• Την διαδικασία επίσπευσε δικηγόρος του Πειραιά • Εκκρεμεί ο έλεγχος του κτηρίου αρμοδίως για να αποφασιστεί η κατεδάφισή του ή μη
Eνώ εκκρεμεί από τον Μάϊο του 2024 ο έλεγχος αρμοδίως από την επιτροπή Επικινδύνων και Ετοιμόροπων Κτισμάτων, κατόπιν αιτήματος των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ρόδου, επί της αναγκαιότητας ή μή, λόγω επικινδυνότητας, κατεδάφισης του κτηρίου «φάντασμα», των πρώην αλευρόμυλων S.A.M.I.C.A. μια νέα εξέλιξη έχει προκαλέσει θόρυβο στην αγορά της Ρόδου.
Με επισπεύδοντα τον δικηγόρο Πειραιά κ. Κωνσταντίνο Μιχαηλίδη το ακίνητο των πρώην αλευρόμυλων (οικόπεδο και κτίσμα) βγαίνει στο ηλεκτρονικό σφυρί την 9η Ιανουαρίου 2025 με τιμή πρώτης προσφοράς 4,4 εκατ. ευρώ!!!.
Εκτελεστός τίτλος είναι το με αριθμό 96/2022 πρώτο εκτελεστό απόγραφο της υπ’ αριθ. 8/2019 απόφασης του Μονομελούς Εφετείου Πειραιώς και το ποσό για το οποίο επιβλήθηκε η κατάσχεση μόλις 93.944,95 ευρώ.
Από τον εκτιμητή και στην έκθεση αναφέρεται πως τo κτήριο βρίσκεται σε πολύ κακή κατάσταση συντήρησης και είναι εγκαταλελειμμένο.
Ένα τμήμα του κτηρίου στην βορειοδυτική πλευρά του (ισόγειο μεγάλου ύψους) είναι κατεδαφισμένο. Σήμερα το κτήριο δεν είναι λειτουργικό.
Οι όροφοι και οι επιφάνειες έχουν ως εξής: Υπόγειο 223,00 τ.μ., Ισόγειο 772,00 τ.μ., Α’ όροφος 186,00 τ.μ. Β’ όροφος 146,00 τ.μ., Γ’ όροφος 146,00 τ.μ., Δ’ όροφος 146,00 τ.μ. και Ε’ όροφος146,00 τ.μ..
Το κτήριο με την αρ. πρωτ. ΔΠΕ/11307/11/16-2-2012 απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, όπως δημοσιεύτηκε με την με αρ. πρωτ. ΔΠΕ/1527 16-2-2012 απόφαση της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, έχει χαρακτηρισθεί διατηρητέο.
Σύμφωνα με την παραπάνω απόφαση, στο κτήριο απαγορεύεται κάθε αφαίρεση, αλλοίωση ή καταστροφή των επί μέρους αρχιτεκτονικών στοιχείων του και επιβάλλει την ανακατασκευή των επικίνδυνων τμημάτων του.
Επιτρέπεται η επισκευή, ο εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων, η ενίσχυση του φέροντος οργανισμού, η εσωτερική διαρρύθμιση καθώς και επεμβάσεις στο εσωτερικό για λόγους λειτουργικούς εφόσον δεν αλλοιώνεται ο αρχιτεκτονικός του χαρακτήρας.
Για οποιαδήποτε οικοδομική εργασία στο εξωτερικό και εσωτερικό του κτηρίου και στον περιβάλλοντα χώρο του απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των αρμοδίων οργάνων της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής πολιτικής.
Στον περιβάλλοντα χώρο αποκαλύφθηκε από την ΚΒ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων το Ελληνιστικό Ιερό της Ίσιδας.
Στο ακίνητο υφίστανται και βάρη ύψους 13,2 εκατ. ευρώ της τράπεζας Κύπρου.
Οπως έγραψε ξανά η «δημοκρατική», τo ακίνητο έχει μείνει στην παρούσα κατάσταση επί 20ετία περίπου και δύναται να χαρακτηριστεί ως διατηρητέο αν κηρυχθεί καθ’ ολοκληρίαν επικίνδυνο ως ετοιμόρροπο (έχουν κριθεί έτσι τα 2/3 του ακινήτου) να κατεδαφιστεί και να επανακατασκευαστεί με το ίδιο κέλυφος και την ίδια εικόνα.
Η κατεδάφιση του ακινήτου
“Φρένο” στην κατεδάφιση του κτηριακού συγκροτήματος είχε θέσει με την υπ΄αριθμ. ΔΠΕ/11307/2011 απόφαση, που εξέδωσε την 16η Φεβρουαρίου 2012, με εντολή Υπουργού, ο τότε Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Δημήτρης Χαλκιώτης. Με την απόφαση χαρακτηρίστηκε το κτηριακό συγκρότημα ως διατηρητέο.
Το ΤΕΕ τμ. Δωδεκανήσου είχε εκφράσει τότε δημόσια τον έντονο προβληματισμό του για την απόπειρα κατεδάφισης των αλευρόμυλων παρά το γεγονός ότι η Διεύθυνση Πολεοδομικών Εφαρμογών του Δήμου Ρόδου είχε απαγορεύσει την κατεδάφιση με σχετικό έγγραφό της.
Θυμίζουμε μάλιστα ότι ο κ. Ιάκωβος Γρύλλης είχε «στήσει καραούλι» σε παρακείμενη πολυκατοικία και όταν είχαν ξεκινήσει οι διαδικασίες κατεδάφισης ενημέρωσε τις αρχές και τις απέτρεψε ενώ είχε δημιουργηθεί και κίνημα κατά της κατεδάφισης.
Η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Εργων Δωδεκανήσου, είχε υποβάλει φάκελο για την κήρυξη του κυρίως κτηρίου των αλευρόμυλων, μαζί με τον μηχανολογικό του εξοπλισμό και τον περιβάλλοντα χώρο ως διατηρητέο ιστορικό μνημείο. Το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων με την με αρ. 18/16-9-2010 κατά πλειοψηφία γνωμοδότησή του, δε χαρακτήρισε το κτήριο ως μνημείο (ΥΑ ΥΠΠΟΤ/ΔΝΣΑΚ/99946/2232/25.11.2010) «διότι δεν παρουσιάζει ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό και μορφολογικό ενδιαφέρον.
Επίσης έχει απολεστεί με την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε ο μηχανολογικός εξοπλισμός του, απαραίτητο στοιχείο για το χαρακτηρισμό του ως βιομηχανικού μνημείου. Επίσης, οι ζημιές που έχει υποστεί ο φέρων οργανισμός του είναι τέτοιες που η τυχόν αποκατάστασή του θα μειώσει περαιτέρω την αυθεντικότητά του».
Κατά την ανασκαφική έρευνα η οποία διεξήχθη στον επιθυμητό χώρο ανέγερσης του προβλεπόμενου ξενοδοχειακού συγκροτήματος, αποκαλύφθηκαν σημαντικές αρχαιότητες και συγκεκριμένα, ο ελληνιστικός ναός της Ίσιδος, γνωστός και από αρχαίες πηγές, καθώς και τμήμα του περιβόλου του αρχαίου τεμένους.
Η ΚΒ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, ύστερα από διενέργεια δοκιμαστικών τομών σε τμήμα του οικοπέδου που εκτείνεται εκτός των ορίων του αρχαίου τεμένους, βορείως και δυτικά του βιομηχανικού κτηρίου, έδωσε, μία κατ’ αρχήν άδεια για μελλοντική αξιοποίηση αυτού του τμήματος, με την προϋπόθεση ότι, σε περίπτωση οικοδόμησης, θα υποβληθεί προς έγκριση πλήρης φάκελος αρχιτεκτονικής μελέτης.
Αλήθεια? Διατηρητέο αυτό το επικίνδυνο έκτρωμα που θα έπρεπε να έχει κατεδαφιστεί εδώ και δεκαετίες? Τί περιμένουν για να το κατεδαφίσουν? Μήπως πρώτα να γίνει ένα καλός σεισμός και να θρηνήσουμε θύματα? Και μετά τί? Θα αρχίσει το τέννις ευθυνών μέχρι να ξεχαστεί…. σωστά?
Άκου εκεί διατηρητέο…
Έλεος….