Συνεντεύξεις

Βασίλης Περίδης: «Στην Ρόδο οι περισσότερες περιπτώσεις, αφορούν στην ενδοοικογενειακή βία»

Για όλα τα θέματα του κλάδου, μιλάει σήμερα στην ‘δημοκρατική’ ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου, κ. Βασίλης Περίδης. Μετά το πέρας των απεργιακών κινητοποιήσεων που κράτησαν αρκετό καιρό με σειρά αιτημάτων, ο κ. Περίδης μιλάει για το Κτηματολόγιο, για το κτηριακό πρόβλημα των δικαστηρίων και για τις αλλαγές που θα γίνουν σε Εφετεία και Πρωτοδικεία.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως στην Ρόδο, οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούν στην ενδοοικογενειακή βία, που όπως λέει και ο ίδιος, πολλές φορές δεν έρχονται στην επιφάνεια.
• Κύριε Περίδη, πρόσφατα οι Δικηγορικοί Σύλλογοι όλης της χώρας, προχώρησαν σε απεργιακές κινητοποιήσεις διαρκείας. Ικανοποιήθηκαν κάποια από τα αιτήματα του κλάδου;
Κοιτάξτε, απόλυτα ικανοποιημένοι δεν μπορούμε να πούμε ότι είμαστε, καθώς η κυβέρνηση ήθελε να περάσει το φορολογικό νομοσχέδιο –το οποίο και πέρασε, καθώς έχει την πλειοψηφία. Το μόνο που καταφέραμε, είναι να εντάξουμε κάποιες ομάδες να έχουν πιο ευνοϊκή μεταχείριση (μητέρες που έχουν αποκτήσει πρόσφατα παιδί, μονογονεϊκές οικογένειες κ.λπ.) ενώ καταφέραμε να αφαιρεθεί ένας αλγόριθμος που διπλασίαζε την φορολογία. Αυτό, τελικά αφαιρέθηκε –αλλά προστέθηκε ένα 5%. Αυτά ήταν σε γενικές γραμμές τα αποτελέσματα με μερική επιτυχία ως προς αυτά που ζητούσαμε.
• Σχετικά με το Κτηματολόγιο, μετά από πολλές περιπέτειες, μπορείτε να πείτε ότι έχει βρει τους ρυθμούς λειτουργίας του;
Όχι, δεν θα έλεγα κάτι τέτοιο. Αφενός, η υποστελέχωση εξακολουθεί να υπάρχει, αν και έγιναν προσπάθειες να ενταχθεί στο Εθνικό Κτηματολόγιο. Εμείς συνεχίζουμε τις επαφές με το Εθνικό Κτηματολόγιο και με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, προκειμένου, αφενός να ξεκινήσει η ενσωμάτωση των πράξεων σε ψηφιακή μορφή, αφετέρου να υπογραφεί κάποια Προγραμματική Σύμβαση ανάμεσα στον Δικηγορικό Σύλλογο και το Εθνικό Κτηματολόγιο με την οποία θα μπορούν κάποιοι δικηγόροι να βοηθήσουν στην μεταγραφή των εκκρεμών πράξεων που ανέρχονται στις 40.000 περίπου. Έχουμε κάνει πολλές ενέργειες, έχουμε κάνει και διαβήματα, αλλά φαίνεται ότι έχουμε πολύ δρόμο ακόμη.
• Παραμένουν ωστόσο χιλιάδες εκκρεμείς πράξεις.
Ναι, αυτό είναι αληθές. Όπως προανέφερα, το βασικό πρόβλημα της υποστελέχωσης δεν αφορά μόνον στα δικαστήρια, αλλά κυρίως στο Κτηματολόγιο όπου οι υπάλληλοι είναι ελάχιστοι και δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στον όγκο των εργασιών. Επιπλέον, υπάρχει μόνον ένας μηχανικός, ο οποίος έχει επιβαρυνθεί με όλο τον φόρτο εργασίας με συνέπεια να αδυνατεί να υλοποιήσει τις εκκρεμείς πράξεις. Εμείς προσπαθήσαμε πάντως, να επιταχύνουμε τις διαδικασίες με την κατάθεση τροπολογιών όταν ψηφιζόταν το νομοσχέδιο για την μετάπτωση όπου ζητούσαμε την κατάργηση του Κτηματολογικού Δικαστή, ο οποίος δεν υφίσταται ούτε στα Κτηματολόγια, ούτε στα Υποθηκοφυλακεία, ούτε στο Εθνικό Κτηματολόγιο σε όλη την χώρα. Επίσης, ζητούσαμε και την κατάργηση της ενημέρωσης της οικοδομής, η οποία –ούτως ή άλλως- δεν έχει πρακτική σημασία, με δεδομένο ότι υπάρχει ηλεκτρονική ταυτότητα του ακινήτου πλέον, και προσδιορίζεται με συντεταγμένες (σε κάθε συμβόλαιο). Γι’ αυτά, ενώ το υπουργείο Δικαιοσύνης και οι βουλευτές συμφώνησαν, βρήκαμε κάποιες αντιρρήσεις από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και δεν υλοποιήθηκαν αυτές οι δύο τροπολογίες. Πάντως, θα συνεχίσουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Δυστυχώς, το Κτηματολόγιο Ρόδου αφέθηκε στην τύχη του κάποια χρόνια, παρά το γεγονός πως ήταν πρωτοποριακό, υποστελεχώθηκε και δεν έγινε η μηχανοργάνωση έγκαιρα. Εάν είχε ψηφιοποιηθεί όλα θα ήταν διαφορετικά.
• Πριν λίγο καιρό είχε τεθεί το ενδεχόμενο να γίνει συγχώνευση Εφετείων. Τελικά σημειώθηκαν εξελίξεις επί τούτου;
Την περασμένη Πέμπτη, είχαμε συνάντηση με όλους τους προέδρους των Εφετείων του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, με τον υφυπουργό Δικαιοσύνης κ. Γιάννη Μπούγα (ενώ ήταν παρόντες και βουλευτές της ΝΔ από τα Δωδεκάνησα) όπου, ανακοινώθηκε ότι τα Εφετεία και τα Πρωτοδικεία, παραμένουν ως έχουν, ενώ αναβαθμίζονται τα Ειρηνοδικεία σε Πρωτοδικεία. Έτσι, η Κάρπαθος, η Κάλυμνος και η Λέρος θα έχουν Πρωτοδικεία (και αντιστοίχως, οι ειρηνοδίκες θα γίνουν πρωτοδίκες με αλλαγές στην βαθμολογική –ίσως και μισθολογική- κατάστασή τους).
Εκ των πραγμάτων, αυτό είναι αδύνατο να γίνει στην πράξη. Όποιος έγραψε, αρχικώς, το πόρισμα, δεν πρέπει να έχει σχέση με το τι συμβαίνει στην πραγματικότητα! Κατ’ αρχάς, τα Δωδεκάνησα έχουν τις διπλάσιες υποθέσεις σε σχέση με τις Κυκλάδες, ενώ ακόμη και πληθυσμιακά να το δούμε, πάλι δεν υπάρχει λογική. Είναι αδύνατο να πηγαίνουν οι Δωδεκανήσιοι και οι Ροδίτες στην Σύρο (σε ένα εφετείο που ούτε καν θα μας χωράει!) ενώ ούτε και οι Κυκλαδίτες θα μπορούν να έρχονται στην Ρόδο για να δικάσουν. Επίσης, το σημείο αιχμής παραμένει η έλλειψη επαρκούς συγκοινωνίας και βεβαίως, το ζήτημα της νησιωτικότητας. Αυτό, πρακτικά δεν μπορεί να γίνει.
Επιπρόσθετα, η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, μας είχε διαβεβαιώσει εξ αρχής ότι θα σεβαστεί τη νησιωτικότητα. Θα υπάρξουν αλλαγές, σε κάποια άλλα σχήματα –όχι όμως για τα νησιά. Άλλωστε, υπάρχουν ήδη πάρα πολύ έντονες αντιδράσεις. Για το θέμα, πήρε θέση και η Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία σε έκθεσή της –τον περασμένο Δεκέμβρη- αναφέρει πως είναι δυνατή η κατάργηση ή συγχώνευση εφετείων σε νησιωτικές περιοχές.
Στην ίδια έκθεση, προτείνεται η συγχώνευση των εφετείων Στερεάς Ελλάδας με αυτό του Αγρινίου, της Εύβοιας με της Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας, της Κρήτης (Χανιά – Ηράκλειο) και της Καλαμάτας με της Τρίπολης. Άλλωστε για να συγχωνευτούν εφετεία θα πρέπει η χιλιομετρική απόσταση μεταξύ τους, να είναι δύο ώρες. Αν βάλουμε τα δικά μας δεδομένα στα νησιά… ούτε σε οχτώ ώρες δεν μας φτάνουν από τα νησιά προς την Σύρο (και τούμπαλιν).
• Με το κτηριακό όμως, τι γίνεται; Παραμένει σε εκκρεμότητα εδώ και χρόνια.
Πρόσφατα είχαμε μια συνάντηση για το θέμα με την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης και την γ.γ. υπεύθυνη γι’ αυτά τα θέματα. Το δικό μας αίτημα ήταν να μεταφερθεί ένα μέρος των δραστηριοτήτων του δικαστηρίου στον χώρο όπου στεγαζόταν το παλαιό Κτηματολόγιο, το οποίο εξετάζουν πώς θα μπορέσουν να το προχωρήσουν –δεδομένου ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ήδη δαπανήσει 600.000 ευρώ για ανακαίνιση (μέσω της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου). Ταυτόχρονα υπάρχει ένα ποσόν για να γίνει η μελέτη για την επισκευή του Δικαστικού Μεγάρου το οποίο επίσης έχει αναλάβει η ΠΝΑι.
• Το ενδεχόμενο της ανέγερσης νέου κτηρίου, έχει αποκλειστεί; Θυμόμαστε ότι είχαν ανακοινωθεί οι προκηρύξεις διαγωνισμού από πέρσι, για την κατασκευή 7 νέων Δικαστικών Μεγάρων που θα κατασκευαστούν μέσω ΣΔΙΤ, ενώ αναβαθμίζονται οι υποδομές σε 5 ακόμα Δικαστικά Μέγαρα της επικράτειας.
Παλαιότερα, είχαμε υποβάλει αίτημα στην Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, για να μας υποδείξει έναν κατάλληλο χώρο για την κατασκευή νέου Δικαστικού Μεγάρου. Η απάντηση ήταν ότι δεν υπήρχαν, ενώ 2-3 που υποδείξαμε, δεν κρίθηκαν επαρκείς για τα δεδομένα που απαιτούνται (τουλάχιστον 2.000 τ.μ. για χώρους στάθμευσης κ.λπ.) ενώ δεν έπρεπε να είναι στο κέντρο της πόλης. Αν υπάρξει αργότερα κάποια πρόταση για άλλο χώρο, μπορούμε να το επανεξετάσουμε.
Πάντως, στις περισσότερες πόλεις, τα παλαιά Δικαστικά Μέγαρα δεν έχουν πάψει να υφίστανται. Λειτουργούν κανονικά, αλλά ανακαινισμένα π.χ. όπως στο Μόναχο και στο Λονδίνο. Μπορεί το κόστος ανακαίνισης να είναι μεγαλύτερο από την ανέγερση νέου κτηρίου αλλά και το υπάρχον, χρειάζεται συντήρηση. Σας λέω και πάλι πως δεν είμαστε αντίθετοι στο ενδεχόμενο της ανέγερσης νέου Δικαστικού Μεγάρου.
• Είστε αισιόδοξος ότι θα βρεθούν τελικά λύσεις για όλα τα ζητήματά σας στη Ρόδο;
Κοιτάξτε, λύσεις θα βρεθούν! Αλλά ο χρόνος, είναι πάντα το πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουμε στην Ελλάδα. Όλα προχωρούν με πολύ αργούς ρυθμούς λόγω της γραφειοκρατίας.
• Θα ήθελα να μας κάνετε μια αναφορά σχετικά με τις αλλαγές στον ποινικό κώδικα –έστω και επιγραμματικά.
Αναφορικά με τις αλλαγές στον ποινικό κώδικα, υπάρχουν προτάσεις από την Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων, το βασικότερο (πέραν των νομικών θεμάτων) είναι ότι επέρχεται μια αυστηροποίηση των ποινών. Με αυτό τον τρόπο το υπουργείο αισιοδοξεί ότι θα περιορίσει την μικροεγκληματικότητα –αν και δεν λειτουργεί πάντα στην πράξη. Το ίδιο ισχύει και για την παιδική παραβατικότητα που έχει αυξητική τάση. Στην Ρόδο, δεν έχουμε πολλές τέτοιες υποθέσεις όπως η παιδική παραβατικότητα. Οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούν στην ενδοοικογενειακή βία. Δυστυχώς, αυτές οι περιπτώσεις δεν είναι τόσο… εμφανείς γιατί υπάρχει πάντα ένας φόβος και τάση αποσιώπησης (λόγω νοοτροπίας) αλλά έχουμε αρκετά κρούσματα. Γι’ αυτό και ο ΔΣΡ συμμετέχει στις επιτροπές για την έμφυλη βία κ.λπ. μαζί με τους τοπικούς φορείς και τις αρχές.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου