Ειδήσεις

Πέρασε με 284 ψήφους το νομοσχέδιο για την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο

Με ευρύτατη πλειοψηφία 284 βουλευτών ψηφίστηκε πριν από λίγο στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης της χώρας στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο πέλαγος.

Τα κόμματα -με εξαίρεση το ΚΚΕ, που για τους δικούς του παραδοσιακούς λόγους ψήφισε «παρών», αλλά και τον Κ. Ζουράρι, ο οποίος είχε ξεκαθαρίσει τη θέση του ήδη από τις επιτροπές- συναίνεσαν στην αλλαγή του γεωγραφικού χάρτη της χώρας.

To νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών «Καθορισμός του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων Νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου», έλαβε 284 ψήφους «υπέρ», 16 ψήφους «παρών» και καμία ψήφο «κατά». Εξασφάλισε, δηλαδή, την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, που το Σύνταγμα επιτάσσει στην περίπτωση μεταβολής στα όρια της επικράτειας.

Στην ονομαστική ψηφοφορία υπέρ της επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο Πέλαγος τάχθηκαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, του ΣΥΡΙΖΑ, του Κινήματος Αλλαγής, της Ελληνικής Λύσης και του ΜέΡΑ25. «Παρών» ψήφισαν οι βουλευτές του ΚΚΕ.

Η κυβέρνηση έχει χαρακτηρίσει ιστορικό το νομοσχέδιο και ιστορική τη σημερινή ημέρα, διότι η Βουλή αποφασίζει την αύξηση, με ειρηνικά μέσα, της εθνικής κυριαρχίας της χώρας και γιατί, για πρώτη φορά, επεκτείνεται η αιγιαλίτιδα ζώνη στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο, σε ένα σημαντικό κομμάτι του θαλάσσιου χώρου της. Εμφατικά εξάλλου επισημαίνει ότι η επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο είναι η βάση για τη διεύρυνση του κλίματος εθνικής ομοψυχίας.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης που υπερψήφισαν το νομοσχέδιο ζητούν αυτό να είναι το πρώτο βήμα μιας συνολικότερης πορείας για την πλήρη άσκηση αυτού του δικαιώματος παντού στην ελληνική επικράτεια, στην Κρήτη, στα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μητσοτάκης: Επέκταση στα 12 νμ στην Κρήτη και αλλού όποτε επιλέξουμε

«Περισσότερο από δύο αιώνες μετά στην ίδια περιοχή η Ελλάδα μεγαλώνει ξανά», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του. Διατηρούμε το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων στην Κρήτη κι αλλού όταν το επιλέξουμε, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός στη διάρκεια της ομιλίας του για την επέκταση της θαλάσσιας κυριαρχίας της χώρας στο Ιόνιο στα 12 νμ. «Διπλασιάζουμε τα χωρικά μας ύδατα στο Ιόνιο», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Στην αρχή του 2021 κάνουμε το δεύτερο μεγάλο βήμα, η χώρα μας επεκτείνει στα 12 ναυτικά μίλια την κυριαρχία της στο Ιόνιο», ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Πρόκειται για ένα πολύ καθαρό μήνυμα σε όσους προσπαθούν με απειλές να στερήσουν από την πατρίδα μας ότι της επιτρέπουν οι διεθνές συνθήκες και κανόνες».

Τσίπρας: Καλωσορίζουμε την επέκταση των χωρικών υδάτων

Με διάθεση συναίνεσης στα εθνικά θέματα και κυρίως στην αντιμετώπιση της Τουρκίας, εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, αλλά παράλληλα άσκησε σκληρή κριτική για τη στάση της ΝΔ και του πρωθυπουργού όταν ήταν στην αντιπολίτευση, καταλογίζοντάς του αναξιοπιστία και επιδίωξη κομματικών επιδιώξεων στην αντιμετώπιση των εθνικών θεμάτων.

«Καλωσορίζουμε την επέκταση των χωρικών υδάτων προς δυσμάς. Σας καλωσορίζουμε επίσης στη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ που πολεμήσατε με μένος όταν ήσασταν στην αντιπολίτευση» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στην αρχή της ομιλίας του, κατά τη συζήτηση για την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνια στα 12 ναυτικά μίλια.

Ιστορική στιγμή, λέει ο Νίκος Δένδιας

«Μια ιστορική στιγμή για την Πατρίδα μας: Η Ελλάδα μεγαλώνει με την ψήφιση του νομοσχεδίου για επέκταση των χωρικών υδάτων της χώρας μας στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων Νήσων, μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου, με ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία» έγραψε στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Περαιτέρω, επισημαίνει πως με οδηγό το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, που αποτελεί ευρωπαϊκό κεκτημένο, διατηρούμε το αναφαίρετο δικαίωμα για την επέκταση των χωρικών υδάτων και στις άλλες περιοχές της επικράτειας.

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου