Ο Προσκοπισμός, είναι συνώνυμος της ανιδιοτέλειας, της προσφοράς, της αλληλεγγύης και του εθελοντισμού στην πιο γνήσια μορφή τους.
Με 110 χρόνια προσφοράς στην κοινωνία, στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε ο Προσκοπισμός, που αθόρυβα και συστηματικά προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο, αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία.
Στη συνέντευξή του σήμερα στη «δημοκρατική», ο επικεφαλής της Περιφερειακής Εφορείας Δωδεκανήσου των Προσκόπων κ. Κυριάκος Μητρόπουλος, αναφέρεται στο έργο και στην προσφορά των προσκόπων στην τοπική κοινωνία αλλά και στα οφέλη που μπορεί να αποκομίσουν ενήλικες και παιδιά, από την ένταξή τους στην μεγαλύτερη εθελοντική, παιδαγωγική κίνηση για νέους στην Ελλάδα και τον κόσμο.
Στην εποχή της τεχνολογίας, που τα παιδιά περνούν από νωρίς στο εικονικό περιβάλλον του διαδικτύου και στην απομόνωση, ο προσκοπισμός τους δίνει την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τη φύση, το κοινωνικό σύνολο και να γίνουν πρεσβευτές αξιών και ιδανικών, που διαχρονικά έχουν στηρίξει τη χώρα μας στις μεγάλες κρίσεις που έχει διέλθει στα τελευταία χρόνια.
• Κύριε Μητρόπουλε, ο Προσκοπισμός ως έννοια έχει καθιερωθεί στη συνείδησή μας ως κίνηση ανθρωπιάς, προσφοράς και αλληλεγγύης σταθερά, τα τελευταία 100 και πλέον χρόνια. Θα ήθελα να μας πείτε, στην εποχή της τεχνολογίας που όλα γίνονται πλέον από έναν υπολογιστή ή ένα κινητό τηλέφωνο, τι ρόλο έχει ο προσκοπισμός σήμερα.
Καταρχάς, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση καθώς μας παρέχετε την ευκαιρία να ενημερώσουμε τον κόσμο σχετικά με τον Προσκοπισμό. Πρόκειται για την μεγαλύτερη εθελοντική, παιδαγωγική κίνηση για νέους στην Ελλάδα και τον Κόσμο! Ο Προσκοπισμός είναι μια εθελοντική, πολιτική, μη κομματική, παιδαγωγική κίνηση για νέους ανθρώπους, ανοικτή προς όλους χωρίς διάκριση γένους, προέλευσης, φυλής ή θρησκεύματος, η οποία ιδρύθηκε στην Ελλάδα από τον Αθανάσιο Λευκαδίτη το 1910, έχοντας αυτή τη στιγμή πάνω από 25.000 ενεργά μέλη σε 350 γειτονιές σε ολόκληρη την Ελλάδα. Σκοπός της Προσκοπικής Κίνησης είναι να συμβάλει στην ανάπτυξη των νέων ανθρώπων, ώστε να αξιοποιήσουν πλήρως τις σωματικές, διανοητικές, συναισθηματικές, κοινωνικές και πνευματικές τους ικανότητες ως άτομα, ως υπεύθυνοι πολίτες και ως μέλη των τοπικών, εθνικών και διεθνών κοινοτήτων. Το Ίδρυμα Σώμα Ελλήνων Προσκόπων συστάθηκε με τον Νόμο 1066/1917, εδρεύει στην Αθήνα και αποτελεί Ίδρυμα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.). Έχει χαρακτήρα κοινωφελή μη κερδοσκοπικό και εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
Σήμερα η λειτουργία του ρυθμίζεται από τον Nόμο 440/1976 και το Π.Δ. 71/2014 (ΦΕΚ 115*/2014). Ο Προσκοπισμός στην Ελλάδα μετράει 110 χρόνια ζωής. Ο Προσκοπισμός, συστηματικά και αθόρυβα, είχε πάντοτε σημαντική κοινωνική παρέμβαση. Ήταν πρωτοπόρος και ασχολήθηκε με θέματα που μόνο πρόσφατα έχουν αναδειχθεί σαν μεγάλης σημασίας και άξια για έρευνα, ανάλυση και αντιμετώπιση, όπως:
-Ο σεβασμός της προσωπικότητας των νέων και η εμπιστοσύνη στις ικανότητές τους
-Η προστασία του περιβάλλοντος και η διαχείριση των φυσικών πόρων με την παράλληλη διατήρηση της ισορροπίας του οικοσυστήματος
-Η ενασχόληση με την πολιτιστική παράδοση
-Η εδραίωση της παγκόσμιας ειρήνης
-Η αρχή ότι όλοι είμαστε ίσοι ανεξάρτητα από φύλο, φυλή, πίστη, ή κοινωνική προέλευση
-Η κοινωνική προσφορά
-Η δημιουργική εξωσχολική αγωγή
-Η διάδραση με την κοινωνία
Το πεδίο δράσης του προσκοπικού προγράμματος είναι η φύση αλλά συνάμα κάνουμε χρήση των σύγχρονων τεχνολογικών μέσων ως υποστηρικτικά εργαλεία του προγράμματός μας. Για παράδειγμα σε μια διήμερη εκδρομή στο ύπαιθρο όπου το παιδί μαθαίνει τη χρήση της πυξίδας, ταυτόχρονα μέσω κινητού τηλεφώνου του δείχνουμε πώς να προσανατολιστεί στο χώρο αξιοποιώντας τις κατάλληλες εφαρμογές.
• Υπάρχει ενδιαφέρον σήμερα στη Ρόδο και στα νησιά μας, για συμμετοχή στην εθελοντική αυτή κίνηση, από παιδιά και εφήβους;
Ναι, υπάρχει ενδιαφέρον σήμερα στη Ρόδο αλλά και στα νησιά στα οποία δραστηριοποιούνται προσκοπικά συστήματα όπως η Σύμη, η Κάλυμνος και η Λέρος κυρίως όμως από παιδιά ηλικίας 7-12 ετών. Δυστυχώς οι έφηβοι και οι νέοι δεν δείχνουν τόσο έντονο ενδιαφέρον για τον Προσκοπισμό και αυτό οφείλεται πάρα πολύ στην αλλαγή της κοινωνίας μας τα τελευταία χρόνια, βέβαια αν αναλογιστούμε τους τόσους συλλόγους που απασχολούν παιδιά μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι κρατάμε τα σκήπτρα στην εξωσχολική διαπαιδαγώγηση των παιδιών.
• Αυτό είναι πράγματι ελπιδοφόρο. Τι μπορεί να αποκομίσει ένα παιδί, ένας έφηβος αλλά και ένας ενήλικος από την ενασχόλησή του με τον προσκοπισμό;
Πρώτα από όλα την ζωή στην φύση, το οποίο είναι και το μεγάλο μας χαρτί στις δύσκολες εποχές που ζούμε. Όσοι έχουν ζήσει τον Προσκοπισμό, αβίαστα θα έλεγαν ότι είναι ένα ατέλειωτο παιχνίδι που παίζουν τα παιδιά και μεγάλοι ανεξαρτήτως ηλικίας και ως μια απέραντη παρέα με φίλους σε όλες τις γωνίες των Δωδεκάνησων αλλά και παγκόσμια. Ένα διαφορετικό παιχνίδι απ’ όσα ξέρουν τα παιδιά, ένα παιχνίδι μέσα από το οποίο τα παιδικά τους όνειρα γίνονται πραγματικότητα, μαθαίνουν πράγματα που θα τους φανούν χρήσιμα στην υπόλοιπη ζωή τους και οι μεγάλοι δεν έχουν το ρολό του δάσκαλου ή του γονέα αλλά του φίλου που παίζει μαζί τους και γίνεται και αυτός παιδί. Ένα παιδί μπορεί να αποκομίσει όλα τα οφέλη και την παιδαγωγική διάσταση του προσκοπισμού όπως:
-Να αποκτά αξίες και αρχές που σχετίζονται με τον Θεό και την πατρίδα, την προσφορά στο συνάνθρωπο και την αυτοδέσμευση του να είναι και να γίνεται συνεχώς ένας καλύτερος άνθρωπος και χρήσιμος πολίτης στην κοινωνία.
-Μέσα από το πρόγραμμα δράσεων, αποκτά και εξελίσσει ικανότητες και γνώσεις χρήσιμες στην ζωή του.
-Μαθαίνει να αγαπά τη φύση, να διαβιώνει με ασφάλεια μέσα σ’ αυτή και να προστατεύει το περιβάλλον και τα ζώα.
-Με την συμμετοχή τους σε μικρές ομάδες αποκτά πολλά ψυχικά οφέλη όπως η κοινωνικοποίηση, ανάπτυξη ομαδικού πνεύματος και ευγενούς άμιλλας, σεβασμός προς τον συνάνθρωπο, υπευθυνότητα κλπ.
-Μαθαίνει να θέτει στόχους και να τους πετυχαίνει με την αξία και τις ικανότητές του.
– Γνωρίζει την αξία της φίλιας, της ισοτιμίας και δικαιοσύνης.
-Ζει δράσεις περιπέτειας όπου θα του μείνουν αναλλοίωτες στο πέρασμα του χρόνου.
Μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία τα παιδιά ωριμάζουν, κοινωνικοποιούνται και γίνονται υπεύθυνα άτομα, με κριτική σκέψη, αυτοπεποίθηση και φαντασία. Μάλιστα, έρευνες δείχνουν ότι οι νέοι που έχουν υπάρξει Πρόσκοποι έχουν καλλιεργήσει μέσω του Προσκοπισμού χαρακτηριστικά όπως, σωματική δραστηριότητα, ενεργή συμμετοχή στα κοινά, συναισθηματική νοημοσύνη, ηγεσία, περιβαλλοντική συνείδηση, υπευθυνότητα και αξιοπιστία, ομαδικότητα, σεβασμό στη διαφορετικότητα και ικανότητα επίλυσης προβλημάτων. Και αυτό που σας αναφέρω αποτυπώνεται και σε δεκάδες έρευνες που έχουν γίνει κυρίως στην Αγγλία.
• Η κοινωνία, τι μπορεί να «εισπράξει» από ένα ενισχυμένο σώμα προσκόπων;
Ο Προσκοπισμός είναι ένα «φυτώριο» νέων ανθρώπων που γαλουχείται από Αρχές και Αξίες με απώτερο σκοπό όπως τονίσαμε και προηγουμένως, τη δημιουργία χρήσιμων ενεργών πολιτών στην κοινωνία. Είναι οι εθελοντές που έχουν κάνει τρόπο και στάση ζωής να προσφέρουν ανιδιοτελώς τις υπηρεσίες τους. Αρα, μια κοινωνία με ενισχυμένο σώμα προσκόπων, μόνο κερδισμένη μπορεί να βγει.
• Πώς μπορεί κάποιος να ενταχθεί στους προσκόπους;
Το Κατώτερο όριο ηλικίας για την ένταξη ενός παιδιού σε Προσκοπικό Σύστημα είναι τα 7 χρόνια (να πηγαίνουν δηλαδή Β’ Δημοτικού). Ανώτερο όριο στην ηλικία ενασχόλησης με τον Προσκοπισμό δεν υπάρχει. Όποιος το επιθυμεί μπορεί να ασχολείται μέχρι τα βαθιά του γεράματα! Δεκτοί στον Προσκοπισμό μπορούν να γίνουν ανά πάσα στιγμή και ενήλικες που δεν έχουν υπάρξει Πρόσκοποι στην παιδική ή εφηβική τους ηλικία. Υπάρχουν τα διάφορα προσκοπικά συστήματα τα οποία είναι 2 συστήματα στην πόλη της Ρόδου (1ο Προσκόπων Ρόδου στο κτήριο των Προσκόπων & 4ο Ναυτοπροσκόπων Ρόδου στην Αμαράντειο σχολή) το 1ο Ιαλυσού, το 2ο Κρεμαστής, το 3ο Παραδείσιου και στα νησιά Σύμη, Κάλυμνο, Λέρο.
• Θα ήθελα να μας μιλήσετε για το έργο και τις δράσεις της Περιφερειακής Εφορείας Δωδεκανήσου
Το έργο των Προσκόπων είναι τεράστιο, πολύπλευρο και συνήθως δεν φαίνεται. Όλοι οι Πρόσκοποι της Δωδεκάνησου μέσα από τις δράσεις τους συμβάλλουν καθημερινά στην προστασία του περιβάλλοντος, συμπαραστέκονται στην κοινωνία που τους χρειάζεται και είναι πάντοτε στην πρώτη γραμμή έτοιμοι να προσφέρουν όποτε τους ζητηθεί. Σε ετήσια βάση όλα τα συστήματα μαζεύουν τρόφιμα τα οποία σχεδόν ανά μηνά τα δίνουμε στο κοινωνικό παντοπωλείο για να τα μοιράσει σε οικογένειες. Δράσεις κοινωνικής ευαισθητοποίησης, δράσεις αιμοδοσίας, δράσεις καθαρισμού παράλιων και πολλές άλλες
• Ενόψει των εορτών, προγραμματίζετε κάποιες άλλες δράσεις;
Ενόψει των εορτών είχαμε προγραμματίσει αρκετές δράσεις προσφοράς προς τον συνάνθρωπό μας αλλά δυστυχώς τα περιοριστικά μέτρα διάδοσης της πανδημίας μας υποχρέωσαν στην αναβολή τους. Παρόλα αυτά συνεργαζόμαστε με τον Δήμο Ρόδου,
συγκεκριμένα με την διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής και τον αντιδήμαρχο κ. Γιάννη Καμπούρη, όπου μας ζητηθεί, ώστε να παρέχουμε τη βοήθειά μας.