Στην διαπίστωση ότι η κυβέρνηση και ειδικά το Υπουργείο Υγείας αδιαφορεί παντελώς σε οποιαδήποτε έκκληση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για να δοθούν λύσεις στα προβλήματα της Υγείας που αντιμετωπίζουν τα νησιά της περιοχής ευθύνης της, προέβη χτες σε συνέντευξη Τύπου ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας Νοτίου Αιγαίου, Θωμάς Σωτρίλλης.
Επικαλούμενος την σχετική επιστολή προς τον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό που δόθηκε στην δημοσιότητα ο κ. Σωτρίλλης είπε πως απέστειλε και δεύτερη επιστολή αφού τηλεφωνικά, δεν κατέστη δυνατό να κανονιστεί κάποια συνάντηση:
«Θέλαμε να συζητήσουμε με τον Υπουργό όλα τα θέματα και να τα θέσουμε επί τάπητος διότι διαπιστώνουμε ότι, δυστυχώς καθημερινά επιβαρύνεται η κατάσταση χωρίς περιθώριο εξεύρεσης λύσεων. Περιγράψαμε την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί στο Νότιο Αιγαίο. Είναι θέματα στα οποία έχουμε αναφερθεί και τα έχουμε θέσει στα δύο Περιφερειακά Αναπτυξιακά Συνέδρια της κυβέρνησης που πραγματοποιήθηκαν στην Ρόδο και στην Σύρο στις αρχές του έτους. Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει καμία απολύτως ανταπόκριση.
Σιγή… ασυρμάτου, καμία διάθεση για συζήτηση και επίλυση των θεμάτων παρά το γεγονός πως έχουν ενημερωθεί τόσο η Β’ ΔΥΠΕ όσο και η Διεύθυνση του Νοσοκομείου Ρόδου. Δυστυχώς, η Περιφερειακή Αρχή Νοτίου Αιγαίου δεν έχει καμία δικαιοδοσία ή αρμοδιότητα -εκ του νόμου- να παρέμβει στα θέματα του Νοσοκομείου ή στις δομές Υγείας. Ωστόσο, γινόμαστε δέκτες καθημερινά των παραπόνων για τα προβλήματα που υπάρχουν στα διάφορα ιατρεία στα νησιά. Η Περιφέρεια, εκτός από το οικονομικό κίνητρο που έχει καθιερώσει να δίνει στους αγροτικούς γιατρούς, δεν μπορεί να δώσει κάποια παραπάνω κίνητρα ή επιπλέον οικονομικούς πόρους για την κάλυψη των προβλημάτων. Δυστυχώς, σήμερα βρισκόμαστε στην δυσάρεστη θέση να προκηρύσσονται θέσεις για την στελέχωση των αγροτικών ιατρείων και να μένουν ακάλυπτες. Διότι οι γιατροί προτιμούν να μένουν στην πρωτεύουσα ή στις μεγάλες πόλεις ή να φεύγουν στο εξωτερικό. Κι αυτό πρέπει η κυβέρνηση (και όποια κυβέρνηση προκύψει μετά τις εκλογές), να το κοιτάξει σοβαρά διότι το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό και κάποια στιγμή, αυτή η… αιμορραγία πρέπει να σταματήσει. Ας αποφασίσουν να δώσουν κίνητρα».
Όπως τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης, «το Υπουργείο Υγείας, αδρανεί εντελώς. Τα νοσοκομεία ‘στενάζουν’ από τις ελλείψεις, κι ας μας λένε οι διάφοροι ιθύνοντες πως όλα βαίνουν καλώς. Ωστόσο, οι γιατροί, το νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και οι ίδιοι οι ασθενείς, έχουν άλλη γνώμη. Δεν μπορεί να μην έχει αντιδραστήρα το Μικροβιολογικό στο Νοσοκομείο Ρόδου, να μην έχουμε φιλμ αποτύπωσης στο Ακτινολογικό –αν και έχει γίνει ένα μεγάλο βήμα ώστε να μεταφέρεται με υπολογιστή κάθε ακτινογραφία στα αντίστοιχα τμήματα που ανήκει ο ασθενής. Ωστόσο δεν μπορούμε να αποτυπώσουμε σε φιλμ μια… ακτινογραφία!»
Ο κ. Σωτρίλλης απηύθυνε έκκληση προς τους κυβερνώντες, λέγοντας:
«Πρέπει να αφήσουμε τις κομματικές καρέκλες και να κοιτάξουμε τους ασθενείς. Η Υγεία είναι για τον κόσμο, ο οποίος πληρώνει αγόγγυστα τους φόρους. Τα επιδόματα που μοιράζονται, προέρχονται από περικοπές δαπανών από τις Δομές Υγείας σε όλη την χώρα. Ο κόσμος δεν μπορεί να υποφέρει άλλο. Ούτε να ψάχνει να φεύγει στην Αθήνα. Ούτε να παρακαλάμε γιατρούς των Αθηνών για να φροντίζουν τους ασθενείς. Το ΕΚΑΒ δεν μπορεί να καλύψει όλες τις ανάγκες, υπάρχουν ελλείψεις υλικών και στις εντατικές και στις χειρουργικές κλινικές. Θα πρέπει η διοίκηση του Νοσοκομείου Ρόδου, να κοιτάξει πιο προσεκτικά το ζήτημα».
Σε ερώτηση εάν το ζήτημα της έλλειψης των υλικών στο Νοσοκομείο Ρόδου είναι θέμα της διοίκησης ή της κεντρικής εξουσίας, ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας Νοτίου Αιγαίου δήλωσε: «Πιστεύω πως ξεκινάει από την διοίκηση, που προσπαθεί να εφαρμόσει την οικονομία που επιβάλλει το υπουργείο. Δεν έχω αντίρρηση να γίνεται οικονομία. Αλλά απαιτείται σωστός καταμερισμός των οικονομικών σε κάθε τμήμα ανάλογα με τις ανάγκες και την παραγωγικότητα του κάθε τμήματος».