Η ισορροπία μεταξύ της υγιούς ανάπτυξης του τουριστικού προϊόντος και του περιορισμού των όποιων παρενεργειών από αυτήν, στο πλαίσιο μιας προσέγγισης «πρόληψη αντί θεραπείας», είναι το ζητούμενο των κυβερνητικών παρεμβάσεων στη διαχείριση της υπερσυγκέντρωσης τουριστών σε χωροχρονικό επίπεδο στους τουριστικούς προορισμούς της χώρας.
Αυτό επισήμανε ο υπουργός Επικρατείας, κ. Άκης Σκέρτσος σε πάνελ στο πλαίσιο του συνεδρίου του ΣΕΤΕ που πραγματοποιήθηκε χθες στο Μέγαρο Μουσικής, με τίτλο «Προκλήσεις, Ευκαιρίες και Προοπτικές».
Ο υπουργός αναγνώρισε ότι στη χώρα καταγράφονται φαινόμενα υπερσυγκέντρωσης τουριστών, που με τις υφιστάμενες υποδομές δεν μπορούν να τις διαχειριστούν συγκεκριμένοι τουριστικοί προορισμοί ενώ αναφέρθηκε στις κυβερνητικές παρεμβάσεις σε αυτή την κατεύθυνση όπως τα τέλη κρουαζιέρας και ρυθμίσεις στην βραχυχρόνια μίσθωση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ, 5 Ελληνικές Περιφέρειες συγκεντρώνουν μέσα σε 5 μήνες το 90,5% των τουριστικών εισπράξεων στη χώρα.
«Σε κάποιες περιοχές οι τιμές έχουν ξεφύγει»
Κάτι που πρέπει να προβληματίσει ωστόσο τον τουριστικό κλάδο είναι πώς τα επίπεδα τιμών θα λειτουργήσουν ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα συνολικά για τη θέση της χώρας στο διεθνές περιβάλλον. «Έχω την αίσθηση ότι σε κάποιες περιοχές της χώρας οι τιμές έχουν πράγματι ξεφύγει, για τους Έλληνες αλλά και για τους ξένους επισκέπτες», τόνισε ο κ. Σκέρτσος και πρόσθεσε: «πρέπει να βλέπουμε τι συμβαίνει στον διεθνή ανταγωνισμό και να μην καβαλάμε απλά ένα κύμα που μετά την πανδημία έφερε την Ελλάδα στην πρώτη σειρά των προτιμήσεων των ξένων επισκεπτών, γιατί αυτό μπορεί να μην ισχύει για πάντα. Καλύτερα το προλαμβάνειν από το θεραπεύειν, να κρατάμε μια ισορροπημένη σχέση μεταξύ τιμής και ποιότητας».
Η ισορροπία είναι ζητούμενο και για την ευρύτερη Ελληνική οικονομία. Αν θέλουμε μια ανθεκτική οικονομία, αυτή δεν μπορεί να είναι μονοθεματική και να βασίζεται αποκλειστικά στον τουρισμό, ανέφερε ο υπουργός. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή βιώνει μια ανάκαμψη σε πολλούς τομείς πέρα από τον τουρισμό, όπως η μεταποίηση, ο πρωτογενής τομέας, η καινοτομία και οι τεχνολογίες, και στόχος είναι να έχουμε μια ισορροπημένη ανάπτυξη πολλών διαφορετικών οικονομικών δραστηριοτήτων, γιατί αυτό θα καταστήσει ανθεκτικούς τους κύκλους των κρίσεων που αναπόφευκτα επηρεάζουν κάθε οικονομία, τόνισε.
Βασικός στόχος για το 2027 στον τουριστικό κλάδο, είπε, είναι να είμαστε μια οικονομία που θα μπορεί να διαχειρίζεται το κεκτημένο από τα χρόνια της πανδημίας, δηλαδή να είναι μια χώρα υπόδειγμα που μπορεί να ισορροπεί το να είναι ελκυστική τουριστικά με το να είναι ένας ασφαλής προορισμός που μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες ποιότητας και ασφάλειας μέσα από μια πολύ πλούσια, σύνθετη εμπειρία στους επισκέπτες.
Επιπλέον, στους στόχους της εθνικής στρατηγικής για τον τουρισμό είναι η Ελλάδα να αποτελεί έναν προορισμό με καλύτερες υποδομές στους βασικούς τουριστικούς προορισμούς της, με ανάπτυξη νέων τουριστικών προορισμών, με εναλλακτικές μορφές τουρισμού και με δωδεκάμηνο τουρισμό. Ήδη τα εφετινά στοιχεία δείχνουν ότι ο τουριστικός κύκλος έχει επεκταθεί στην Ελλάδα, και ξεκινά νωρίτερα, από το Μάρτιο, και επεκτείνεται μέχρι και το Νοέμβριο, ακόμα και τον Δεκέμβριο στα αστικά κέντρα, ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας.
Τα 3 εργαλεία για την κάλυψη των κενών θέσεων εργασίας
Οι προκλήσεις στα εργασιακά ζητήματα στον τουριστικό κλάδο, περνούν μέσα από τον άξονα της ενίσχυσης των δικαιωμάτων των εργαζομένων και του θεσμικού πλαισίου της εργασίας και από τον άξονα της στήριξης της προσπάθειας των επιχειρήσεων να βρουν ανθρώπινο δυναμικό αλλά και την κατάλληλη επανακατάρτιση, reskilling και upskilling, με σύζευξη προσφοράς και ζήτησης, ανέφερε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως.
Τα στοιχεία της τελευταίας 5ετίας από τον κλάδο είναι θετικά, καθώς, όπως υπογράμμισε η υπουργός, καταγράφεται αύξηση του μέσου μισθού κατά 21% και των θέσεων εργασίας κατά 23%. Επιπλέον, αναφέρθηκε στην ψηφιακή κάρτα εργασίας ως «τομή» η οποία «τρέχει» σε πιλοτική ακόμα φάση ώστε να συνυπολογίσει τις ιδιαιτερότητες του τουριστικού κλάδου, και θωρακίζει τις αμοιβές των εργαζομένων αλλά και τον υγιή τουρισμό.
Παράλληλα, στο πάγιο αίτημα των τουριστικών επιχειρήσεων για την κάλυψη κενών θέσεων προσωπικού, η κυβέρνηση απαντά επενδύοντας στην επαγγελματική εκπαίδευση, την κατάρτιση και τις δεξιότητες. Το τελευταίο διάστημα έχουν ιδρυθεί 7 νέες πειραματικές επαγγελματικές σχολές μαθητείας σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Μυτιλήνη, Κέρκυρα και Ρόδο, οι οποίες κάνουν το διάστημα Νοέμβριος – Απρίλιος θεωρητική εκπαίδευση, και από Μάιο έως Οκτώβριο πρακτική άσκηση με αντικείμενο τη μαγειρική, επισιτισμό και υποδοχή πελατών στα ξενοδοχεία που είναι και οι ειδικότητες με τις μεγαλύτερες ελλείψεις.
Δεύτερο εργαλείο είναι οι πρωτοβουλίες σύζευξης όπως οι Ημέρες Καριέρας, σε Ελλάδα και εξωτερικό, στις οποίες πάνω από 8.500 άνθρωποι έχουν βρει εργασία, ανέφερε η κ. Κεραμέως. Αντίστοιχη πρωτοβουλία αποτελεί o μηχανισμός διασύνδεσης Ελλήνων εργαζομένων επιστημόνων, ερευνητών και εμπειρογνωμόνων του εξωτερικού με επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, rebrain, ο οποίος προσελκύει Έλληνες που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό και θέλουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα, με σημαντικό κίνητρο τη μείωση της φορολογίας εισοδήματος κατά 50% για 7 χρόνια.
Και Γερμανοί στην Ελλάδα για εργασία!
Η υπουργός αναφέρθηκε σε σχετική εκδήλωση το Σάββατο στο Ντίσελντορφ στην οποία συμμετείχε η ίδια και 51 Ελληνικές επιχειρήσεις, εκ των οποίων μερικές τουριστικές. Τις πύλες του χώρου πέρασαν 1.619 Έλληνες αλλά και κάποιοι αμιγώς Γερμανοί οι οποίοι είχαν έρθει για την εκδήλωση, χωρίς να έχουν καμία σχέση με την Ελλάδα επειδή βλέπουν την ανοδική πορεία της χώρας μας. “Πλέον η Ελλάδα αρχίζει να προσελκύει εργαζόμενους και σημαντικά στελέχη και από το εξωτερικό”, ανέφερε η υπουργός.
Επιπλέον, το υπουργειο εργασίας διαθέτει μηχανισμό που καταγράφει τις ανάγκες στην αγορά εργασίας σε πραγματικό χρόνο, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα αλλά και τα επαγγέλματα και τις δεξιότητες που θα χρειαστούν στο επόμενο διάστημα προκειμένου να σχεδιαστούν καταρτίσεις σε αυτές και να ανοίξουν πειραματικές σχολές μαθητείας για αυτά τα επαγγέλματα.
Πηγή: tornosnews.gr