Ειδήσεις

Ενωση ασφαλιστικών: Οι βροχές «υπεύθυνες» για τις περισσότερες ζημιές

Οι βροχοπτώσεις αποτέλεσαν τη σημαντικότερη αιτία πρόκλησης ζημιών την τελευταία εικοσαετία, σύμφωνα με έρευνα των ασφαλιστικών εταιρειών.

Πιο συγκεκριμένα, με βάση μελέτη της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, κατά τη χρονική περίοδο 1993-2014 προκλήθηκαν 19.925 δηλωθείσες ζημιές, από φυσικές καταστροφές και ταραχές στην Ελλάδα με το ποσό της συνολικής απαίτησης να φτάνει στα 272,5 εκατ. ευρώ.
Η μελέτη, συγκεντρώνει τα αποτελέσματα των ερευνών της ΕΑΕΕ που έγιναν μεταξύ των ασφαλιστικών επιχειρήσεων-μελών για την συγκεκριμένη χρονική περίοδο, αναφορικά με το πλήθος δηλωθεισών ζημιών και το ποσό απαίτησης καταστροφών μεγάλης έκτασης και έντασης, ενώ επιχειρεί και ταξινόμηση ανά αιτία, έτος και τόπο συμβάντος, πάντα με την επιφύλαξη ότι η μελέτη αφορά τα γεγονότα που καταγράφηκαν και όχι αναγκαία το σύνολο των γεγονότων που έχουν συμβεί στην εν λόγω χρονική περίοδο.

Τα περιστατικά που καταγράφηκαν κατανέμονται στην Αττική (8), στην κατηγορία Αττική – Ελλάδα (8) και από ένα στην Θεσσαλονίκη, Θράκη, Κεφαλονιά και Ρόδο.

Συνολικά, οι αιτίες που προκάλεσαν τις ζημιές στις καταγραφές της ΕΑΕΕ μεταξύ των ετών 1993-2014 είναι πέντε και τα περιστατικά 20: χιονοπτώσεις (1), βροχοπτώσεις (13), δασικές πυρκαγιές (2), σεισμός (2) και ταραχές (2).

Σημειώνεται στη μελέτη ότι η επέλευση φαινομένων φυσικών καταστροφών στην Ελλάδα γίνεται συχνά. Όμως, το ύψος των οικονομικών απωλειών τέτοιων φαινομένων παρουσιάζει έντονες διακυμάνσεις, γεγονός που προβληματίζει τόσο την κοινωνία, όσο και τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις, στο βαθμό που καλούνται να διαχειριστούν τέτοιας φύσεως ασφαλιστικούς κινδύνους.

Υπογραμμίζεται ότι έχει περιληφθεί και η καταγραφή δύο περιστατικών πολιτικών ταραχών, ως ιδιαίτερα μεγάλης αξίας από πλευράς ποσού απαίτησης για αποζημίωση από τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις.

Τέλος, επισημαίνεται ότι τα ποσά των απαιτήσεων των ετών μέχρι το 2000 που ήταν εκφρασμένα σε δραχμές, μετατράπηκαν σε ευρώ με την χρήση της αμετάκλητης συναλλαγματικής ισοτιμίας εισόδου της χώρας στο ευρώ, ώστε να αποφευχθεί η διαχρονική επίδραση της έως τότε μεταβολής των συναλλαγματικών ισοτιμιών στις αποζημιώσεις. Επίσης, τα ποσά των αποζημιώσεων αποτυπώνονται σε ονομαστική αξία χωρίς να ληφθεί υπόψη η επίδραση του πληθωρισμού.

Η εργασία τέθηκε υπό την επιμέλεια της Υποεπιτροπής Ασφαλίσεων Καταστροφικών κινδύνων και Αντασφαλίσεων, της αρμόδιας επιτροπής Περιουσίας, Αντασφαλίσεων, Μεταφορών και Σκαφών της Ε.Α.Ε.Ε.

΄Εθνος

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου