Ειδήσεις

5.000 πλαστά έγγραφα βρέθηκαν στη Γευγελή

Στις 5.000 έχουν φτάσει τα πλαστά έγγραφα που από την αρχή του έτους έχουν εντοπίσει οι Αρχές των Σκοπίων στη Γευγελή, στα σύνορα με την Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», από τις αρχές ασφαλείας της γειτονικής χώρας, 2.979 εντοπίσθηκαν σε πρόσφυγες τον Ιανουάριο και αφορούσαν όχι μόνο σε συριακά διαβατήρια, αλλά και σε έγγραφα του Frontex και της ελληνικής αστυνομίας (σημειώματα για προσωρινή παραμονή).

Μετά τη Σύνοδο Κορυφής το φθινόπωρο για τον «Βαλκανικό διάδρομο», οι επαφές μεταξύ αξιωματούχων των υπηρεσιών ασφαλείας των δύο χωρών πύκνωσαν. Εχουν γίνει συνολικά πέντε τέτοιες συναντήσεις και η επιχειρησιακή και τακτική συνεργασία είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με το διάστημα που είχε προηγηθεί της συνάντησης κορυφής, τον Οκτώβριο, στις Βρυξέλλες.

Χαρακτηριστικά, οι αρχές της γειτονικής χώρας εκτιμούν το γεγονός πως όταν οι διαμαρτυρόμενοι για το ασφαλιστικό αγρότες απέκλεισαν τη συνοριακή διάβαση στην Ειδομένη και την ξανάνοιξαν στη συνέχεια, οι ελληνικές αστυνομικές αρχές δεν επέτρεψαν στους πρόσφυγες να περάσουν όλοι μαζί τα σύνορα, αλλά, ακολουθώντας τους ρυθμούς με τους οποίους η ΠΓΔΜ μπορεί να στέλνει πρόσφυγες στη Σερβία, άφησαν λίγους λίγους πρόσφυγες να περνούν ώστε να αποτραπεί η συμφόρηση.

Κεντρικό πρόβλημα, όμως, παρά την καλύτερη συνεννόηση, είναι ότι μεγάλος αριθμός μεταναστών επιχειρεί και καταφέρνει να περνάει δίπλα από τον φράκτη. Περίπου 7.000 παράτυποι μετανάστες επιστράφηκαν στην Ελλάδα τον Ιανουάριο. Χαρακτηριστικό είναι ακόμα ότι οι αστυνομικοί της ΠΓΔΜ εντόπισαν τον ίδιο μήνα 240 σημεία καταστροφής του φράκτη που χωρίζει την Ελλάδα από τον βόρειο γείτονά της. Ετσι αποφασίστηκε να κτισθεί και δεύτερος φράκτης πίσω από τον πρώτο με μία τάφρο που να χωρίζει τις δύο κατασκευές. Οι αρχές της γειτονικής χώρας δεν έχουν πάρει ακόμα βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ενωση, αντιμετωπίζοντας με δικά τους μέσα το πρόβλημα της μετανάστευσης γενικότερα, όσο και εκείνο του εντοπισμού πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων ειδικότερα. Από τους 152 ξένους αστυνομικούς που έχουν σπεύσει σε ενίσχυση των τοπικών αστυνομικών δυνάμεων, 80 είναι μόνιμοι στα βόρεια σύνορά μας χωρίς μέχρι τώρα, όπως ανεπίσημα αναφέρεται, να έχει κάτι αλλάξει ριζικά στην ποιότητα των ελέγχων.Το κρίσιμο ζήτημα, όμως, είναι η «συνεργασία με την Ελλάδα», όπως εξήγησε επανειλημμένα ο πρόεδρος της γείτονος, Γκιόργκι Ιβάνοφ, στον Ελληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Πάντως, οι δυσκολίες στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών δεν έχουν οδηγήσει την ΠΓΔΜ σε μία απόφαση σχετικά με το αν θα κλείσει ή όχι τα σύνορά της. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Βερολίνο έχει διαμηνύσει στα Σκόπια ότι δεν επιθυμεί μια τέτοια πρωτοβουλία που θα αποσταθεροποιήσει όλες τις χώρες του «Βαλκανικού διαδρόμου» και την Ελλάδα που βρίσκεται στην αρχή του. Ομως στα Σκόπια έχουν, όπως και στη Σερβία, στις 24 Απριλίου εκλογές και οι πρόσφυγες δεν ψηφίζουν. Η απόφαση της Βιέννης να δέχεται έναν «ανώτατο αριθμό» κάθε μέρα εκτιμάται ότι θα αυξήσει την πίεση για αυξημένες επιστροφές και στην Ελλάδα, καθώς οι επιστροφές σε ολόκληρο τον «διάδρομο» λειτουργούν κατά την αρχή των συγκοινωνούντων δοχείων: Ο,τι επιστρέφει η μία χώρα, το παραλαμβάνει η άλλη.

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου