Την τοπική σύμβαση εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων υπερασπίστηκε χθες, σε συνέντευξη τύπου, η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου.
Δόθηκε στους δημοσιογράφους και το κείμενο που πρόσφατα υπεγράφη και ανακοινώθηκε πως η διοίκηση του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων θα κινηθεί και νομικά εναντίον όσων ασκούν κακόβουλη κριτική.
Με αφορμή τα δυσμενή σχόλια που έγιναν από στελέχη του ΠΑΜΕ ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κ. Σάββας Χατζησάββας και ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων κ. Θ. Σταμούλης, συνεπικουρούμενοι και από άλλους συνδικαλιστές, αναφέρθηκαν στα οφέλη που απορρέουν από την τοπική σύμβαση αλλά και στα σοβαρά προβλήματα του κλάδου.
«Πριν δύο χρόνια υπογράψαμε την τοπική σύμβαση εργασίας και την κατοχυρώσαμε. Οι νόμοι είναι αμείλικτοι. Δεν καθορίζουμε εμείς τους κανόνες του παιχνιδιού. Προσπαθούμε να τους ανατρέψουμε ή να τους βελτιώσουμε», δήλωσε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου και πρόσθεσε πως αν δεν υπογράφονταν η νέα σύμβαση οι αμοιβές των εργαζομένων θα κατρακυλούσαν στα κατώτερα όρια δηλαδή στα 586 ευρώ.
«Είμαστε υποχρεωμένοι να υπογράφουμε συμβάσεις για να ξεφύγουμε από τις δυσκολίες του νόμου. Στόχος είναι να διατηρείται ζωντανός ο θεσμός και μαζί του μια σειρά σημαντικών ζητημάτων που δεν αφορούν μόνο τις αμοιβές αλλά τις επαναπροσλήψεις», δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΚΡ.
«Δεν τρέξαμε εμείς πρώτοι. Η ΕΞΡ κατήγγειλε τη σύμβαση. Υπήρχε φημολογία ότι δεν θα υπογραφεί η σύμβαση. Εμείς καταγγείλαμε τις ενώσεις προσώπων και παγώσαμε τις ατομικές συμβάσεις. Σε ποσοστό 90% εφαρμόσθηκε η κλαδική σύμβαση», τόνισε ο κ. Χατζησάββας και πρόσθεσε πως χωρίς την σύμβαση δεν θα μπορούσαν να γίνουν αγώνες για την διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
«Δεν ήταν εύκολα τα πράγματα μέσα στα Χριστούγεννα να γίνουν οι απαιτούμενες ενέργειες. Υπεγράφη η νέα τοπική σύμβαση εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων που κατοχυρώνει τα βασικά δικαιώματα των εργαζομένων και μπορεί να κριθεί μόνο από αυτούς που έχουν γνώση του αντικειμένου», δήλωσε ο κ. Σ. Χατζησάββας και πρόσθεσε πως το ΕΚΡ κατηγορείται από αυτούς που δεν έχουν υπογράψει ποτέ μια σύμβαση.
«Είναι συνάδελφοι που έχουν πλειοψηφία σε πολλά κλαδικά σωματεία και σε άλλες περιοχές της χώρας και δεν υπέγραψαν συμβάσεις. Αν κάποιος έχει τη δυνατότητα μπορεί να υπογράψει καλύτερη. Οι τζάμπα μάγκες κάνουν ανέξοδες κριτικές όταν είναι έξω από το χορό», δήλωσε ο κ. Χατζησάββας και πρόσθεσε πως η νέα σύμβαση παγίωσε τις αποδοχές των εργαζομένων στα επίπεδα του έτους 2009.
«Θα μπορούσε να ήταν καλύτερη η σύμβαση αν είχαμε μαζί μας τους εργαζόμενους. Δεν τους είδα όμως να βάζουν πλάτη. Εκτιμώ πως το κείμενο που κοινοποιήθηκε στο υπουργείο Εργασίας είναι μια βάση που διασφαλίζει το θεσμό», δήλωσε ο κ. Χατζησάββας.
Στη σκληρή κριτική που ασκήθηκε από το ΠΑΜΕ αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων κ. Θανάσης Σταμούλης.
«Η σύμβαση μας δίνει το δικαίωμα να διεξάγουμε ελέγχους στα ξενοδοχεία για να διαπιστώνουμε αν πληρώνονται οι εργαζόμενοι και αν εφαρμόζονται οι συμφωνίες για τα θεσμικά ζητήματα. Η αύξηση που πήραμε είναι στην ουσία μεγάλη γιατί μειώθηκε και η περικοπή που γίνονταν για την παροχή τροφής. Από 5% διαμορφώνεται τώρα στο 2%. Μας κατηγορούν γιατί θέλουν στην ουσία να αλλοιώσουν τη σύμβαση. Να σταματήσουν να κατηγορούν το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων που αγωνίζεται δυναμικά», δήλωσε ο κ. Σταμούλης.
Ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων ανακοίνωσε πως έκλεισε μια εταιρεία Κυπριακών συμφερόντων με αποτέλεσμα οι 90 εργαζόμενοι ενός ξενοδοχείου που διαχειρίζονταν στη Ρόδο να μείνουν χωρίς χρήματα.
«Εμείς προσπαθούμε να δώσουμε λύσεις γιατί μένουν απλήρωτοι ακόμη 2000 ξενοδοχοϋπάλληλοι. Γιατί οι κύριοι του ΠΑΜΕ δεν ασχολήθηκαν με το θεσμό των επαναπροσλήψεων; Φθάνει πια έως εδώ. Θα τιμωρηθούν γιατί εμείς θα κινηθούμε νομικά εναντίον τους. Τα παιχνίδια με το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων τελείωσαν», δήλωσε ο κ. Σταμούλης.
Και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κατήγγειλε όμως ότι αρκετοί ξενοδοχοϋπάλληλοι δεν έχουν λάβει τα χρήματά τους παρά το γεγονός ότι τα ξενοδοχεία στα οποία απασχολήθηκαν έκλεισαν για το χειμώνα.
«Υπάρχουν πολλοί ξενοδοχοϋπάλληλοι που είναι ακόμη απλήρωτοι. Πληροφορήθηκα πως και μεγάλες εταιρείες που ενοικίασαν ξενοδοχεία έχουν πρόβλημα και κινδυνεύουν να καταρρεύσουν. Φοβάμαι πως θα υπάρξουν αξεπέραστα προβλήματα», δήλωσε ο κ. Χατζησάββας.
Ο κ. Σάββας Χατζησάββας αναφέρθηκε και στις προσπάθειες που έγιναν προκειμένου να λάβουν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι έστω και για τρεις μήνες το επίδομα ανεργίας.
«Αγωνιστήκαμε για να δοθεί έστω και προσωρινή λύση στο θέμα της καταβολής του επιδόματος ανεργίας. Δόθηκε έστω μια διέξοδος και εξασφαλίστηκε ηρεμία. Κάποιοι όμως από τους καναπέδες τους μας κατηγόρησαν πως δεν δόθηκαν οι μάχες που έπρεπε. Ήταν η καλύτερη δυνατή λύση που μπορούσαμε να δώσουμε και πιστεύουμε πως οι εργαζόμενοι αναγνωρίζουν την προσπάθεια που έγινε», τόνισε ο κ. Χατζησάββας.
Ο πρόεδρος του ΕΚΡ ανακοίνωσε πως το αργότερο μέχρι τις 23 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευση του Εργατικού Κέντρου προκειμένου να γίνει απολογισμός για τους αγώνες που έγιναν και να προγραμματιστούν οι δράσεις του νέου έτους.
«Στα μέσα Φεβρουαρίου ή το αργότερο στις 23 του ίδιου μήνα θα πραγματοποιηθεί η ετήσια γενική συνέλευση των αντιπροσώπων του Εργατικού Κέντρου. Θα παρουσιάσουμε τον απολογισμό των δράσεών μας. Θα βάλουμε τις βάσεις για να μπορέσουμε να είμαστε έτοιμοι και δυνατοί για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που έχουν οι εργαζόμενοι», δήλωσε ο κ. Σάββας Χατζησάββας.