Η απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου να εγκρίνει την απόσχιση της ουκρανικής εκκλησίας από τη ρωσική συνεχίζει να προκαλεί αντιδράσεις στην Μόσχα, με τον πρόεδρο Πούτιν να επιτίθεται στον πατριάρχη Βαρθολομαίο κατηγορώντας τον ότι αποσκοπεί στο κέρδος και σε αμερικανικά ανταλλάγματα.
Μιλώντας στην καθιερωμένη ετήσια συνέντευξη Τύπου, ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε ότι η απόφαση του Φαναρίου είχε δύο κίνητρα: Πρώτον «να κερδίσει χρήματα» από την ουκρανική εκκλησία και δεύτερον να «λάβει βοήθεια από την Ουάσιγκτον».
«Η τρέχουσα κατάσταση που επικρατεί στην Ορθοδοξία είναι απίστευτη» παρατήρησε ο Πούτιν.
« Συνιστά άμεση παρέμβαση του κράτους στην εκκλησία και στη θρησκευτική ζωή. Αυτό έχει να συμβεί από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης. Δυστυχώς αυτό συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία. Δημιουργήθηκε η αποκαλούμενη «ενωμένη σχισματική εκκλησία της ενορίας της Κωνσταντινούπολης» και σε όποιον δεν αρέσει η ρωσική ενορία μπορεί να επιλέξει την ενορία της Κωνσταντινούπολης.
Οφείλουμε να σημειώσουμε ότι η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου της Μόσχας ήταν απολύτως αυτόνομη. Ελάχιστοι άνθρωποι το γνωρίζουν αυτό. Ουσιαστικά ήταν μία απολύτως ανεξάρτητη Εκκλησία που είχε το δικαίωμα να εκλέγει μέχρι και τους δικούς της ιεράρχες. Η μόνη σύνδεση που είχε με τη Ρωσία ήταν πνευματική. Κατά τη διάρκεια των κηρυγμάτων απλώς ανέφεραν το όνομα του Παναγιώτατου Πατριάρχη της Μόσχας και πασών των Ρωσιών. Αυτό ήταν όλο. Και δείτε τώρα την εξάρτηση που έχουν από την Τουρκία και την τουρκική ενορία (σσ το Φανάρι).
Θεωρώ ότι το βασικό κίνητρο του Βαρθολομαίου είναι να υποτάξει την ουκρανική εκκλησία και στη συνέχεια να κερδίσει χρήματα από αυτήν. Θεωρώ ότι αυτό είναι το βασικό κίνητρο, καθώς επίσης και προκειμένου να λάβει βοήθεια από την Ουάσιγκτον.
Το γεγονός ότι το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ κάλεσε το Κίεβο για να συζητήσουν το ζήτημα είναι πραγματικά απίστευτο, ωστόσο συνέβη και μάλιστα πριν τις επερχόμενες εκλογές. Κάτι τέτοιο στοχεύει στη διεύρυνση του ρήγματος ανάμεσα στους Ρώσους και τους Ουκρανούς».