Της Βασιλικής Κουρλιμπίνη
Η ικανοποίηση για την πορεία των τουριστικών εσόδων τη χρονιά που πέρασε είναι ορατή στην αγορά και το μεγάλο στοίχημα για τη σεζόν που έρχεται είναι να διατηρηθεί η δυναμική αυτή στις βασικές παραμέτρους που κρίνουν τις εισπράξεις: διανυκτερεύσεις, δαπάνη ανά διανυκτέρευση και μέση δαπάνη ανά επισκέπτη.
Τα παραπάνω αναφέρουν παράγοντες από το χώρο του Τουρισμού, που σημειώνουν πως ο αρχικός στόχος για έσοδα κοντά 14,5 δισ. ευρώ (το 2017) φαίνεται πως θα επιτευχθεί (υπολείπονται τα επίσημα στοιχεία από την ΤτΕ για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο, τη στιγμή που στο δεκάμηνο οι εισπράξεις άγγιξαν τα 14,16 δισ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο 10,6% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016.
Τα τελευταία στοιχεία της ΤτΕ συνθέτουν το “προφίλ” των τουριστών που επισκέφτηκαν πέρσι την Ελλάδα, δίνοντας την “ακτινογραφία” των δαπανών τους. Την περίοδο Ιανουαρίου Σεπτεμβρίου, η μέση δαπάνη ανά ταξίδι αυξήθηκε κατά 2,3% (Ιανουάριος-Σεπτέμβριος 2017: 503 ευρώ, Ιανουάριος-Σεπτέμβριος 2016: 491 ευρώ). Άνοδο, αν και μικρή, κατά 0,8%, παρουσίασε η δαπάνη ανά διανυκτέρευση, η οποία διαμορφώθηκε στα 69 ευρώ, ενώ η μέση διάρκεια παραμονής έφτασε στις 7 διανυκτερεύσεις, όσο περίπου και την αντίστοιχη περίοδο του 2016. Τέλος, ο αριθμός των διανυκτερεύσεων στο εννεάμηνο ήταν αυξημένος κατά 9,6%, φτάνοντας τις 188.272 χιλ.
Φορείς της τουριστικής αγοράς εξηγούν πως όλοι οι βασικοί δείκτες που αποτελούν “καταλύτη” για τα έσοδα είναι θετικοί σε σύγκριση με το 2016 (οι ταξιδιωτικές εισπράξεις είχαν μείωση 6,4% σε σχέση με το 2015, φτάνοντας τα 13,2 δισ. ευρώ, ενώ η μέση δαπάνη ανά ταξίδι είχε συρρικνωθεί κατά 11,3%), τονίζοντας παράλληλα πως οι προσπάθειες επικεντρώνονται στο να υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη άνοδος τη σεζόν που έρχεται.
Προς το παρόν, τα πρώτα στοιχεία από τους tour operators για τις προκρατήσεις, δείχνουν πως και φέτος ο αριθμός των τουριστών θα είναι αυξημένος. Από τις βασικές αγορές (Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο) παρατηρείται ισχυρή ζήτηση, ενώ και οι κρατήσεις από την Ισπανία φαίνεται να κινούνται με διψήφιο ποσοστό ανόδου. Οι προβλέψεις λένε πως οι πληρότητες θα είναι ανεβασμένες στην πλειοψηφία των δημοφιλών προορισμών (Κρήτη, Ρόδος, Ζάκυνθος, Κως, Κέρκυρα και Χαλκιδική), ενώ σύμφωνα με το ρεπορτάζ οι κρατήσεις είναι θετικές για την Πελοπόννησο και τα νησιά των Κυκλάδων.
Από την πλευρά του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων δεν υπάρχει ακόμη εκτίμηση για το φετινό στόχο των εσόδων, η αίσθηση που επικρατεί όμως είναι πως θα είναι βελτιωμένος σε σύγκριση με πέρσι, δεδομένου πως ο αριθμός των τουριστών θα είναι μεγαλύτερος, ενώ και οι συμφωνίες με τους tour operators κρίνονται ικανοποιητικές. Από την άλλη πλευρά, η ανάκαμψη της Τουρκίας, αλλά και ο ισχυρός ανταγωνισμός με την Ισπανία και την Πορτογαλία, πιθανόν να οδηγήσουν σε πιο συντηρητικές προβλέψεις.
Ενδεικτική πάντως για την πορεία του τουριστικού κλάδου είναι το τελευταίο Βαρόμετρο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, όπου αναφέρεται πως το θετικό momentum σε επίπεδο αφίξεων παγκοσμίως θα συνεχιστεί. Πέρσι οι διεθνείς αφίξεις στην Ευρώπη κατέγραψαν άνοδο 8% , φτάνοντας τα 671 εκατ. Ειδικότερα η περιοχή της Μεσογείου είχε αύξηση 13%.
capital.gr