Ειδήσεις

Οι «εξόριστοι» Έλληνες παρακολουθούν την πορεία προς τις κάλπες με κομμένη την ανάσα

Πρώτο θέμα κάνει σήμερα η ιστοσελίδα της Βρετανικής εφημερίδας Guardian τους χιλιάδες«εξόριστους» Έλληνες όπως τονίζει, οι οποίοι παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα τις πολιτικές εξελίξεις που ενδέχεται να φέρουν τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.

«Από το Βόρειο Λονδίνο μέχρι το Queens της Νέας Υόρκης και τη Μελβούρνη ένα ολόκληρο έθνος σε εξορία κρατάει την ανάσα του για την ζωτικής σημασίας εκλογική αναμέτρηση της ερχόμενης Κυριακής. Για κάποιους από αυτούς το αποτέλεσμα των εκλογών είναι τόσο σημαντικό ώστε ετοιμάζουν το ταξίδι τους στην Ελλάδα για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα» αναφέρει η εφημερίδα.

Η εφημερίδα δημοσιεύει συνεντεύξεις Ελλήνων που ζουν στο Λονδίνο, όπως ο 34χρονος Ίκαρος, ένας από τους 200.000 νέους επιστήμονες που έφυγαν από τη χώρα από την έναρξη της κρίσης. «Πιστεύω ότι είναι οι πιο σημαντικές εκλογές των τελευταίων ετών στη χώρα» λέει ο Ίκαρος στον Guardian και προσθέτει ότι «τα ίδια κόμματα κυβερνούν την Ελλάδα τα τελευταία 40 χρόνια και έχουν φέρει τη χώρα στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα, πιστεύω ότι ήρθε η ώρα για κάτι νέο».

Ο Στέφανος, 30 ετών που ζει τα τελευταία χρόνια στο Λονδίνο επιστρέφει στην Ζάκυνθο την Κυριακή για να ψηφίσει. «Έκλινα προς τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν νιώθω πολύ χαρούμενος με αυτή την επιλογή, αλλά την ίδια ώρα δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάτι άλλο να ψηφίσω το οποίο θα με κάνει να νιώσω ικανοποίηση. Είναι δύσκολο», προσθέτει «γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ γίνεται πιο μετριοπαθής. Εκεί έγκειται η δυσκολία και γι’ αυτό πολλοί νιώθουν άβολα με την ψήφο τους στον ΣΥΡΙΖΑ».

«2000 μίλια μακρύτερα» γράφει η εφημερίδα στο Queens της Νέας Υόρκης η Ελένη, η οποία έφθασε πρόσφατα στην πόλη λέει μία γνωστή ιστορία για τη νέα γενιά των Ελλήνων που ένιωσαν την πίεση να εγκαταλείψουν τη χώρα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

«Όλοι οι νέοι στην ηλικία ψάχνουν τρόπους να εγκαταλείψουν τη χώρα» λέει και τονίζει με βεβαιότητα ότι θα ψήφιζε ΣΥΡΙΖΑ, σαν φοιτήτρια δούλεψε στη ΝΔ και όπως αναφέρει στην εφημερίδα απογοητεύτηκε πολύ. «Ο βασικός μισθός για ένα άτομο της ηλικίας μου είναι 400 ευρώ. Δεν μπορείς να ζήσεις με τέτοιο μισθό» προσθέτει.

Η εφημερίδα παίρνει συνέντευξη και από ακόμη μία Ελληνίδα που ζει στην περιοχή, την 20χρονη Μαρουλίτσα. Γεννήθηκε στις ΗΠΑ, αλλά οι γονείς της πήγαν στη χώρα από την Ελλάδα. «Η επιστροφή στη δραχμή θα ήταν καλό για εμάς που ζούμε εκτός Ελλάδας αλλά όχι για τους Έλληνες. Θα ήταν πολύ εγωιστικό να επιθυμούμε κάτι τέτοιο» τονίζει.

Στη συνέχεια η εφημερίδα κάνει μία αναδρομή για τα αίτια της μετανάστευσης και επισημαίνει ότι η Μελβούρνη είναι η πόλη με τον μεγαλύτερο ελληνικό πληθυσμό μετά την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. «Ποτέ δεν θα ξεχάσω το 2012» λέει ο Γιώργος «δεν μπορούσα να φανταστώ την κατάθλιψη που είχε καλύψει τον τόπο». Πιστεύει όπως λέει η εφημερίδα, ότι οι εκλογές της Κυριακής θα είναι βαρυσήμαντες. «Πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πιο συντηρητικός στην εξουσία από ότι είναι στην αντιπολίτευση, θα συνειδητοποιήσουν ότι έχουν τρομερές ευθύνες» προσθέτει.

Η Χρυσή υποστηρίζει ότι η χώρα υποφέρει από ανθρωπιστική κρίση και τονίζει ότι ο νιώθει πως ο Σαμαράς είχε την ευκαιρία του. «Λένε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ολοκληρωμένο πλάνο. Δεν το πιστεύω, αλλά ξέρουμε ποιο είναι το πλάνο του Σαμαρά και έχουμε δει το αποτέλεσμα μία μικρή ανθρωπιστική κρίση».

Κάποιοι από τις χιλιάδες των Ελλήνων που έχουν εξοριστεί από τη χώρα τα τελευταία χρόνια πίστευαν ότι η απόφασή τους είναι προσωρινή. Όμως τώρα αρχίζουν να αναρωτιούνται εάν θα επιστρέψουν ποτέ πίσω στη χώρα τους. Η Ελένη τονίζει ότι το αποτέλεσμα των εκλογών δεν θα κρίνει μόνο το τι θα γίνει τη Δευτέρα και θέλει να γνωρίζει τι θα σημάνουν οι εκλογές για τα επόμενα 10, 15 ή 20 χρόνια.

Πηγή: TheGuardian

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου