Την δέσμευση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα διατηρήσει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό διατυπώνει ο Α. Τσίπρας σε άρθρο του στους Financial Times, διευκρινίζοντας ότι ισοσκελισμένος προϋπολογισμός δεν σημαίνει λιτότητα, ενώ επισημαίνει ότι «αν δεν αλλάξουμε την Ευρώπη», θα το κάνει η Λεπέν και οι ακροδεξιοί σύμμαχοί της.
Σε άρθρο του με τίτλο «Τελειώστε με τη λιτότητα πριν ο φόβος σκοτώσει την Ελληνική Δημοκρατία» (End austerity before fear kills Greek Democracy), ο κ. Τσίπρας αναφέρει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα σεβαστεί την υποχρέωση της Ελλάδας, ως μέλους της Ευρωζώνης, να διατηρεί έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό και δεσμεύεται για ποσοτικούς στόχους.
Ανέφερε ωστόσο ότι αποτελεί θεμελιώδες ζήτημα για τη δημοκρατία μια νέα εκλεγμένη κυβέρνηση να αποφασίσει από μόνη της πώς θα επιτύχει τους στόχους αυτούς.
Η εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος δεν είναι μονομερής ενέργεια
«Η λιτότητα δεν είναι μέρος των ευρωπαϊκών συνθηκών. Η δημοκρατία και η αρχή της λαϊκής κυριαρχίας είναι. Αν ο ελληνικός λαός μας εμπιστευτεί με την ψήφο του, η εφαρμογή του οικονομικού μας προγράμματος δεν θα είναι μια “μονομερής” πράξη, αλλά μια δημοκρατική υποχρέωση» σημειώνει ο κ. Τσίπρας. Και προσθέτει:
«Πρέπει να βάλουμε τέλος στη λιτότητα για να μην αφήσουμε τον φόβο να σκοτώσει τη Δημοκρατία. Αν δεν αλλάξουν την Ευρώπη οι προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις, θα την αλλάξουν η Μαρίν Λεπέν και οι ακροδεξιοί της σύμμαχοι»
Να διαπραγματευτούμε με ειλικρινή τρόπο
Αναφορικά με τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «είναι καθήκον μας να διαπραγματευτούμε με ανοιχτό και ειλικρινή τρόπο, ως ίσοι απέναντι στους Ευρωπαίους εταίρους μας. Η επίδειξη δύναμης από την κάθε πλευρά δεν έχει κανένα νόημα», ανέφερε.
Ισοσκελισμένος προϋπολογισμός δεν σημαίνει λιτότητα
«Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω μια παρανόηση», επισημαίνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στο άρθρο του, «ο ισοσκελισμός του προϋπολογισμού δεν απαιτεί αυτόματα και λιτότητα»
Ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος
Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για σύγκληση Συνόδου για το ευρωπαϊκό χρέος στα πρότυπα της Συνθήκης του Λονδίνου του 1953 που βοήθησε τη Γερμανία να επιτύχει το μεταπολεμικό οικονομικό της θαύμα.
« Δεδομένου ότι η λιτότητα έχει προκαλέσει υπερβολική ανάληψη χρέους σε όλη την Ευρώπη, ζητούμε τώρα τη σύγκληση Συνόδου για το ευρωπαϊκό χρέος, η οποία -κατ’ αναλογία-θα προσφέρει μεγάλη ώθηση στην ανάπτυξη της Ευρώπης. Δεν πρόκειται για άσκηση δημιουργίας ηθικού κινδύνου. Πρόκειται για ηθική υποχρέωση», σημείωσε.
Τέλος, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε ακόμη και στην επικείμενη απόφαση της ΕΚΤ για ποσοτική χαλάρωση, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να έχει μεγάλο μέγεθος για να θεραπεύσει την Ευρωζώνη και να δώσει νόημα στη στην φράση “ό,τι χρειαστεί” («whatever it takes») για να σωθεί το ενιαίο νόμισμα.