• Ο μισθός πλέον των εργαζομένων αρκεί μόλις για 10 ημέρες τον μήνα! • Τα τελευταία επιδόματα ανεργίας θα καταβληθούν Ιανουάριο και Φεβρουάριο • Επισήμως η σεζόν θα ανοίξει την 31η Μαρτίου 2025
Κάθε πέρσι και καλύτερα… ισχύει για το εορταστικό τραπέζι το οποίο και φέτος θα είναι ακριβότερο κατά 10% σε σχέση με πέρυσι με τους μισθούς όμως να παραμένουν στα ίδια επίπεδα και τους καταναλωτές να καλούνται κάθε χρόνο να βάλουν το χέρι πιο βαθιά στην τσέπη.
Με δεδομένο ότι στη Ρόδο η πλειονότητα των εργαζομένων είναι εποχιακά απασχολούμενοι και το επίδομα ανεργίας είναι λίγο παραπάνω από τα 500 ευρώ, πολλοί είναι εκείνοι που θα κάνουν περικοπές στα ψώνια για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι.
Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του ΕΚΡ Παναγιώτης Εγγλέζος στη «δ», το τελευταίο επίδομα ανεργίας των περίπου 510 ευρώ θα καταβληθεί στους περισσότερους τον Ιανουάριο και στους υπόλοιπους τον μήνα Φεβρουάριο.
«Μέχρι να ανοίξει η σεζόν και να ξεκινήσει και πάλι η καταβολή της μισθοδοσίας στους ξενοδοχοϋπαλλήλους και στους εποχιακά εργαζόμενους, που υπολογίζεται για τους περισσότερους τον Μάιο, τα εισοδήματά τους θα είναι μηδενικά.
Κι αυτό ισχύει για όσους παίρνουν το επίδομα ανεργίας. Γιατί δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως υπάρχουν κατηγορίες εργαζομένων που δεν δικαιούνται επίδομα ανεργίας στη διάρκεια του χειμώνα.
Και για τους μεν και για τους δε η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη, με δεδομένο το γεγονός ότι κάθε χρόνο το χριστουγεννιάτικο τραπέζι είναι ακριβότερο κατά 10%. Το αίτημά μας για την επέκταση του επιδόματος ανεργίας παραμένει βασικό ζητούμενο για το ΕΚΡ και δεν θα σταματήσουμε να το διεκδικούμε», ανέφερε ο επανεκλεγείς πρόεδρος Π. Εγγλέζος.
Το κρέας, τα λαχανικά, τα τυροκομικά προϊόντα, καθώς και τα γλυκά που παραδοσιακά κοσμούν το χριστουγεννιάτικο τραπέζι σημειώνουν αυξήσεις που κυμαίνονται από 8% έως 15%. Παράλληλα, η άνοδος στο κόστος της ενέργειας και των μεταφορών έχει επηρεάσει σημαντικά την εφοδιαστική αλυσίδα, με αποτέλεσμα οι αυξήσεις αυτές να μετακυλίονται στους καταναλωτές.
Επιπλέον, τα εισαγόμενα προϊόντα, που συχνά καταναλώνονται κατά την περίοδο των γιορτών, παρουσιάζουν ακόμα μεγαλύτερες αυξήσεις λόγω των υψηλών δασμών και της αύξησης του κόστους μεταφοράς. Οι συνέπειες αυτών των παραμέτρων γίνονται αισθητές σε κάθε νοικοκυριό, με τους καταναλωτές να καλούνται να προσαρμόσουν τον προϋπολογισμό τους.
Η κατάσταση με την ακρίβεια, όπως λέει ο κ. Εγγλέζος, έχει καταστεί πλέον μη διαχειρίσιμη αφού όλα τα είδη πρώτης ανάγκης, οι καταναλωτές καλούνται να τα πληρώσουν κάθε χρόνο και πιο ακριβά.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο μισθός πλέον των εργαζομένων αρκεί μόλις για 10 ημέρες τον μήνα, ενώ μέχρι πρότινος με βάση τους υπολογισμούς των καταναλωτικών οργανώσεων έφτανε για να καλύψει από 15 έως 20 μέρες του κάθε μήνα. Τα περισσότερα χρήματα εξανεμίζονται σε υποχρεώσεις και λογαριασμούς, ειδικά δε αν πρέπει να καταβληθεί και ενοίκιο τότε τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα.
Με αυτές τις συνθήκες, όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα και οι περικοπές για το εορταστικό τραπέζι είναι μονόδρομος, λέει ο πρόεδρος του ΕΚΡ.
Οι περίπου 42.000 εποχικά εργαζόμενοι εκ των οποίων 17.000 περίπου είναι ξενοδοχοϋπάλληλοι (συνολικά 52.000 αποτελούν το εργατικό δυναμικό της Ρόδου), θα πρέπει να καλύψουν πέρα από τα έξοδα της εορταστικής περιόδου και το διάστημα μέχρι να ξαναπληρωθούν από τις εργασίες τους.
Η σταδιακή λειτουργία των επιχειρήσεων θα ξεκινήσει από τέλος Μαρτίου με αρχές Απριλίου και θα ολοκληρωθεί στις αρχές του Μαΐου.
Επισήμως η σεζόν θα ανοίξει την 31η Μαρτίου, οπότε και σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται επισήμως το πρώτο οργανωμένο τσάρτερ.
Η περικοπή του επιδόματος ανεργίας από τον Φεβρουάριο σε συνδυασμό με την ακρίβεια έχει τινάξει στον αέρα τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς με τις οφειλές να συσσωρεύονται, τις πιστωτικές κάρτες να χρεώνονται μέχρι τα όριά τους και τους διακανονισμούς για την αποπληρωμή λογαριασμών που αφορούν ρεύμα, νερό και τηλεφωνία να διαδέχονται ο ένας τον άλλον.
Ηδη, τα τηλεφωνήματα προς τους φιλανθρωπικούς συλλόγους αλλά και το Εργατικό Κέντρο έχουν ξεκινήσει από συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη την τσάντα με τα απαραίτητα για το εορταστικό τραπέζι και όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ της «δημοκρατικής» τα αιτήματα είναι πολύ περισσότερα ακόμα και από την περσινή περίοδο.
Γεγονός είναι πάντως πως νοικοκυριά και επιχειρήσεις στη Ρόδο και στα Δωδεκάνησα γενικότερα, δίνουν τον δικό τους αγώνα για να καταφέρουν να αντιμετωπίσουν το επιθετικό κύμα ακρίβειας που έχει μετατρέψει την καθημερινότητά τους σε Γολγοθά.
Τα βασικά έξοδα έχουν τριπλασιαστεί λόγω και των ανατιμήσεων και πλέον οι περικοπές στα νοικοκυριά γίνονται ακόμα και στο φαγητό, ενώ καταστήματα και επιχειρήσεις βλέπουν τα λειτουργικά έξοδα να εκτοξεύονται στα ύψη χωρίς να μπορούν να τα περιορίσουν.