Ειδήσεις

Γ. Μακρυωνίτης: “Περί προσπάθειας εντυπώσεων”

Από το γραφείο του αντιπεριφερειάρχη κ. Γ. Μακρυωνίτη εκδόθηκε το ακόλουθο δελτίο τύπου, ως απάντηση στην ανακοίνωση του κ. Χ. Κόκκινου για τη διαδικασία καταπολέμησης κουνουπιών.

Απαντώντας σε σχετικό Δελτίο Τύπου με το οποίο γίνεται προσπάθεια να δημιουργηθούν εντυπώσεις σχετικά με τη διαδικασία καταπολέμησης κουνουπιών, επιβάλλεται να τονίσουμε ότι είναι υποχρέωση της Περιφερειακής Αρχής να αξιοποιεί τη δυνατότητα που δίνει ο νόμος για επιτάχυνση των διαδικασιών για την υλοποίηση τέτοιων προγραμμάτων, που μάλιστα έχουν σχέση με τη δημόσια υγεία, λαμβάνοντας υπ’ όψη και τις καθυστερήσεις που συνήθως προκύπτουν από το γραφειοκρατικό σύστημα και το γεγονός ότι αυτές οι διαδικασίες ξεκινούν πάντα μετά την έγκριση του προϋπολογισμού. Θα έπρεπε να κατηγορηθούμε, εάν δεν αξιοποιούσαμε αυτή τη δυνατότητα.

Όσον αφορά το ύψος της δαπάνης για την καταπολέμηση κουνουπιών στα Δωδεκάνησα, που χαρακτηρίζεται προκλητική από τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, πρέπει να σημειωθεί ότι είναι αισθητά μειωμένη από τα προηγούμενα χρόνια και ελπίζουμε να υπάρξει ενδιαφέρον από αναδόχους.
Τέλος, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί όταν αναφερόμαστε σε “εκπτώσεις” για θέματα δημόσιας υγείας.

Προσφυγή στο ΣτΕ

Σε συνέχεια της επιστολής διαμαρτυρίας του Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου, Γιάννη Μαχαιρίδη στις 15 Ιανουαρίου προς τον αρμόδιο υπουργό, η Οικονομική Επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα όπως η Περιφέρεια υποβάλει μαζί τους ενδιαφερόμενους Δήμους, Άνδρου, Νάξου, Πάρου και Τήνου, αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κατά της απόφασης 172568/23-12-2013 του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για την κατασκευή και λειτουργία του έργου: “Αιολικοί Σταθμοί Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) συνολικής ισχύος 218,5 MW (95Α/Γ) και των συνοδών σε αυτό έργων, που αποτελείται από: “Αιολικό Παρκο ΣΚΟΥΜΠΙ Α.Ε”, ισχύος 9,2 MW, “Αιολικό Πάρκο ΓΚΟΡΑΚΙ Α.Ε”, ισχύος 16,1 MW, “Αιολικό Πάρκο ΚΑΦΟΥΤΣΙ Α.Ε”, ισχύος 27,6 MW, “Αιολικό Πάρκο ΒΟΥΡΛΑΣ Α.Ε”, ισχύος 32,2 MW, “Αιολικό Πάρκο ΔΙΣΤΟΜΟΣ Α.Ε”, ισχύος 36,8 MW, “Αιολικό Πάρκο ΓΟΥΡΛΕΣ Α.Ε”, ισχύος 27,6 MW, “Αιολικό Πάρκο ΣΤΡΟΥΜΠΟΥΛΑΣ Α.Ε”, ισχύος 23 MW, “Αιολικό Πάρκο ΦΩΛΙΑ Α.Ε”, ισχύος 20,7 MW, “Αιολικό Πάρκο ΓΚΑΓΚΑΡΗ Α.Ε”, ισχύος 25,3 MW, στα νησιά Νάξο, Πάρο, Τήνο και Άνδρο ν. Κυκλάδων και διασυνδετική γραμμή μεταφοράς 150 kV των Αιολικών Πάρκων με το ΚΥΤ Παλλήνης, ν. Αττικής”.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο είχε γνωμοδοτήσει αρνητικά μετά από σχετικές εισηγήσεις των αρμόδιων δημοτικών συμβουλίων των παραπάνω Δήμων στην έγκριση περιβαλλοντικών όρων για την κατασκευή και λειτουργία του παραπάνω έργου.

Η Περιφερειακή Αρχή δεν είναι αντίθετη στην αξιοποίηση των ΑΠΕ στα νησιά μας, όμως αυτή πρέπει να γίνεται μετά από σχετικές μελέτες στις οποίες θα υπάρχει η κοινωνική συναίνεση και θα λαμβάνεται υπόψη η προστασία του περιβάλλοντος. Για το λόγο αυτό έχει ήδη υπογραφεί προγραμματική σύμβαση με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με θέμα “Εξειδίκευση του χωρικού σχεδιασμού για την ανάπτυξη και χωροθέτηση αιολικών εγκαταστάσεων στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου”, η οποία θα παραδοθεί μέχρι το καλοκαίρι και θα αποτελέσει σημαντικό εργαλείο για τη σωστή αξιοποίηση των ΑΠΕ.

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ν. ΜΑΚΡΥΩΝΙΤΗΣ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου