Δημοπρατήθηκαν χτες δύο καταστήματα του Δήμου Ρόδου στην συνοικία των Αγίων Αποστόλων.
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών και πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Ρόδου κ. Σάββα Διακοσταματίου το ένα κατάστημα είναι 21 τετραγωνικών μέτρων, για το οποίο πλειοδότησε ένας ενδιαφερόμενος με μηνιαίο μίσθωμα 120 ευρώ και για να το χρησιμοποιήσει όπως το θέλει (όχι όμως ως κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος).
Το δεύτερο κατάστημα, για το οποίο πλειοδότησε επίσης μόνον ένας ενδιαφερόμενος, είναι το Καφενείο στην πλατεία της περιοχής των Αγίων Αποστόλων, εμβαδού 81 τετραγωνικών μέτρων με μηνιαίο μίσθωμα 350 ευρώ.
Και τα δύο καταστήματα ενοικιάστηκαν για έξι χρόνια στους ενδιαφερόμενους.
Σήμερα τα
Δημοτικά Λουτρά
Εντωμεταξύ, για σήμερα νωρίς το πρωί έχει προγραμματιστεί να γίνει η δημοπρασία για την αξιοποίηση των Δημοτικών Λουτρών (γνωστό και ως Χαμάμ) στην Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου.
Το θέμα είχε εγκριθεί ομοφώνως από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ρόδου στο τέλος του Νοέμβρη και σήμερα, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η διαδικασία.
Σύμφωνα με όσα είχε δηλώσει ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος σε θέματα αξιοποίησης δημοτικής περιουσίας, κ. Δήμος Μουτάφης, πρόθεση της δημοτικής αρχής είναι να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο μια σειρά από ακίνητα που ανήκουν στον Δήμο Ρόδου –κυρίως κτήρια όπως το Χαμάμ.
Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί στα γνωστά πρότυπα με τα οποία γίνονται οι διαγωνισμοί από τον Δήμο Ρόδου, δηλαδή με δημοπρασία στην οποία θα καθοριστεί το μίσθωμα με ανοιχτό τρόπο και επιπλέον θα υπάρχει συμμετοχή του Δήμου στα ακαθάριστα έσοδα της επιχείρησης που θα αναλάβει την λειτουργία του Χαμάμ, ώστε να μπορέσει και ο Δήμος Ρόδου να είναι συμμέτοχος στην αξιοποίηση ενός τόσο σοβαρού περιουσιακού στοιχείου που του ανήκει. Θα συνοδεύεται από τεχνικούς όρους που έχουν καταρτιστεί από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Ρόδου, σύμφωνα με τους οποίους, ο ανάδοχος θα πρέπει να λειτουργήσει το ακίνητο κάνοντας χρήση σύγχρονων μεθόδων, με την προϋπόθεση να σεβαστεί τον κλασικό, παραδοσιακό χαρακτήρα του ακινήτου.
Το ακίνητο θα παραχωρηθεί για 12 χρόνια και το ελάχιστο μίσθωμα ανέρχεται στις 3.000 ευρώ, συν 1% επί των ετήσιων ακαθάριστων εσόδων, τα οποία θα οριστούν τουλάχιστον σε ποσοστό 300.000 ευρώ.
«Θα ζητήσουμε μια εγγυητική επιστολή της τάξης των 300.000 ευρώ για τις τεχνικές εργασίες που θα γίνουν μέσα στο ακίνητο κι αυτό, αφενός για να διασφαλίσουμε την σοβαρότητα της συμμετοχής οποιουδήποτε επίδοξου αναδόχου και αφετέρου, επειδή μιλάμε για ένα ακίνητο ιστορικής σημασίας και θέλουμε να αξιοποιηθεί σωστά. Γι αυτό θεωρήσαμε ότι απαιτείται μια υψηλή εγγύηση για να διασφαλιστεί η εικόνα του ακινήτου. Μας ενδιαφέρει να παραμείνει ως Δημοτικά Λουτρά και να λειτουργήσει με αυτό τον τρόπο. Αυτό προβλέπεται από το σχετικό άρθρο που αναφέρεται στον τρόπο χρήσης του μισθίου, ότι θα λειτουργήσει αποκλειστικά ως Χαμάμ ενώ συνοδεύεται από τεχνικές προδιαγραφές που έχουν συνταχθεί από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Ρόδου σύμφωνα με τις οποίες υπάρχουν εργασίες που πρέπει να γίνουν. Κι αυτές είναι εργασίες διαμόρφωσης για λουτρά.
Εκτιμούμε ότι θα υπάρξει ενδιαφέρον με στόχο την αξιοποίηση των Δημοτικών Λουτρών, που θα αναβαθμίσει, αφενός τον περιβάλλοντα χώρο και αφετέρου θα δώσει μία νέα ώθηση στην αξιοποίηση της Μεσαιωνικής Πόλης, με εναλλακτικούς τρόπους επιχειρηματικότητας, στηριζόμενους όμως πάνω στην παράδοση. Και το λέμε αυτό, διότι είναι αρκετά σημαντικό το γεγονός πως πρόκειται για έναν διαγωνισμό που κάνει ‘μίξη’ τόσο του παραδοσιακού τρόπου εκμετάλλευσης των Δημοτικών Λουτρών, όσο και των σύγχρονων μεθόδων της εν λόγω επιχειρηματικότητας.
Με σκοπό να προστατευτεί ο επίδοξος μισθωτής, τέθηκε μια προϋπόθεση για πρώτη φορά στις προκηρύξεις του Δήμου Ρόδου, ότι δηλαδή, το συμβατικό μίσθωμα θα πρέπει να καταβάλλεται μόνον εφόσον εγκριθούν οι όροι χρήσης από τις αρχαιολογικές υπηρεσίες. Κι αυτό γίνεται, για να μην είναι ο επενδυτής, ‘όμηρος’ από τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που τυχόν προκύψουν.
Σε μια διαδικασία στην οποία είναι σίγουρο ότι θα εμπλακούν φορείς, όπως η Πολεοδομία, η Αρχαιολογία κ.λπ. και θα πρέπει να ‘παντρέψουμε’ το σύγχρονο με το παραδοσιακό, είναι βέβαιο ότι θα προκύψουν γραφειοκρατικές εμπλοκές. Γι αυτό και ενημερώνουμε τους ενδιαφερόμενους εκ των προτέρων και τους ξεκαθαρίζουμε ότι δεν έχουν την υποχρέωση να πληρώσουν κάτι στον Δήμο Ρόδου, εάν δεν εξασφαλίσουν την δυνατότητα λειτουργίας (έστω και για ένα χρόνο). Όποιος το πάρει, οφείλει να διευθετήσει ό,τι προκύψει» είχε δηλώσει ο κ. Μουτάφης.