Τοπικές Ειδήσεις

Μάνος Κόνσολας: «Να θωρακίσουμε τη Ρόδο απέναντι στον κίνδυνο κατολισθήσεων στο βόρειο τμήμα του νησιού»

Mε παρέμβασή του προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου ζητά να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος κατολισθήσεων σε συγκεκριμένες περιοχές του βόρειου τμήματος της Ρόδου.

Όπως αναφέρει ο Μάνος Κόνσολας, ακραία καιρικά φαινόμενα και οι πλημμύρες στη Ρόδο την 1η Δεκεμβρίου 2024, ανέδειξαν ένα σημαντικό πρόβλημα, όπως είναι οι κίνδυνοι κατολίσθησης σε περιοχές στο Βόρειο Τμήμα του νησιού.

Τονίζει, μάλιστα, ότι κατολισθήσεις μπορούν να προκληθούν, είτε από πλημμύρες είτε από φυσικές καταστροφές, όπως μια σεισμική δόνηση.

Αναφέρεται, επίσης, σε κατολισθητικά φαινόμενα στην περιοχή του λόφου του Μόντε Σμιθ αλλά και προβλημάτων που καταγράφηκαν στην περιοχή της Φιλερήμου με τη μορφή κυρίως εδαφικών ροών και μετατοπίσεων.

Ο Μάνος Κόνσολας τονίζει ότι με δεδομένο ότι η Ρόδος χαρακτηρίζεται από την υψηλότερη συχνότητα στην εκδήλωση ακραίων καιρικών φαινομένων στο Νότιο Αιγαίο και χαρακτηρίζεται από υψηλή σεισμικότητα θα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες για τη θωράκιση της απέναντι στον κίνδυνο κατολισθήσεων.

Προέχει η διενέργεια ενός λεπτομερούς ερευνητικού έργου, αλλά και η εκπόνηση μελετών που θα καταδείξουν την ανάγκη υλοποίησης συγκεκριμένων έργων που θα μειώσουν τον κίνδυνο κατολισθήσεων.

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου ζητά από το Υπουργείο Υποδομών να αναλάβει πρωτοβουλία για την εκπόνηση ερευνητικού έργου αλλά και των αντίστοιχων μελετών που θα αντιμετωπίσουν και θα μειώσουν τον κίνδυνο κατολισθήσεων σε περιοχές υψηλής επικινδυνότητας στο βόρειο τμήμα της Ρόδου.

Το πλήρες κείμενο της κοινοβουλευτικής παρέμβασης και της πρότασης του κ. Μάνου Κόνσολα προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών :

Κύριε Υπουργέ,

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα και οι πλημμύρες στη Ρόδο την 1η Δεκεμβρίου 2024, ανέδειξαν ένα σημαντικό πρόβλημα όπως είναι οι κίνδυνοι κατολίσθησης σε περιοχές στο Βόρειο Τμήμα του νησιού.

Είναι δεδομένος ο κίνδυνος κατολισθητικών φαινομένων στο Βόρειο Τμήμα του νησιού που μπορούν να προκληθούν είτε από πλημμύρες είτε από φυσικές καταστροφές, όπως μια σεισμική δόνηση.

Υπάρχουν μάλιστα σημεία υψηλής επικινδυνότητας , όπως ορισμένες παραλιακές περιοχές στο βόρειο ανατολικό και βόρειο δυτικό τμήμα της Ρόδου, που  παρουσιάζουν υψηλό πλημμυρικό και κατολισθητικό κίνδυνο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι καταγράφηκαν  κατολισθητικά φαινόμενα στην περιοχή του λόφου του Μόντε Σμιθ αλλά και προβλήματα στην περιοχή της Φιλερήμου με  τη μορφή κυρίως εδαφικών ροών και μετατοπίσεων.

Με δεδομένο ότι η Ρόδος χαρακτηρίζεται από την υψηλότερη συχνότητα στην εκδήλωση ακραίων καιρικών φαινομένων στο Νότιο Αιγαίο και χαρακτηρίζεται από υψηλή σεισμικότητα θα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες για τη θωράκιση της απέναντι στον κίνδυνο κατολισθήσεων.

Προέχει η διενέργεια ενός λεπτομερούς ερευνητικού έργου αλλά και η εκπόνηση μελετών που θα καταδείξει την ανάγκη υλοποίησης συγκεκριμένων έργων που θα μειώσουν τον κίνδυνο κατολισθήσεων.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

1. Προτίθεται το Υπουργείο Υποδομών να αναλάβει πρωτοβουλία για την εκπόνηση ερευνητικού έργου αλλά και των αντίστοιχων μελετών που θα μειώσουν τον κίνδυνο κατολισθήσεων σε περιοχές υψηλής επικινδυνότητας στο βόρειο τμήμα της Ρόδου;

 

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μάνος Κόνσολας

Βουλευτής Δωδεκανήσου

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου