Ειδήσεις

Αλμα τουριστικών αφίξεων και εισπράξεων τον Νοέμβριο

‘Ενας εξαιρετικός Νοέμβριος όσον αφορά τις αφίξεις και τις εισπράξεις του τουρισμού έρχεται να προστεθεί στην καλή πορεία των αμέσως προηγουμένων μηνών, διευρύνοντας το ρεκόρ του προηγούμενου χρόνου.

Στο ενδεκάμηνο του 2024 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις ξεπέρασαν τα 21 δισ. ευρώ, έχοντας ήδη σπάσει το ρεκόρ του 2023 ένα μήνα νωρίτερα, δηλαδή από τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το ισοζύγιο πληρωμών. Συγκεκριμένα, τον Νοέμβριο, οι τουριστικές εισπράξεις στη χώρα έφτασαν τα 617,9 εκατ. ευρώ έναντι 426,9 εκατ. τον ίδιο μήνα του 2023, φέρνοντας το σύνολο της περιόδου Ιανουαρίου – Νοεμβρίου του 2024 στα 21,266 δισ. ευρώ. Σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2023, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 23,6% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 44,7%. Σε σχέση με την περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2023, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 9,7% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 4,9%.

«Ψηφίζουν» Ελλάδα για διακοπές
Ως αποτέλεσμα τον Νοέμβριο το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών αυξήθηκε, όπως επισημαίνει η Τράπεζα της Ελλάδος, λόγω της βελτίωσης πρωτίστως του ισοζυγίου ταξιδιωτικών υπηρεσιών και δευτερευόντως του ισοζυγίου λοιπών υπηρεσιών. Αλλά και για ολόκληρη την περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών διευρύνθηκε, κυρίως λόγω της βελτίωσης του ταξιδιωτικού ισοζυγίου και, σε μικρότερο βαθμό, του ισοζυγίου λοιπών υπηρεσιών.

Οι εξαιρετικές επιδόσεις του Νοεμβρίου έρχονται να προστεθούν στα αντίστοιχα ιστορικά ρεκόρ που κατέγραψαν πέρυσι ο Σεπτέμβριος και o Οκτώβριος. Σε μεγάλο βαθμό προέρχονται από τον μεγάλο αριθμό τουριστών που επισκέπτεται την πρωτεύουσα πλέον ολόκληρο τον χρόνο και τον σταδιακά αλλά σταθερά αυξανόμενο τουρισμό στη Θεσσαλονίκη αλλά κι άλλους χειμερινούς προορισμούς. Και προστίθενται επίσης στις αυξανόμενες ενδείξεις ότι ενδέχεται να μεταβάλλονται οι ταξιδιωτικές συνήθειες των επισκεπτών όπως και τα κριτήρια επιλογής χρόνου και τόπου διακοπών των ξένων ταξιδιωτών με την κλιματική αλλαγή να αποτελεί τον βασικό μοχλό για τις αλλαγές αυτές. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τουρισμού, οι ακραίες καιρικές συνθήκες, όπως η έντονη ζέστη κατά τις περιόδους αιχμής, ωθούν ορισμένους επισκέπτες να ταξιδεύουν τους ψυχρότερους μήνες. Αυτό συμβάλλει στην επέκταση της σεζόν όπως για παράδειγμα συνέβη φέτος οπότε και τα έσοδα Ιουλίου και Αυγούστου μειώθηκαν αλλά τα έσοδα Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου και Νοεμβρίου όχι μόνο υπερκάλυψαν τις απώλειες των κατεξοχήν καλοκαιρινών μηνών, αλλά ώθησαν σε νέα υψηλά τις εισπράξεις για ολόκληρο το έτος.

Πηγή: kathimerini.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου