Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά αναφορικά με την αντίδρασή της σε περίπτωση που η πλειοψηφία και ο πρόεδρος της Βουλής, επιμείνουν στην απόφαση της Διάσκεψης των προέδρων, να τοποθετήσει στην επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, τον ανεξάρτητο βουλευτή, Σπύρο Δανέλλη αφήνει η ΝΔ.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ σε μια οργισμένη ανακοίνωση τονίζει πως εάν ο πρόεδρος της Βουλής επιμείνει στη θέση του, τότε αυτό θα συνιστά «πρωτοφανή κοινοβουλευτική εκτροπή».
«Η Νέα Δημοκρατία εξέφρασε την απόλυτη αντίθεσή της στην απόφαση του Προέδρου της Βουλής, κ. Βούτση, να πληρώσει τη θέση των ανεξάρτητων βουλευτών στην Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων με τον κ. Δανέλλη. Για ένα ζήτημα το οποίο εγείρει η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινής γνώμης δεν γίνεται το Ελληνικό Κοινοβούλιο να αποφασίζει δημιουργώντας πολλά ερωτήματα. Τυχόν εμμονή του Προέδρου της Βουλής στον ορισμό του κ. Δανέλλη σε αυτή τη θέση, θα συνιστά μια πρωτοφανή κοινοβουλευτική εκτροπή», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Τσίαρας.
Επίσης πηγές της ΝΔ ανέφεραν ότι ύστερα από επίμονο αίτημα της ΝΔ η απογευματινή συνεδρίαση θα μεταδοθεί live από το κανάλι της βουλής, καθώς κάτι τέτοιο δεν είχε παραδόξως προγραμματιστεί.
Ο γραμματέας της ΚΟ του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, νωρίτερα είχε ενημερώσει τους δημοσιογράφους και άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για τη στάση της ΝΔ απέναντι στον πρόεδρο της Βουλής σε περίπτωση που επιμείνει στην απόφασή του.
« Η ΝΔ ανέδειξε με κάθε τρόπο τον ορισμό του κ. Δανέλλη από τον Πρόεδρο της Βουλής σε μια από τις θέσεις που συμπληρώνουν την επιτροπή», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιάρας και πρόσθεσε: «Θεωρούμε ότι ενόψει μιας κρίσιμης απόφασης δεν μπορεί να ακολουθηθούν διαδικασίες που εγείρουν ερωτήματα και πιθανές σκοπιμότητες. Επιμένουμε πως για τις κενές θέσεις στην επιτροπή πρέπει να γίνει κλήρωση».
Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Τσιάρας δεν θέλησε ν’ απαντήσει στο ερώτημα δημοσιογράφων για το κατά πόσο η στάση αυτή της ΝΔ, σηματοδοτεί και πρόθεση κατάθεσης μομφής στο πρόσωπο του Προέδρου. Ωστόσο, επισημαίνεται πως μια τέτοια κίνηση δεν θα καθυστερούσε αναγκαστικά τη διαδικασία, καθώς το σχετικό αίτημα μπορεί να συζητηθεί και μετά την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών.