Μη αλκοολική λιπώδη νόσος του ήπατος – NAFLD (on – alcoholic fatty liver disease)
Αρκετά συχνά ακούμε την φράση έχω λίπος στο συκώτι (ΗΠΑΡ) αλλά τι μπορεί να σημαίνει αυτό? Ποιες είναι οι επιπτώσεις και με τι συχνότητα εμφανίζονται στον οργανισμό μας? Το 25% του πληθυσμού μας πάσχει από την συγκεκριμένη νόσο (NAFLD). Το ηπατοκύτταρο σε φυσιολογικά επίπεδα περιέχει λίπος σε ποσοστό 5%, όταν όμως αυξηθεί η περιεκτικότητα του στο 20-30%, τότε μπορεί να εντοπιστεί και με έναν απλό υπέρηχο.
Ή
NAFLD αναπτύσσεται σε 4 στάδια.
1) Λιπώδες ήπαρ (στεάτωση) όπου δεν υπάρχουν βλάβες κ΄συμπτώματα.
2) Μη αλκοολική στεατοηπατίτιδαιμια μια πιο σοβαρή μορφή NAFLD. Σε αυτό το επίπεδο υπάρχει φλεγμονή του ήπατος.
3) Ίνωση, που αναπτύσσεται ουλώδης ιστός στο ήπαρ από τη χρόνια φλεγμονή.
4) Κίρρωση, με αποτέλεσμα τη μόνιμη βλάβη της μορφολογίας και της λειτουργίας του ήπατος.
Ποια είναι τα αίτια που προκαλούν NAFLD?
Συνήθως απαντάται σε άτομα με αυξημένη αντίσταση στην ινσουλίνη που συνοδεύεται από έναν ή περισσότερους παράγοντες του μεταβολικό συνδρόμου, παχυσαρκία, σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, δυσλιπιδαιμία, αρτηριακή υπέρταση και φάρμακα (ταμοξιφαίνη, κορτιζόνη κλπ).
Πως θα βγάλουμε διάγνωση?
Ή διάγνωση τίθεται με το υπερηχογράφημα, την ελαστογραφία και σε ορισμένες περιπτώσεις με την βιοψία του ήπατος.
Διαιτολογική θεραπεία
Αλλαγή τρόπου ζωής που θα περιλαμβάνει τακτική φυσική δραστηριότητα με απώτερο σκοπό την αύξηση την ενεργειακής κατανάλωσης, τη βελτίωση της περιφερικής ινσουλινοευαισθησία, τη μείωση της θερμιδικής πρόσληψης με στόχο την απώλεια βάρους. Επιπρόσθετα την καλυτέρευση των ηπατικών βιοχημικών εξετάσεων καθώς επίσης και τη βελτίωση της ηπατικής στεάτωσης. Ή διαιτητική θεραπεία εμπεριέχει τον περιορισμό των θερμίδων, δηλαδή διατροφικές επιλογές χαμηλές σε κορεσμένα λιπαρά οξέα (πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα, βούτυρο, λιπαρά κρέατα) με σχετική αύξηση των ακόρεστων λιπαρών οξέων (ξηροί καρποί, σπόροι, λιπαρά ψάρια, αβοκάντο) χαμηλής περιεκτικότητας σε απλούς υδατάνθρακες (μέλι, δημητριακά, άσπρο ψωμί, ζάχαρη) αλλά υψηλής περιεκτικότητας σε σύνθετους υδατάνθρακες (όσπρια, βρώμη, προϊόντα ολικής, αμυλούχα λαχανικά, φρούτα). Τέλος συνιστάται η μέτρια απώλεια του σωματικού βάρους και όχι η ταχεία, διότι όλο αυτό θα μπορούσε να επιδεινώσει την υποκείμενη ηπατική νόσο.