Με «Βόμβα» στο ελληνικό καλοκαίρι και τη νούμερο ένα βιομηχανία της χώρας, την τουριστική, απειλούν οι Τούρκοι, οι οποίοι κατά την πάγια τακτική τους σπεύδουν να εκμεταλλευθούν τον καιρό την ίδια ώρα που η Ευρωπαίοι ηγέτες αναζητούν λύση στον Γόρδιο δεσμό του προσφυγικού.
Οι εξελίξεις τα τελευταία 24ωρα έχουν ανάψει φωτιές στην κυβέρνηση και στους Έλληνες αξιωματικούς του λιμενικού αφού με «σύμμαχο» τον καλό καιρό οι Τούρκοι δουλέμποροι όχι μόνο κάνουν απόβαση στα ελληνικά νησιά αλλά αλλάζουν και τον προορισμό των προσφυγικών ροών.
11.000 πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά σε τρεις μέρες
Στα ελληνικά νησιά η κατάσταση είναι ασφυκτική καθώς σε μόλις τρεις ημέρες, με «αρωγό» τον καλό καιρό, οι Τούρκοι διακινητές μετέφεραν περισσότερους από 11.000 πρόσφυγες και μετανάστες στις ελληνικές ακτές.
Στο ακριτικό Καστελόριζο των 250 κατοίκων οι μετανάστες αριθμούν τους 900 γεγονός που προκάλεσε και διαξιφισμούς στη Βουλή. Ενώ στις 14 και 15 Φεβρουαρίου είχαν περάσει στις ελληνικές ακτές 51 και 181 άτομα αντίστοιχα, ακολούθησε ένα εκρηκτικό τριήμερο: 16 Φεβρουαρίου 1.783, 17 Φεβρουαρίου 4.611 και 18 Φεβρουαρίου 4.824. Συνολικά, 11.218 σε τρεις μέρες.
Υπ’ αυτήν την έννοια είναι βάσιμος ο φόβος στο στόχαστρο των Τούρκων δουλεμπόρων να μπουν η Ρόδος ακόμη και η Πάτμος, νησιά που επισκέπτονται εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες το καλοκαίρι.
Κι όλα αυτά την ώρα που οι Ευρωπαίοι παραπέμπουν για τις 6 Μαρτίου τις όποιες αποφάσεις για το προσφυγικό στη νέα έκτακτη σύνοδο αυτή τη φορά με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού της Τουρκίας Αχμέντ Νταβούτογλου.
Ο υπουργός Ναυτιλίας Θόδωρος Δρίτσας απαντώντας στην κριτική του Βασίλη Κικίλια (ΝΔ) ότι η κυβέρνηση έχει αφήσει στην τύχη του το Καστελόριζο, αντέτεινε ότι «τα αντανακλαστικά που επιδείξαμε ήταν άμεσα».
Στην τουρκική πόλη Κας, που βρίσκεται απέναντι από το Καστελόριζο, έχουν συγκεντρωθεί εκατοντάδες πρόσφυγες που περιμένουν να περάσουν στο ακριτικό νησί, ενώ έχουν συνταχθεί και λίστες αναμονής. Την ίδια ώρα, τα Κέντρα Καταγραφής Προσφύγων (hotspot) σε Λέσβο και Χίο, παρότι λειτουργούν άψογα (σύμφωνα με τις Αρχές) έχουν ήδη γεμίσει από πρόσφυγες, καθώς οι ροές προς τα συγκεκριμένα νησιά είναι υψηλότατες. Στη Λέσβο τις τελευταίες δύο ημέρες έφτασαν πάνω από 3.000 πρόσφυγες και μετανάστες.
Σύμφωνα με το Λιμενικό μέσα σε ένα 24ωρο στη Λέσβο διασώθηκαν 2.090 πρόσφυγες γεγονός που αποδεικνύει ότι η Αγκυρα δεν κάνει απολύτως τίποτα για να ανακόψει τις προσφυγικές ροές.
“Φορτώνουν” με πρόσφυγες το Καστελόριζο οι Τούρκοι: Τι επιδιώκουν, τι ζητάνε από ΝΑΤΟ;
Στο Καστελόριζο έφθασαν το τελευταίο τριήμερο (16-18/02) τουλάχιστον 600 πρόσφυγες και μετανάστες όπως αναφέρουν τοπικές και άλλες πηγές, αποδεικνύοντας την επιχειρησιακή στρατηγική της τουρκικής κυβέρνησης, η οποία χρησιμοποιεί αυτοβούλως τις ροές ως εργαλείο άσκησης εξωτερικής πολιτικής, σε συνδυασμό με τις ένοπλες δυνάμεις.
Το ΓΕΕΘΑ επισημαίνει ότι στο πλαίσιο της μεταναστευτικής κρίσης είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται τέτοια αύξηση στην συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή, γεγονός που εντάσσει το σύμπλεγμα νήσων και νησίδων στο επίκεντρο του προβλήματος.
Φαίνεται πως η Άγκυρα κλιμακώνει την πίεση κατά της χώρας μας, καθώς έχει βρει πρόσφορο έδαφος μετά δε και από την νατοϊκή εμπλοκή, δημιουργώντας τεχνητή αύξηση της ροής σε μια σειρά προεπιλεγμένων σημείων.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι η συμμαχική ναυτική δύναμη παραμένει αδρανής στο κέντρο του Αιγαίου, καθώς δεν έχει συνεδριάσει η στρατιωτική επιτροπή του ΝΑΤΟ, από την οποία θα δοθεί η εντολή για ενέργειες, καθώς – σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες – η Τουρκία έχει εγείρει σειρά ζητημάτων, επιχειρώντας την αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο σε όλα τα επίπεδα.
Σε επίπεδο καθορισμού π.χ. των κανόνων εμπλοκής η τουρκική στάση δείχνει ότι δεν συμμερίζεται την ελληνική βεβαιότητα όπως αυτή εκφράζεται μέσω του αρμοδίου υπουργού Εθνικής Άμυνας, ότι έχουν συμφωνηθεί εξ αρχής και προσδιοριστεί οι τομείς δράσης της συμμαχικής δύναμης.
Αντιθέτως προβάλλονται τα γνωστά αναθεωρητικά επιχειρήματα δίνοντας έμφαση στις δυνατότητες της τουρκικής Διοίκησης Ασφάλειας Ακτών (εναέρια, πλωτά μέσα, ανθρώπινο δυναμικό, συστήματα υποστήριξης), μέσω της οποίας ζητείται επιμόνως η ανάθεση καθηκόντων έρευνας και διάσωσης σε βάρος των ελληνικών ορίων.
Ωστόσο, η επιλογή του Καστελορίζου και ενόσω βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση των ηγετών της ΕΕ με την Τουρκία για τον περιορισμό των ροών, αποκαλύπτει πως ΔΕΝ είναι σχέδιο των δουλεμπόρων, καθώς η περιοχή μπορεί να αστυνομευθεί πολύ πιο εύκολα.
Αντιθέτως προδιαγράφει την τουρκική τακτική εμπλοκής και διασύνδεσης του νησιωτικού συμπλέγματος στον ευρύτερο αναθεωρητικό σχεδιασμό της Άγκυρας, η οποία αναμένεται ότι μέσω του ΝΑΤΟ θα προωθήσει τις θέσεις της.
Η δυσμενής τροπή που λαμβάνουν οι επιχειρήσεις στην βόρειο Συρία προς όφελος των Κούρδων (PYD/YPG) έχει προκαλέσει «στρατηγικό εκνευρισμό» στο παραϊσλαμιστικό νέο-οθωμανικό δίδυμο των Ερντογάν-Νταβούτογλου, οι οποίοι ζητούν ανταλλάγματα από την Δύση.
Η συνεχής άρνηση εκ μέρους των ΗΠΑ να εγκρίνουν την δημιουργία ζώνης ασφαλείας στην βόρειο Συρία, οδηγεί την ηγεσία της γείτονος στην έγερση απαιτήσεων και την ικανοποίησή τους σε άλλα γεωγραφικά πεδία.
Κι επειδή όλοι γνωρίζουμε ότι η Γερμανία επιδιώκει σύντομα την τακτοποίηση εκ μέρους της Τουρκίας της υπόσχεσης ανάσχεσης των ροών – και ο χρόνος την πιέζει – το Βερολίνο ακούει με «συμπάθεια» τις αναθεωρητικές σκέψεις της Άγκυρας.
Το ζητούμενο είναι εάν η Αθήνα έχει αντιληφθεί ότι οδηγείται από τα γεγονότα και τις μεθοδευμένες εξελίξεις να επιλέξει μεταξύ ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εθνικής κυριαρχίας…
www.defence-point.gr/ thetoc.gr