Ανεβαίνουν οι κρατήσεις από Αμερική και Ασία, παγωμένη η ζήτηση από την Ευρώπη: έτσι περιγράφουν στο Capital.gr τέσσερα μεγάλα ελληνικά πρακτορεία που διακινούν ξένους τουρίστες στην Ελλάδα το κλίμα που επικρατεί αυτή τη στιγμή στις διεθνείς τουριστικές αγορές και στους tour operators του εξωτερικού, τονίζοντας πως η πτώση της ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου και της στερλίνας αποτελεί σύμμαχο των κρατήσεων, όμως η ανησυχία που επικρατεί για την επόμενη ημέρα των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου “προσγειώνει” ανώμαλα την αναμενομένη τουριστική ροή.
Όπως εξηγεί ο ιδιοκτήτης του γραφείου γενικού τουρισμού E.S. Tours και πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Εισερχόμενου Τουρισμού Αττικής Ευστάθιος Σκρέτας, το τελευταίο διάστημα καταγράφεται μια αύξηση κατά μέσο όρο 18% από την αμερικανική και τη βρετανική τουριστική αγορά, η οποία σε μεγάλο ποσοστό οφείλεται στην πτώση του ευρώ, ενώ παράλληλα παρατηρείται έντονο ενδιαφέρον για πακέτα προς τα ελληνικά νησιά από την Κίνα. Την ίδια ώρα αυξητικές τάσεις φαίνεται να υπάρχουν και από λιγότερο δημοφιλείς αγορές για την Ελλάδα, όπως η Ινδία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, οι οποίες έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται τουριστικά. Εντούτοις η κίνηση από τις ευρωπαϊκές χώρες παραμένει στα ίδια επίπεδα, με εξαίρεση τη Γαλλία η οποία παρουσιάζει υψηλή κινητικότητα.
Κρίσιμες για τη σταθερότητα στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και για τη διατήρηση των πωλήσεων από τους tour operators, χαρακτηρίζει τις επικείμενες εκλογές και ο διευθύνων σύμβουλος της Travel Plan Γιώργος Δασκαλάκης, μεταφέροντας την ανησυχία που επικρατεί στο εξωτερικό για το πολιτικό και οικονομικό μέλλον της Ελλάδας. Όπως σημειώνει στο Capital.gr, εδώ και ένα μήνα η κίνηση από την Ευρώπη μένει καθηλωμένη, με το ρυθμό μάλιστα των γερμανικών κρατήσεων να έχει πέσει πάνω από 20%. Σε αντίθεση και λόγω της πτώσης της ισοτιμίας, η αμερικανική αγορά δείχνει πολύ θετικά σημάδια.
Την αύξηση της βρετανικής αγοράς επιβεβαιώνουν και στελέχη του ομίλου Minoan Group, ο οποίος διατηρεί τουριστικά γραφεία στην Αγγλία με την επωνυμία “Stewart Travel”. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, όλα δείχνουν πως- παρά τις αρχικές επιφυλάξεις- η κίνηση από τη Βρετανία θα είναι τελικά ανοδική, αν και, εκτός από την πτώση του ευρώ, υπάρχουν και άλλοι σημαντικοί παράγοντες που θα κρίνουν την πορεία της αγοράς: για παράδειγμα η διαθεσιμότητα θέσεων από τις αεροπορικές εταιρείες, όπως και η δυναμική επάνοδος της Αιγύπτου, που μετά από μια διετία πτώσης διεκδικεί πίσω τα χαμένα της μερίδια. Όπως τονίζουν τέλος τα στελέχη του ομίλου, η περίοδος είναι πολύ κρίσιμη, καθώς μέχρι και τα τέλη του Φεβρουαρίου θα έχει πραγματοποιηθεί το 60%-70% των κρατήσεων από την Αγγλία.
Η καθιέρωση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος και φυσικά το “φθηνό” ευρώ οδήγησαν σύμφωνα και με την ιδιοκτήτρια του πρακτορείου Travel Zone Ζανέτα Λαΐνη στην άνοδο της ζήτησης από τις αγορές της Αμερικής, της Νοτίου Αμερικής (Βραζιλία, Αργεντινή) και της Ασίας (Σιγκαπούρη, Ινδονησία, Κίνα) στις οποίες δραστηριοποιείται το γραφείο. Ταυτόχρονα το γεγονός πως η Ελλάδα θεωρείται φτηνός προορισμός (κυρίως λόγω της μείωσης των τιμών από τα ξενοδοχεία εξαιτίας της κακής πορείας του τουρισμού μέχρι και το 2012) έχει συμβάλει καθοριστικά στη διατήρηση του ενδιαφέροντος από τις παραπάνω χώρες. Ωστόσο, όπως επισημαίνει η ιδιοκτήτρια του Travel Zone, οι πελάτες ανησυχούν για το κλίμα στην Ελλάδα σε περίπτωση που δεν υπάρξει πολιτική ομαλότητα.
Με την ίδια αγωνία παρακολουθούν τις εξελίξεις και όλοι γενικά οι φορείς του τουρισμού, καθώς και η περίοδος που διανύουμε είναι καθοριστική από πλευράς προκρατήσεων, αλλά και επειδή οι επιχειρήσεις έχουν ποντάρει πολλά στην ανάπτυξη του κλάδου. Χαρακτηριστικό της ρευστότητας που επικρατεί είναι το ότι, έως ότου σταθεροποιηθεί το κλίμα στη χώρα, θεωρείται εξαιρετικά επικίνδυνη η ύπαρξη οποιασδήποτε πρόβλεψης για το ύψος των αφίξεων τη σεζόν που έρχεται.
Πηγή:capital.gr