψουν μέσα στο κίνημα, να ισχυροποιήσουν το ΚΚΕ, τη μόνη δύναμη που μπορεί να εμπνεύσει την ελπίδα, να σταθεί δίπλα τους, να δώσει ανάταση στο λαό και τη χώρα.
Θεοδωράκης: Στον επόμενο προϋπολογισμό θα φορολογήσετε και τις αναμνήσειςΓια ταξικό πόλεμο της Κυβέρνησης απέναντι στη μεσαία τάξη έκανε λόγο κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης.

 «Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ φέρνουν στη Βουλή έναν πολύ βαρύ προϋπολογισμό, καθώς επιφυλάσσουν φόρους για αυτούς που ξεκινούν, που επιχειρούν και που προσπαθούν, ενώ για όλους τους άλλους (άνεργους, φτωχούς, αδύναμους) μία γερή δόση από έμμεσους φόρους», είπε ακόμη ο κ. Θεοδωράκης, ο οποίος εν συνεχεία επισήμανε: «Στον επόμενο προϋπολογισμό θα φορολογήσετε και τις αναμνήσεις, γιατί τα όνειρα τα έχετε ήδη φορολογήσει».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού υποστήριξε επίσης ότι η κυβέρνηση μοιράζει αυτές τις ημέρες κάτι «υπόλοιπα», αλλά τα έχει πάρει στο πολλαπλάσιο από τους φόρους που έβαλε στον καφέ, τη μπύρα, το τηλέφωνο, τη τηλεόραση, τη βενζίνη, το πετρέλαιο θέρμανσης και σε όλα τα είδη πρώτης ανάγκης, μέσω της αύξησης του ΦΠΑ. Ο κ. Θεοδωράκης υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση είναι ανίκανη να εργαστεί για την ανάπτυξη της χώρας» και «θα συνεχίσει να αναδιανέμει φτώχεια, μιζέρια και φόρους και το βόλεμα σε ένα σπάταλο κομματικό κράτος» ενώ χαρακτήρισε «fake news» τη καθαρή έξοδο από τα μνημόνια.

Η κόντρα Καμμένου – Βούλτεψη για το κότερό του

Άγρια κόντρα ξέσπασε στη βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού, ανάμεσα στον Πάνο Καμμένο και τη Σοφία Βούλτεψη.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής Άμυνας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του αναφέρθηκε στο όνομα της βουλευτή της ΝΔ, με αποτέλεσμα εκείνη να αντιδράσει έντονα, ενώ στη συνέχεια ζήτησε να λάβει τον λόγο για να απαντήσει επί προσωπικού.

 «Ο κ. Καμμένος υποστήριξε ότι τα έφαγα και εγώ με κάποιον τρόπο επειδή ως δημοσιογράφος στον Ελεύθερο Τύπο έπαιρνα τον μισθό μου από την εφημερίδα που έπαιρνε κάποια δάνεια και επομένως έφαγα κι εγώ από τα κλεμμένα. Δεν μπορούμε να συγκριθούμε. Η πορεία μου είναι γνωστή. Ούτε κότερα έχω , ούτε αγόρασα τη Μερσεντές του Αμίν Νταντά. Και βέβαια αυτό που είπα είναι πως είναι θράσος να εμφανίζεται κάθε φορά στη βουλή ενώ είχε εξαφανιστεί. Πού ήταν ο κ. Καμμένος όταν ήταν εδώ ο Ερντογάν; Ξαναβγήκε στον πόλεμο όταν έφυγε ο εχθρός» είπε μεταξύ άλλων η κ. Βούλτεψη.

«Το αμάξι του Αμίν Νταντά δεν το είχα ποτέ, οι δημοσιογράφοι το γράφουν . Του κ. Μεταξά ήταν το αυτοκίνητο. Όσον αφορά στο κότερο είχα μεγαλύτερο παλαιότερα και πήγαινα βόλτα την κ. Βούλτεψη» απάντησε ο κ. Καμμένος. Την πήγαινα βόλτα στο παρελθόν. Πήρα μικρότερο γιατί η περιουσία μου έχει μειωθεί» της απάντησε ο κ. Καμμένος .

«Εμένα;» φώναζε από τα έδρανα η βουλευτής της ΝΔ.

«Το διαψεύδει η κ. Βούλτεψη» είπε παρεμβαίνοντας ο πρόεδρος της βουλής Νίκος Βούτσης.

«Θα σας δείξω φωτογραφίες» είπε χαμογελώντας ο κ. Καμμένος, ο οποίος στη συνέχεια απάντησε στην κ. Βούλτεψη σχετικά με όσα είπε για την επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα.

Η Γεννηματά στον Καμμένο: Έχω και κότερο, πάμε μια βόλτα;

Τον διάλογο μεταξύ του υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου και της βουλευτού της ΝΔ, Σοφίας Βούλτεψη σχετικά με το κότερο του υπουργού και το αν πήγε με αυτό βόλτα ή όχι την κ. Βούλτεψη, σχολίασε η Φώφη Γεννηματά.

Λεβέντης: Θα πεθάνουν οι Έλληνες, ο κόσμος δεν αντέχει

«Ο φετινός προϋπολογισμός είναι ίδιος με τους προηγούμενους του κ. Παπανδρέου και του κ. Σαμαρά», είπε από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης.

«Και από αυτόν τον προϋπολογισμό αφαιρούνται κάποια λεφτά. Άρα, δεν είναι προϋπολογισμός που δίνει, αλλά παίρνει. Προσπαθούμε, με κόψιμο των συντάξεων και επιβολή φόρων, να επιβιώσουμε. Πόσα χρόνια μπορούμε να πάμε έτσι; Θα πεθάνουν οι Έλληνες, ο κόσμος δεν αντέχει», συμπλήρωσε ο κ. Λεβέντης, ο οποίος εν συνεχεία υποστήριξε ότι «το έγκλημα έγινε από το 2009, γιατί τότε έπρεπε να σχηματιστεί κυβέρνηση 200 και πάνω βουλευτών. Αφού δεν έγινε αυτό, ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος πετσοκόψανε τον κόσμο και έτσι μεγάλωσαν τον ΣΥΡΙΖΑ. Εάν δεν γίνονταν τότε κυβέρνηση και γίνονταν προσπάθειες για οικουμενική, η χώρα θα είχε βγει από τα μνημόνια».

Επιπλέον, ο κ. Λεβέντης άσκησε κριτική και στον κ. Μητσοτάκη, λέγοντας: «Άκουσα την ομιλία του κ. Μητσοτάκη στο συνέδριο. Κόβει φόρους. Ξέρει ότι αυτό φέρνει ψήφους, αλλά όταν ήταν η ΝΔ στην κυβέρνηση, δεν έφερε καμιά ανάπτυξη» για να ψέξει στη συνέχεια τη ΝΔ επισημαίνοντας ότι «δεν βγάζει πρόγραμμα» και όσα λέει ότι «θα μειώσει τον ΕΝΦΙΑ, ξέρει ότι δεν μπορεί να το κάνει γιατί είναι ανελαστικός φόρος».

«Την χώρα την καταντήσατε νεκροταφείο και στα νεκροταφεία δεν ισχύουν αυτά» είπε αποστομωτικά ο κ. Λεβέντης.

Ο Τσακαλώτος απάντησε στη ΝΔ με τις… δέκα πληγές του Φαραώ

Ένα «χιτσκοκικό φινάλε» για την πορεία της ΝΔ τους τελευταίους επτά μήνες με βάση τις δημοσκοπήσεις και η απαρίθμηση των 10 πληγών του Φαραώ για να εξηγήσει την «καταστροφολογία» που έχει υιοθετήσει η ΝΔ σχετικά με την οικονομία, κυριάρχησαν στην ομιλία του Ευκλείδη Τσακαλώτου στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό του 2018.

Ο υπουργός Οικονομικών εξαπέλυσε «επίθεση» στην Αξιωματική Αντιπολίτευση λέγοντας ότι «η αγριότητα των εποχών και της Αντιπολίτευσης ταιριάζει με την Παλαιά Διαθήκη και τις πληγές του Φαραώ που έπληξαν τους Αιγυπτίους», ενώ παρέθεσε αντιπαραβάλλοντας στην καταστροφολογία της ΝΔ τα δέκα επιτεύγματα της κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε στα εξής στοιχεία, χαρακτηρίζοντάς τα ειρωνικά ως «πληγές» θέλοντας να αποδομήσει τα επιχειρήματα της ΝΔ.

Πρώτη “πληγή”: Βγήκαμε τον Ιούλιο στις αγορές με 4,25% επιτόκιο. Βγήκαμε 2 Αυγούστου για έντοκα γραμμάτια με χαμηλό επιτόκιο. Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το swap (συμμετοχή 86%).

Δεύτερη “πληγή”: Οι θετικές ανακοινώσεις των οίκων αξιολόγησης που αναβάθμισαν την Ελλάδα. Έτσι δεν χρειαζόμαστε την προληπτική γραμμή πίστωσης γιατί θα βγούμε περισσότερες φορές στις αγορές.

Τρίτη “πληγή”: Ως προς το τραπεζικό σύστημα: Κατά 1 δισ. ευρώ αυξήθηκαν οι καταθέσεις, ο ELA μειώθηκε, ενώ οι τράπεζες έχουν 20 δισ. ευρώ «καβάτζα» για να αντιμετωπίσουν τόσο τα stress tests όσο και το θέμα των κόκκινων δανείων.

Τέταρτη “πληγή”: Οι βελτιωμένοι δείκτες της οικονομίας, όπως εκείνος του λιανικού εμπορίου, της οικοδομικής δραστηριότητας κ.α.

Πέμπτη “πληγή”: Οι επενδύσεις που γίνονται στον τουρισμό, τις τηλεπικοινωνίες και σε άλλους τομείς, ενώ το πιο σημαντικό είναι ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος όπου υπάρχουν πάνω από 700 επενδυτικά σχέδια και 47 αιτήσεις με προϋπολογισμό πάνω από 10 εκατ. ευρώ.

Έκτη “πληγή”: Οι ανακοινώσεις για την ανάπτυξη της οικονομίας (στο σημείο αυτό θύμισε τις αποτυχίες των προηγούμενων κυβερνήσεων υποστηρίζοντας ότι δεν είναι η πρώτη φορά που υπάρχει απόκλιση). Όπως είπε υπάρχει αλλαγή μοντέλου γιατί επενδύσεις δεν γίνονται μόνο σε μεγάλα έργα αλλά δίνεται σημασία και σε μικρά επενδυτικά πρότζεκτ.

Έβδομη “πληγή”: Τα εργασιακά: έχουμε μείωση της ανεργίας και αύξηση της απασχόλησης, ενώ τα στοιχεία της «Εργάνη» δείχνουν ότι πλέον το 70% των θέσεων εργασίας είναι μόνιμες και το 30% προσωρινές.

Όγδοη “πληγή”: Οι ανακοινώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, όπως του Γερούν Ντάισελμπλουμ που έκανε λόγο για καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα, η επικύρωση για την έξοδο της Ελλάδας από τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος, οι δηλώσεις του Πιέρ Μοσκοβισί κ.α.

Ένατη “πληγή”: Το κοινωνικό μέρισμα 1,4 δισ. ευρώ, το οποίο ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε μέχρι και «πελατειακό» για ένα μέρισμα που δόθηκε με εισοδηματικά κριτήρια. Οι δαπάνες για την κοινωνική πρόνοια: ήταν στα 770 εκατ. ευρώ και το 2017 διπλασιάστηκε στα 1,5 δις. ευρώ ενώ θα αυξηθεί το 2018 στα 1,83 δις ευρώ. «Δεσμεύεστε κ. Μητσοτάκη ότι θα το διατηρήσετε αυτό το ποσό ή θα «κόψετε» από εκεί για να μειώσετε τους φόρους;» δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος.

Τη δέκατη «πληγή» την ανέφερε στο τέλος της ομιλίας του χαρακτηρίζοντάς το ως «surprise», παρουσιάζοντας την πορεία της ΝΔ στις δημοσκοπήσεις το τελευταίο επτάμηνο. «Πήρα τον ΣΚΑΙ και την πηγή από το Πανεπιστήμιο Μακεδονία που δείχνει πώς πηγαίνει η ΝΔ τους τελευταίους επτά μήνες» είπε και πρόσθεσε: «Βλέπετε την καθοδική τάση». Στη συνέχεια έδειξε ένα ανεστραμμένο γράφημα γιατί όπως είπε λόγω Χριστουγέννων θέλει η ΝΔ να είναι χαρούμενη. «Μας βοηθάτε γιατί χωρίς εναλλακτική στρατηγική μας κάνετε μεγάλο καλό και σας είμαστε ευγνώμονες» υπογράμμισε ο κ. Τσακαλώτος.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου