«Υπάρχει ευρύ πεδίο συνεργασίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, με τα αθλητικά σωματεία του τόπου μας. Όμως, στον αθλητισμό, όλοι γνωρίζουμε, πως το επιθυμητό αποτέλεσμα, απαιτεί αγώνα από όλες τις πλευρές. Η πορεία του τομέα Αθλητισμού της Περιφέρειας Ν.Α. αξιολογείται καθημερινά από τους συλλόγους.
Συνέντευξη στη Χαρά Κουτούζη
Με πρωτοβουλία του περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου, γίνονται βελτιώσεις στις εγκαταστάσεις των νησιών μας και διευκολύνονται οι συνθήκες άθλησης των νέων. Διότι ο αθλητισμός, είναι η γέφυρα ασφάλειας για μια φυσιολογική ζωή και πορεία της νεολαίας. Και η ενίσχυση της αθλητικής κουλτούρας, δημιουργεί νέους με όρεξη για ζωή και δημιουργία. Πολλαπλός ο ρόλος του αθλητισμού. Σέβεται τη ζωή, συμβάλλει στον τουρισμό, την οικονομία, την ανταλλαγή γνώσεων, την ανάπτυξη σχέσεων, διπλωματικών και φιλικών, μεταξύ των χωρών. Αυτός είναι ο αθλητισμός. Πηγή μάθησης της ηθικής, της ευγενούς άμιλλας και της αίσθησης του καθήκοντος», τονίζει στην εισαγωγή της συνέντευξης που παραχώρησε στη «δημοκρατική» ο Αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού Νοτίου Αιγαίου, Νίκος Νικολής, ο οποίος, κληθείς να χαρακτηρίσει την πορεία του τοπικού αθλητισμού με τη συμβολή της Περιφέρειας, τονίζει: «Πιο γρήγορα, πιο ψηλά, πιο δυνατά!».
Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κε αντιπεριφερειάρχα, διανύουμε από το καλοκαίρι, περίοδο ιδιαίτερης δραστηριότητας και στον αθλητισμό, ωστόσο, φαίνεται πως η διετής γενική «ραστώνη» δεν επηρέασε, ούτε τα κίνητρα, ούτε και τα αθλητικά έργα από τη δική μας Περιφέρεια.
Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, δεν υφίσταται η γενική ραστώνη. Χωρίσαμε τα έργα του αθλητισμού σε δύο ενότητες. Η πρώτη αφορά στη συμβολή μας για την διεξαγωγή αθλητικών δραστηριοτήτων των τοπικών συλλόγων και η δεύτερη στη δημιουργία αθλητικών υποδομών.
• Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με τη συνεργασία σας με τους τοπικούς, αθλητικούς συλλόγους.
Μόνο για τη φετινή χρονιά, που άργησε να ξεκινήσει λόγω covid, συνεργαστήκαμε με 39 συλλόγους στην περιοχή της Δωδεκανήσου, ξεκινώντας ισάριθμες δράσεις, παρά τις περιοριστικές συνθήκες. Δράσεις παγκοσμίου επιπέδου, διεθνούς βεληνεκούς, αναπτυξιακά τουρνουά και επίσης παγκόσμια, πανευρωπαϊκά και πανελλήνια.
Αυτό που αρχικά επιδιώξαμε και τελικά καταφέραμε, ήταν, μέσω των αθλητικών διοργανώσεων να επιτευχθεί η τουριστική ανάπτυξη στην περιοχή μας.
Ήταν κάτι, για το οποίο είχε γίνει πολύς λόγος, από διάφορους στο παρελθόν. Οι μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις, γίνονται στο ξεκίνημα της σαιζόν, Μάρτιο με Απρίλιο. Οι διεθνούς φήμης αθλητές, μένουν στο νησί μας, απολαμβάνουν τις υπέροχες καιρικές συνθήκες, τις ομορφιές των νησιών μας και επαναλαμβάνουν τις επισκέψεις τους στον τόπο μας, τον οποίο και διαφημίζουν.
Δράσεις, όπως, ο Μαραθώνιος Ρόδου, ετήσιος θεσμός, στη διοργάνωση του οποίου, πρωτοστατεί η πρώην αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Μαριέττα Παπαβασιλείου που είναι και η πρόεδρος της Επιτροπής, έχουν σημειώσει μεγάλη επιτυχία.
Τα τελευταία χρόνια έχουμε τους αγώνες σκάκι, όπου για τον επόμενο χρόνο, καταφέραμε να πάρουμε και τους παγκόσμιους, μαθητικούς αγώνες, με συμμετέχοντες 800 μαθητές από όλο τον κόσμο.
Πέρσι είχαμε τους Πανευρωπαϊκούς αγώνες. Αναφερόμαστε σε 2.500 διανυκτερεύσεις στην αρχή της σαιζόν, για ένα δεκαπενθήμερο μέσα στον Απρίλιο.
Επίσης, ξεχωριστοί είναι, οι παγκόσμιοι ποδηλατικοί αγώνες που θα διεξαχθούν στα τέλη Μαρτίου, με συμμετοχή 175 χωρών, σε συνεργασία με τον Ροδήλιο και τον κ. Παπασταματάκη. Αναφορικά με το θέμα, σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο υπουργός κ. Αυγενάκης, αναφερόμενος στους διεθνείς αγώνες με τον γύρο της Ελλάδας, δήλωσε ότι εμπνεύσθηκε από τη Ρόδο, όπου ήταν παρών στη διοργάνωση. Και μάλιστα, στους αγώνες που έγιναν στο νησί μας, έλαβαν μέρος σημαντικότερα ονόματα αθλητών, από αυτά του πανελλήνιου ποδηλατικού.
Ο περιφερειάρχης μας, Γιώργος Χατζημάρκος, τόνισε από την αρχή, οι διεθνείς αγώνες στον τόπο μας, να γίνονται στην αρχή ή στο τέλος της σαιζόν, ώστε να επιτύχουμε την επιμήκυνση της τουριστικής σαιζόν και αυτό ακριβώς ακολουθήσαμε. Ας μην ξεχνάμε ότι, κατά την περίοδο της καραντίνας τον περασμένο Φεβρουάριο, η μοναδική ομάδα ποδηλασίας, που παρά τον κορωνοϊό, αποφάσισε να ταξιδέψει και ήρθε στη Ρόδο για προπόνηση, ήταν αυτή της Γερμανίας.
Θεσμός επίσης για τον τόπο μας, είναι οι παγκόσμιοι αγώνες τένις, Μάρτιο και Οκτώβριο (αγώνες για senior, παιδιά, και ενήλικες), αλλά και τα πανελλήνια πρωταθλήματα καλαθοσφαίρισης που διοργανώνουμε στα νησιά μας, τοξοβολίας, σκοποβολής, αγώνες ιστιοπλοΐας διεθνούς φήμης, με τα σκάφη, να προσεγγίζουν και να διανυκτερεύουν, σε αρκετά από τα νησιά μας. Επίσης, ο διεθνής ιστιοπλοϊκός αγώνας Rodos Cup, με 47 σκάφη από 17 χώρες που ξεκίνησε από Κω, συνέχισε για Τήλο, Σύμη και κατέληξε στη Ρόδο. Πραγματικά, μεγάλη διοργάνωση!
• Σκέφτεστε να δημιουργήσετε στα Δωδεκάνησα Προπονητικά Κέντρα;
Βέβαια. Οι καιρικές συνθήκες εκείνη την εποχή είναι ήπιες για την προετοιμασία των αθλητών και πραγματικά υπάρχει ζήτηση για την προετοιμασία τους. Χρειάζεται ανανέωση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων, βελτίωση των δομών και αυτό παραμένει στόχος, ώστε να δημιουργηθούν στα νησιά μας, διεθνή, προπονητικά κέντρα.
• Υπάρχει σχετική απόφαση και για την Aegean Regatta στα Δωδεκάνησα;
Το έχουμε συζητήσει και αυτό, προσπαθούμε να κάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να διασφαλίσουμε τη διοργάνωση.
Πάντως, οι διανυκτερεύσεις έγιναν φέτος για τους ιστιοπλόους στο Rodos Cup, στο νησί της Τήλου, όπου ο δήμος τους υποδέχθηκε με όμορφες εκδηλώσεις και οι συμμετέχοντες δήλωσαν ενθουσιασμένοι από το νησί.
• Μια σημαντική αθλητική διοργάνωση επίσης διεθνούς εμβέλειας, είναι η αναρρίχηση στο νησί της Καλύμνου.
Πραγματικά, στα τελευταία χρόνια, η αναρρίχηση στην Κάλυμνο, κάθε χρόνο έχει περισσότερους συμμετέχοντες, αφού θεωρείται ως το καλύτερο αναρριχητικό κέντρο της Ευρώπης, με διεθνούς φήμης αναρριχητικά πεδία.
Για την Κάλυμνο, έδειξε ενδιαφέρον μια μεγάλη αεροπορική εταιρεία από τα Αραβικά Εμιράτα και μάλιστα, διαφήμιζαν την Κάλυμνο μέσα στα αεροπλάνα, με εκατομμύρια ταξιδιωτών.
Υπήρχε συνεργασία με έναν σύλλογο διεθνούς αναγνωρισιμότητας, που θα έπρεπε να συνεχιστεί. Έχει φτάσει η Κάλυμνος, να είναι ένας από τους πέντε καλύτερους προορισμούς στον κόσμο και είναι μεγάλη υπόθεση αυτή η δραστηριότητα. Οι αναρριχητικοί προορισμοί, γίνονται εύκολα γνωστοί σε όλο τον κόσμο.
Για το ίδιο νησί, ήδη υπέγραψε ο εργολάβος διαβαθμιδική με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου που χρηματοδοτεί, εκτελεί ο δήμος Καλυμνίων και αφορά στην αλλαγή ταρτάν για τον χώρο του στίβου και πλαστικού χλοοτάπητα στο γήπεδο ποδοσφαίρου. Σημαντικό έργο για τους νέους.
Επίσης, στο νησί υπάρχει η μοναδική στα Δωδεκάνησα πισίνα Ολυμπιακών διαστάσεων και χρειάζεται να μπει ένα σκέπαστρο, ώστε να μην χαμηλώνει η θερμοκρασία του νερού. Είναι στις επόμενες προτεραιότητές μας, συζητούμε δε, για τη δημιουργία νέου, κλειστού Γυμναστηρίου. Είμαστε σε συζητήσεις, προκειμένου να καταλήξουμε.
• Επιπλέον φέτος, είχε την τιμητική της και η Αστυπάλαια.
Η διοργάνωση Art of Motion, που κάναμε φέτος με γνωστή εταιρεία αναψυκτικών στην Αστυπάλαια, ήταν επίσης πολύ σημαντική, καθώς συγκέντρωσε μεγάλα ονόματα του αθλητισμού στο νησί, δόθηκε μεγάλη δημοσιότητα και με πολλά εκατομμύρια views.
• Οι υποδομές στα άλλα νησιά σε τι αναφέρονται;
Στο νησί της Κω, δημιουργούμε τρία γήπεδα ανοιχτά για μπάσκετ. Γίνεται αλλαγή του πλαστικού τάπητα, εξέδρες και μπασκέτες.
Στη Λέρο, μετά την σχετική μελέτη από πλευράς Δήμου, θα γίνει αλλαγή του τρόπου φωτισμού του γηπέδου. Στην Τήλο, ήδη έχει υπογράψει ο εργολάβος για υλοποίηση του έργου βελτίωσης των εγκαταστάσεων ανοιχτού μπάσκετ. Στην Κάρπαθο, έγινε αλλαγή δαπέδου του γηπέδου ποδοσφαίρου από χωμάτινο, σε πλαστικό χλοοτάπητα και με φωτισμό. Στη Σύμη, επίσης ολοκληρώθηκε το έργο τοποθέτησης πλαστικού χλοοτάπητα στο γήπεδο μπάσκετ και γενικώς, κάνουμε ό,τι μπορούμε για τα νησιά. Στους Λειψούς δημιουργήθηκε γήπεδο με πλαστικό χλοοτάπητα, ενώ αναμορφώνεται το γήπεδο 5Χ5, καθώς και στη Χάλκη. Το ίδιο έγο, ζητούν και για το Καστελλόριζο.
Εδώ θα τονίσω ότι, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, προσπάθησε για τις εγκαταστάσεις των γηπέδων, χωρίς να είναι δική μας αρμοδιότητα. Όλες οι προσπάθειες, έγιναν για τα παιδιά και με κίνητρο, την αγάπη προς αυτά. Για να γυμνάζονται τα παιδιά και να αποφεύγουν τις κακές συνήθειες. Αυτό επετεύχθη, με δημιουργία ειδικού, ξεχωριστού ταμείου, μέσω του οποίου χρηματοδοτούνται οι αθλητικές εγκαταστάσεις. Και είμαστε η πρώτη πανελλαδικά Περιφέρεια, που προχωρήσαμε σε αυτή την ενέργεια.
• Στο νησί της Ρόδου, πού φάνηκε χρήσιμη η δημιουργία αυτού του ταμείου;
Έχει ολοκληρωθεί το γήπεδο στο Κορακόνερο, ο ηλεκτροφωτισμός στην Παστίδα, στη Λάρδο, στο γήπεδο Πηγαδίου και Ιαλυσού, με χλοοτάπητα. Επίσης τοποθετήθηκε χλοοτάπητας στα γήπεδα Αφάντου, Έμπωνας, Σύμης, γήπεδο καλαθοσφαίρισης στην Πυλώνα, έργα βελτίωσης στα Απόλλωνα και μετά από 20 χρόνια ξεκίνησε το γήπεδο Αρχαγγέλου το 9Χ9 και βοηθητικό επίσης 9Χ9 στα Μαριτσά. Γίνεται κατασκευή 3 γηπέδων τένις στο Κορακόνερο και δύο γήπεδα στο ΕΛΛΗ. Και όπως είπαμε, τρέχουν τα γήπεδα Σύμης, Καλύμνου και Τήλου.
Ήδη έχει υπογραφεί προγραμματική σύμβαση με το Δήμο Ρόδου για αναβάθμιση γηπέδων με χλοοτάπητα Δαματριάς και Λαέρμων. Τα έργα αυτά, δίνουν ζωή στα χωριά και αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής. Όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα στον αθλητισμό.
• Το θέμα φωτισμού των γηπέδων είναι σημαντικό έργο. Σπανίζουν τα γήπεδα με σωστό φωτισμό και αυτή τη στιγμή η Περιφέρεια κάνει ταυτόχρονα, πολλά τέτοια έργα στα νησιά.
Είναι μια από τις σκέψεις που έκανε πράξη ο περιφερειάρχης, αφού, οι συνθήκες φωτισμού στους χώρους, όπου τα παιδιά επιθυμούσαν να προπονηθούν, ήταν απαράδεκτες. Μετά τις 17:00 το απόγευμα, έπεφτε σκοτάδι. Και υπάρχουν χιλιάδες παιδιά σε όλους τους συλλόγους, που θέλουν να γυμναστούν. Με νέα εντολή του περιφερειάρχη μάλιστα, επεκτείνεται ο ηλεκτροφωτισμός με led λάμπες σε όλα τα γήπεδα.
• Ωστόσο, υπάρχει θέμα με τα ανοιχτά γήπεδα μπάσκετ, γήπεδα βόλεϊ και πολεμικών τεχνών.
Πραγματικά, δεν υπάρχουν χώροι για ανοιχτά μπάσκετ, βόλεϊ και πολεμικές τέχνες. Τα προπονητήρια εκλείπουν. Υπάρχει η λύση των προπονήσεων στα λεγόμενα «μπαλόνια». Οι επόμενες λοιπόν δράσεις μας, θα αφορούν σ’ αυτούς τους τομείς. Ο Γιώργος Χατζημάρκος ποντάρει στον αθλητισμό, είναι σημαντική η συνεργασία μας με τα αθλητικά τοπικά σωματεία και είμαστε αρωγοί στις προσπάθειές τους.
Το δύσκολο κομμάτι των σωματείων για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων, είναι τα οικονομικά. Γι ΄αυτό και προσπαθούμε να βοηθήσουμε σε κάθε τους δράση, κάθε φορά, ώστε να έχουν τη δυνατότητα, να κάνουν τις δράσεις που επιθυμούν.
• Τι έχετε να δηλώσετε ως επίλογο για την πορεία του αθλητισμού στα Δωδεκάνησα, σε ό,τι αφορά στη συμβολή της Περιφέρειας;
Θα δανειστώ μια φράση του Γάλλου αναβιωτή των Ολυμπιακών Αγώνων, Πιέρ Ντε Κουμπερντέν: «Πιο γρήγορα, Πιο ψηλά, Πιο Δυνατά!».