Ξεπέρασαν τις προσδοκίες οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις το 2013, κάνοντας ρεκόρ με άνοδο 5% και 1,087 δισ. ταξιδιώτες. Σύμφωνα με το τελευταίο τεύχος World Tourism Barometer που δημοσίευσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (ΠΟΤ), παρά τις οικονομικές προκλήσεις της περσινής χρονιάς, οι διεθνείς αφίξεις αυξήθηκαν κατά 52 εκατ. επιπλέον από τις προβλέψεις. Για το 2014, ο ΠΟΤ προβλέπει άνοδο 4% – 4,5%, ανώτερη από τη μακροπρόθεσμη πρόβλεψη.
Η ζήτηση ήταν ισχυρότερη στους προορισμούς της Ασίας και του Ειρηνικού (6%), της Αφρικής (6%) και της Ευρώπης (5%). Οι επιμέρους περιοχές που ξεχώρισαν ήταν η Νοτιοανατολική Ασία (10%), η Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη (7%), η Νότια και Μεσογειακή Ευρώπη (6%) και η Βόρεια Αφρική (6%). Η Ευρώπη πρωταγωνίστησε στην αύξηση, σε σχέση με απόλυτους αριθμούς, καθώς δέχθηκε 29 εκατ. περισσότερες διεθνείς αφίξεις το 2013, ανεβάζοντας τον συνολικό άθροισμα σε 563 εκατ. επισκέπτες. Η άνοδος (5%) ξεπέρασε την πρόβλεψη για την περσινή χρονιά και είναι διπλάσια του μέσου όρου της περιοχής την περίοδο 2005-2012 (2,5% ετησίως). Το στοιχείο αυτό είναι αξιοσημείωτο, με δεδομένη την οικονομική κατάσταση της περιφέρειας και το ότι ακολουθεί δύο χρονιές με ισχυρές επιδόσεις (2011 και 2012). Τα καλύτερα αποτελέσματα παρουσίασε η Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη (7%) και η Νότια Μεσόγειος (6%).
«Το 2013 ήταν μια εξαιρετική χρονιά για τον διεθνή τουρισμό», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΠΟΤ κ. Ταλέμπ Ριφάι. «Ο τομέας του τουρισμού έχει δείξει μια αξιοσημείωτη ικανότητα προσαρμογής στις μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς, τροφοδοτώντας την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας σε όλο τον κόσμο, παρά τις μακροχρόνιες οικονομικές και γεωπολιτικές προκλήσεις. Πράγματι, ο τουρισμός ήταν από τους λίγους τομείς που προσφέρουν θετικές ειδήσεις σε πολλές οικονομίες», πρόσθεσε.
Και το 2014, ο ΠΟΤ προβλέπει ότι οι διεθνείς αφίξεις θα αυξηθούν κατά 4% έως 4,5%, ξεπερνώντας τη μακροπρόθεσμη πρόγνωση του 3,8% ετησίως, μεταξύ 2010 και 2020. Εξάλλου, ο Δείκτης Εμπιστοσύνης του Οργανισμού, ο οποίος βασίζεται σε πληροφόρηση από περισσότερους από 300 εμπειρογνώμονες σε όλο τον κόσμο, επιβεβαιώνει για το 2014 τις υψηλότερες προοπτικές απ’ ότι τα προηγούμενα χρόνια. Το 2014 οι προοπτικές σε ό,τι αφορά τις περιφέρειες είναι ισχυρότερες για την Ασία και τον Ειρηνικό (5% έως 6%) και την Αφρική (4% έως 6%), ενώ ακολουθεί η Ευρώπη και η Αμερική ( 3% έως 4%). Στη Μέση Ανατολή οι προοπτικές είναι θετικές αλλά ασταθείς (0% έως 5%).
«Τα θετικά αποτελέσματα του 2013 και η αναμενόμενη παγκόσμια οικονομική βελτίωση το 2014, έθεσε τις βάσεις για άλλη μία θετική χρονιά για τον διεθνή τουρισμό. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΠΟΤ καλεί τις κυβερνήσεις να δημιουργήσουν εθνικές στρατηγικές οι οποίες υποστηρίζουν τον τομέα και να τηρήσουν τη δέσμευσή τους για μια δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη», σημείωσε ο κ. Ριφάι.
Σε ποσοστό η ανάπτυξη το 2013 ήταν ισχυρότερη στην Ασία και τον Ειρηνικό (6%), όπου ο αριθμός των διεθνών τουριστών αυξήθηκε κατά 14 εκατ. φθάνοντας τα 248 εκατ. ταξιδιώτες. Η Νοτιοανατολική Ασία (10%) σημείωσε την καλύτερη επίδοση, ενώ η αύξηση ήταν συγκριτικά πιο συγκρατημένη στη Νότια Ασία (5%), την Ωκεανία και τη Βορειοανατολική Ασία (4% αντίστοιχα). Η Αμερική (4%) παρουσίασε αύξηση κατά έξι εκατ. αφίξεις, αγγίζοντας συνολικά τα 169 εκατ. ταξιδιώτες. Τις καλύτερες επιδόσεις είχαν η Βόρεια και Κεντρική Αμερική (4% αντίστοιχα), ενώ η Νότια Αμερική (2%) και η Καραϊβική (1%) παρουσίασαν επιβράδυνση σε σύγκριση με το 2012. Αντίθετα, η Αφρική (6%), προσέλκυσε τρία εκατ. επιπλέον αφίξεις, φθάνοντας σε νέο ρεκόρ με 56 εκατ., αντανακλώντας και μια ανάκαμψη στη Βόρεια Αφρική (6%) και τη σταθερή ανάπτυξη των Υποσαχάριων προορισμών (5%). Στη Μέση Ανατολή τα αποτελέσματα ήταν ανάμικτα και ευμετάβλητα (0% με 52 εκατ. αφίξεις).
Οδηγοί της ανάπτυξης το 2013 η Ρωσία και η Κίνα – Αναδυόμενη αγορά με αύξηση 24% στις δαπάνες η Τουρκία
Η Ρωσία και η Κίνα ξεχωρίζουν με διαφορά μεταξύ των δέκα σημαντικότερων χωρών – προέλευσης στον κόσμο. Η Κίνα, η οποία αναδείχθηκε η μεγαλύτερη αγορά εξερχόμενου τουρισμού το 2012, με δαπάνες 102 δις. δολαρίων, σημείωσε αύξηση των δαπανών κατά 28%, τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2013. Την ίδια χρονιά, η Ρωσική Ομοσπονδία, η 5η μεγαλύτερη αγορά εξερχόμενου τουρισμού, παρουσίασε αύξηση 26% μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Από την άλλη πλευρά, οι επιδόσεις βασικών αγορών προέλευσης και προηγμένων οικονομιών, ήταν συγκριτικά πιο μετριοπαθείς. Η Γαλλία (6%) ανέκαμψε μετά από ένα αδύναμο 2012 και οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς και η Αυστραλία, εμφάνισαν άνοδο 3%. Αντίθετα η Γερμανία, η Ιαπωνία και η Ιταλία, κατέγραψαν πτώση στις εξερχόμενες δαπάνες. Στις αναδυόμενες αγορές με σημαντική αύξηση στις εξερχόμενες δαπάνες περιλαμβάνονται η Τουρκία (24%), το Κατάρ (18%), οι Φιλιππίνες (18%), το Κουβέιτ (15%), η Ινδονησία (15%), η Ουκρανία (15%) και η Βραζιλία (14%).