Στους στρατηγικούς άξονες της Διεύθυνσης Τουρισμού του Δήμου Ρόδου για την προσέλκυση επισκεπτών στο νησί, εντάσσονται πλέον και οι «ψηφιακοί νομάδες». Στο πλαίσιο υιοθέτησης καινοτόμων πολιτικών, ο Δήμος Ρόδου έχει εντοπίσει στο συνεχώς αυξανόμενο αυτό κοινό μία μοναδική ευκαιρία, ώστε σταδιακά το νησί να αποτελέσει έναν ισχυρό πόλο έλξης «ψηφιακών νομάδων» από όλο τον κόσμο.
Οι ψηφιακοί νομάδες είναι όλοι όσοι μπορούν και εργάζονται χωρίς την ανάγκη φυσικής παρουσίας σε συγκεκριμένο χώρο, οπότε πολλοί απ’ αυτούς επιλέγουν να συνδυάζουν την εργασία τους με τα ταξίδια αλλά και την επιχειρηματική διασύνδεση με άλλους ψηφιακούς νομάδες.
Προτεραιότητες του Δήμου Ρόδου στο πλαίσιο αυτό είναι η κατάρτιση ενός συγκροτημένου σχεδίου δράσης το οποίο, λαμβάνοντας υπ’ όψη όλες τις ιδιαίτερες παραμέτρους, θα καθιστά τη Ρόδο ιδανική επιλογή για ψηφιακούς νομάδες.
Σε πρώτο επίπεδο, οι ενέργειες του Δήμου Ρόδου θα υποστηριχθούν από το “Digital Nomads Observatory”, ένα επιστημονικό παρατηρητήριο που στοχεύει στη μελέτη και ανάδειξη του οικονομικού και κοινωνικού οφέλους που προκύπτει από την φιλοξενία ψηφιακών νομάδων σε μία πόλη ή σε μία χώρα, και στο Think Tank όπου συμμετέχουν επιστήμονες και επαγγελματίες από την Ελλάδα και το Εξωτερικό.
Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε χθες ο αντιδήμαρχος Τουρισμού κ. Κωνσταντίνος Ταρασλιάς μαζί με μέλη του παρατηρητηρίου σχετικά με την προσέλκυση των ψηφιακών νομάδων στη Ρόδο, ανέφερε τα εξής:
«Για το Δήμο Ρόδου είναι σαφές ότι ο τουρισμός ως κλάδος υπηρεσιών βρίσκεται στο μεταίχμιο της εξελικτικής του πορείας, με την τεχνολογία και τα νέα είδη αναγκών των επισκεπτών να επιφέρουν στην τουριστική βιομηχανία ταχείες και έντονες αλλαγές. Οι ψηφιακοί νομάδες, αποτελούν ένα νέο είδος επισκέπτη το οποίο και λόγω της ραγδαίας ανάπτυξης της τηλεργασίας διεθνώς, θα προσελκύσει στο εγγύς μέλλον το ενδιαφέρον και του τουριστικού κλάδου. Σκοπός μας τόσο ως Δήμος Ρόδου αλλά και ως Διεύθυνση Τουρισμού, είναι να θέσουμε από τώρα τις βάσεις ώστε η Ρόδος να εξελιχθεί σύντομα σε πόλο έλξης ψηφιακών νομάδων».
Ο κ. Ραφαήλ Κουδούνης, μέλος του ψηφιακού παρατηρητηρίου νομάδων, δήλωσε ότι ακόμη και αυτή τη στιγμή υπάρχουν digital nomads στη Ρόδο οι οποίοι εργάζονται εξ αποστάσεως. Εξήγησε πώς πρόκειται για μία δυναμικά ανερχόμενη τάση που άλλοι προορισμοί στη Μεσόγειο έχουν εκμεταλλευτεί και την οποία η Ρόδος μπορεί να υιοθετήσει με μεγάλη επιτυχία. Ο κ. Μάνος Τεχνίτης, επίσης μέλος της ομάδας, ανέφερε ότι το Digital Nomads Observatory (dno) που αποτελεί μη κερδοσκοπικό ίδρυμα και συγκροτείται από ομάδα επιστημόνων από τη Ρόδο, την Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς επίσης και think tank, θα αναλάβει την υλοποίηση μελέτης όλων των παραμέτρων εκείνων που πρέπει να ληφθούν υπόψη για την επιτυχή υλοποίηση του στρατηγικού αυτού στόχου. Στη συνεργασία με πανεπιστημιακά και άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας αναφέρθηκε ο κ. Ηλίας Καραβόλιας ως μέλος του Think Tank. Μέσω των πανεπιστημίων θα υλοποιείται μία σειρά σεμιναρίων ή εκπαιδευτικών-επιστημονικών δράσεων γύρω από την ψηφιακή νομαδολογία και τα δύο μεγάλα ζητούμενα που συνδέονται άμεσα με τη συγκεκριμένη τάση, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τη λεγόμενη μεγάλη επανεκκίνηση μετά την πανδημία.
Μεταξύ των ενεργειών οι οποίες προβλέπεται να αναληφθούν από το Δήμο Ρόδου περιλαμβάνονται:
• Η κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου προσέλκυσης για τους ψηφιακούς νομάδες.
• Προώθηση και προβολή της Ρόδου ως ιδανικός προορισμός για ψηφιακούς νομάδες.
• Βελτίωση υποδομών ευρυζωνικότητας ειδικά σε σχέση με τις γρήγορες ταχύτητες internet, κατόπιν στρατηγικής επικοινωνίας με τους μεγάλους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους.
• Παροχή πρακτικών διευκολύνσεων και ανέσεων στους ψηφιακούς νομάδες για την εγκατάσταση και παραμονή τους στο νησί.
• Υιοθέτηση δράσεων και πολιτικών για τη δημιουργία «κοινότητας επιχειρηματικής διασύνδεσης νομάδων» στο νησί της Ρόδου.
• Συνεργασία και ανταλλαγή τεχνογνωσίας υποδομών και βέλτιστων πρακτικών με άλλες πόλεις του εξωτερικού οι οποίες προσανατολίζονται στους ψηφιακούς νομάδες.
• Συνεργασία με φορείς που απευθύνονται σε start up εταιρείες και σχετίζονται με το κοινό των ψηφιακών νομάδων.
• Επικοινωνία και συνεργασία με μεγάλες εταιρίες τεχνολογίας του εξωτερικού των οποίων οι εργαζόμενοι είναι κατά κύριο λόγο ψηφιακοί νομάδες.
• Διαρκής δικτύωση και διασύνδεση με τη διεθνή κοινότητα των ψηφιακών νομάδων.
• Ενημέρωση των πολιτών και των τοπικών επιχειρήσεων με σκοπό την ανάδειξη και εκμετάλλευση επιχειρηματικών προοπτικών για το συγκεκριμένο είδος επισκέπτη.
• Διαμόρφωση ενός οργανωμένου επιχειρηματικού οικοσυστήματος που σχετίζεται με το κίνημα των ψηφιακών νομάδων.
Αλλες δράσεις
της Διεύθυνσης Τουρισμού
Τέλος, ο κ. Ταρασλιάς ανέφερε ότι έχει ξεκινήσει ήδη η υλοποίηση των πρώτων δράσεων του επιχειρησιακού σχεδίου ταυτισμού του δήμου Ρόδου, το οποίο ως γνωστό έχει εγκριθεί παμψηφεί από την επιτροπή τουρισμού και από το δημοτικό συμβούλιο, ενώ έλαβε και την έγκριση του ΕΟΤ. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η συνεργασία για την ανανέωση του τουριστικού οδηγού του δήμου Ρόδου παράλληλα με την ανανέωση του σάιτ του δήμου. Η διεύθυνση τουρισμού, όπως είπε ο κ. Ταρασλιάς συνεργάζεται μεθοδικά με τη Διεύθυνση Πληροφορικής για το συγκεκριμένο project, αξιοποιώντας τα πορίσματα από τη μελέτη που υλοποιείται ήδη από τον περασμένο Μάρτιο για τις προδιαγραφές του νέου σάιτ. Παράλληλα, εντός των ημερών θα προχωρήσει η διαδικασία του e-kiosk και της εφαρμογής (App) του κυνηγιού του θησαυρού.
«Δεν σταματάμε ποτέ. Σε μία περίοδο κατά την οποία το νησί μας έχει ανάγκη κάθε προσπάθειας στήριξης, οι δράσεις μας πρέπει να είναι τέτοιες ώστε να συμβάλουμε στη νέα εποχή. Ο Covid-19 πραγματικά γονάτισε το νησί, όμως ως δήμος πρέπει να σταθούμε δίπλα στον κόσμο ο οποίος στηρίζεται στον τουρισμό και να κάνουμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την προβολή του νησιού. Χιλιάδες προορισμοί στη Μεσόγειο, διεκδικούν να πάρουν μερίδιο από την πίτα. Με μεθοδικότητα και έχοντας δίπλα μας ανθρώπους με εξειδικευμένες γνώσεις, προχωράμε στην υλοποίηση μίας σειράς στοχευμένων δράσεων για την προβολή του νησιού», δήλωσε ο κ. Ταραλιάς.