Νέα απάτη κυκλοφορεί στο διαδίκτυο για δήθεν «επιστροφή φόρου», όπως ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ.
Το φαινόμενο φαίνεται πως παίρνει μεγάλες διαστάσεις, αφού εδώ και σχεδόν δύο μήνες η ΑΑΔΕ προσπαθεί να ενημερώσει τους φορολογούμενους για να μην πέσουν θύματα επιτήδειων.
Πιο αναλυτικά, όπως επισημαίνει, «το email που θα σας έρθει, θα σας προτρέπει να «κάνετε κλικ» σε έναν σύνδεσμο για να «υποβάλετε αίτηση» για την επιστροφή φόρου.
Φυσικά, αυτό το λινκ δεν πρέπει να το ανοίξετε, ενώ πρέπει να ακολουθήσετε ακόμα δύο βήματα για την προστασία σας».
Στη Ρόδο οι απατεώνες υλοποίησαν την ίδια απάτη… τηλεφωνικώς!
Πιο συγκεκριμένα, μια 78χρονη ημεδαπή κατήγγειλε στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου την 16η Δεκεμβρίου 2022 ότι την 5η Δεκεμβρίου 2022 δέχθηκε κλήσεις από ελληνικό κινητό τηλέφωνο και συνομίλησε με άγνωστο άτομο, ο οποίος συστήθηκε ως υπάλληλος της ΔΟΥ.
Της ανέφερε ότι είχε επιστροφή φόρου ύψους 27.000 ευρώ, πλην όμως, για να γίνει η επιστροφή θα έπρεπε να καταθέσει σε δύο λογαριασμούς το χρηματικό ποσό των 8.640 ευρώ.
Για το λόγο αυτό το θύμα κατέθεσε στα ΕΛ.ΤΑ. Ρόδου σε λογαριασμό ημεδαπού που της υπέδειξε το χρηματικό ποσό των 3.520 ευρώ και σε κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας 5.120 ευρώ σε άλλο ημεδαπό δικαιούχο που ομοίως της υπέδειξε ο δράστης.
Στη συνέχεια αντιλήφθηκε την απάτη και διέκοψε την επικοινωνία μαζί του.
Ακολουθεί η ανακοίνωση της ΑΑΔΕ που προειδοποιεί τους φορολογούμενους για το κακόβουλο λογισμικό.
ΑΑΔΕ: Ενημέρωση για κακόβουλο λογισμικό:
«Αγαπητή Κυρία/Αγαπητέ Κύριε,
Παρακαλούμε λάβετε υπόψη ότι συνεχίζονται οι κακόβουλες ενέργειες παραπλανητικής ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, με παραποίηση λογοτύπων της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης gov.gr, που αναγράφουν ότι η Εφορία σας ενημερώνει πως δικαιούστε επιστροφή φόρου και σας προτρέπουν «να κάνετε κλικ για να υποβάλετε αίτηση επιστροφής».
Εφιστούμε εκ νέου την ιδιαίτερη προσοχή σας, καθώς πρόκειται για απόπειρα εξαπάτησης μέσω παραποίησης εικόνας και στοιχείων.
Για την προστασία σας:
ΜΗΝ επιλέξετε τυχόν προτεινόμενο σύνδεσμο (link)
ΜΗΝ ανοίξετε κανένα συνημμένο αρχείο του μηνύματος
Διαγράψετε ΑΜΕΣΩΣ το μήνυμα, καθώς είναι πλαστό και περιέχει κακόβουλο περιεχόμενο.
Χαρακτηριστικό της απόπειρας εξαπάτησης είναι η παραλλαγή των μηνυμάτων και, σε ορισμένες περιπτώσεις, εμφανή λάθη στη χρήση της ελληνικής γλώσσας.
Επίσης, στις περιπτώσεις εξαπάτησης μέσω mail, ενώ το μήνυμα φαίνεται να αποστέλλεται από κρατική υπηρεσία (πχ. από @aade.gr ή @gov.gr), ο πραγματικός αποστολέας είναι άγνωστη ηλεκτρονική διεύθυνση, συνήθως στην αλλοδαπή. Συνιστούμε να είστε επιφυλακτικοί και να ελέγχετε με πολλή προσοχή παρόμοια παραπλανητικά μηνύματα ή sms που τυχόν λάβετε στο μέλλον.
Σας ευχαριστούμε για το χρόνο και τη συνεργασία σας».