Ειδήσεις

Βοηθήστε να βρεθούν τα δύο παιδιά μας

Μέσα στις προσφυγικές ροές της μεγαλύτερης ανθρωπιστικής κρίσης μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο έχουν «χαθεί» χιλιάδες παιδιά.

«Τους τελευταίους 18 έως 24 μήνες, περισσότερα από 10.000 προσφυγόπουλα αγνοούνται. Πολλά εξ αυτών έχουν πέσει θύματα εκμετάλλευσης, ιδίως σεξουαλικής, από δίκτυα οργανωμένου εγκλήματος», προειδοποίησε τον περασμένο μήνα η Europol, με μία δραματική ανακοίνωση που «πάγωσε» την κοινή γνώμη.
Πίσω από τα απρόσωπα νούμερα και τις ψυχρές στατιστικές κρύβονται ανθρώπινες τραγωδίες, ιστορίες οικογενειών που έχασαν τα πάντα. Ο 5χρονος Ρόντερ και ο 6χρονος Αλντ είναι δύο προσφυγόπουλα που αγνοούνται από τον Νοέμβριο του 2015. Επί τρεις και πλέον μήνες, γονείς και συγγενείς αναζητούν εναγωνίως τα δύο παιδιά από τη Συρία.
Χάθηκαν το βράδυ της 11ης Νοεμβρίου, όταν το σκάφος που τους μετέφερε από τη Σμύρνη στη Λέσβο ναυάγησε.
«Μας ειδοποίησε ο διακινητής να είμαστε στην παραλία στις 2 το βράδυ. Μαζευτήκαμε 28 άτομα στην ακτή και μισή ώρα μετά ξεκινήσαμε με το σκάφος για την Ελλάδα. Ταξίδευα με τα τρία παιδιά μου, τον ανιψιό μου και τον πατέρα του. Στα ανοιχτά της θάλασσας είδα ότι το σκάφος έβαζε νερά. Πήγα στον διακινητή και του είπα τι συνέβαινε. Μου είπε να μην ανησυχώ και ότι σε δέκα λεπτά θα φτάναμε στη Λέσβο. Το σκάφος άρχισε να βάζει ακόμα πιο πολλά νερά και ξαναπήγα έντρομη στον διακινητή που οδηγούσε το σκάφος. Τότε, αναγκάστηκε να ανάψει φως μες στη νύχτα και είδε ότι το αμπάρι είχε γεμίσει νερά. Πήρα τα παιδιά μου και ανεβήκαμε στο πάνω μέρος του σκάφους, στο δεύτερο πάτωμα.

Ο διακινητής αποφάσισε να στρίψει για να γυρίσουμε Τουρκία. Τότε το σκάφος άρχισε να μπάζει περισσότερο. Ο γιος μου ο Αλντ μαζί με τον ανιψιό μου Ρόντερ έπεσαν στη θάλασσα. Βυθιστήκαμε λίγο έξω από τα παράλια απ’ όπου είχαμε ξεκινήσει. Ηταν μαύρο σκοτάδι, δεν βλέπαμε τίποτα. Ηρθε η τουρκική ακτοφυλακή και μας περισυνέλεξε.
Είχα τα δύο παιδιά μου, αλλά δεν μπορούσα να βρω τον Αλντ και τον Ρόντερ. Μαζί μας ταξίδευε και ο αδερφός του άντρα μου και πατέρας του Ρόντερ. Εκείνη τη νύχτα πέθαναν 4 παιδιά και τρεις γυναίκες», λέει στο «Εθνος της Κυριακής» η Μπ. Mουσταφά, μητέρα του 6χρονου Αλντ.

Οικογενειακή τραγωδία
Η συγκλονιστική ιστορία των δύο αγνοούμενων προσφυγόπουλων αποτυπώνει με ανάγλυφο τρόπο το προσφυγικό δράμα. Ο πατέρας του 6χρονου βρισκόταν στη Γερμανία, όπου έχει αιτηθεί άσυλο, όταν η οικογένειά του ναυάγησε, περιμένοντας να ξανασμίξουν. Περιμένοντας το άσυλο, δεν μπορεί να φύγει από τη χώρα, την ώρα που ο γιος του αγνοείται και κανείς δεν ξέρει να του πει τι έχουν απογίνει τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς του. Η γυναίκα του, μετά το ναυάγιο, έμεινε στην Τουρκία και αναζητά κάθε μέρα τον γιο της. Το βράδυ της 11ης Νοεμβρίου έχασε όλα τα υπάρχοντά της -χρήματα, ρούχα, διαβατήρια- και δεν μπορεί να φύγει από την Τουρκία.

Ο θείος και πατέρας του 5χρονου Ρόντερ επέστρεψε στη Λέσβο για να βρει τα δύο παιδιά. Οπως λέει ο Καζίμ Οτμαν από τη Γερμανία, όπου βρίσκεται, μετά το ναυάγιο ο αδερφός του έψαχνε τα δύο παιδιά στη Λέσβο. Κάποιος τους είχε πει ότι είχε δει τα δύο ξαδερφάκια στο νησί και συγκεκριμένα στην κατασκήνωση του «Ερυθρού Σταυρού». Οι οικογένειες γέμισαν με αισιοδοξία, αλλά δυστυχώς τα παιδιά δεν βρέθηκαν.
Παρά τις ανεπιτυχείς προσπάθειες να εντοπίσει τον Ρόντερ και τον Αλντ, έχοντας έρθει σε επαφή με όλες τις οργανώσεις για τα ασυνόδευτα ανήλικα, ο αδερφός του Κασίμ, Λασκίν Οτμαν, δεν το έβαλε κάτω. Εμαθε από συμπατριώτη του ότι τα παιδιά είχαν μεταφερθεί σε νοσοκομείο της Αθήνας. Χωρίς να ξέρει περισσότερες λεπτομέρειες, ο Λασκίν ξεκίνησε για την Αθήνα, ψάχνοντας ένα προς ένα τα νοσοκομεία.
Οταν δεν βρήκε τα παιδιά στην Αθήνα, συνέχισε να τα ψάχνει σ’ όλη την Ελλάδα, με την ελπίδα να τα βρει κατά τις προσφυγικές διόδους προς την Ειδομένη.
Τις πληροφορίες από συμπατριώτες τις δέχεται ο αδερφός του Καζίμ στη Γερμανία, ο οποίος όμως δεν μιλάει αγγλικά. Φίλοι της οικογένειας τον βοηθούν μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να συγκεντρώσουν πληροφορίες για τα παιδιά. Επί τρεις και πλέον μήνες, η οικογενειακή τραγωδία εξελίσσεται σε Ελλάδα, Τουρκία και Γερμανία…
Μιλώντας στο «Εθνος της Κυριακής» ο πατέρας του 6χρονου Αλντ απευθύνει έκκληση να βρεθεί ο γιος του. «Παρακαλούμε όποιος μπορεί να βοηθήσει να βρεθούν τα δύο παιδιά, να επικοινωνήσει μαζί μας. Η γυναίκα μου είναι στην Τουρκία, ο αδερφός μου στην Ελλάδα.
Οσοι ζουν στην Ελλάδα και έχουν δει τα παιδιά να μας πάρουν τηλέφωνο στα +491577097143, +4915780759263, +963964512858 και +4915234353597. Το τελευταίο τηλέφωνο είναι για όσους μιλάμε αγγλικά, ανήκει σε φίλη της οικογένειας που βρίσκεται εδώ μαζί μας στη Γερμανία», λέει ο Καζίμ Οτμαν.
Η τελευταία πληροφόρηση που έχουν οι οικογένειες για τα παιδιά είναι ότι βρίσκονται στην Αθήνα. Χωρίς να μπορούν να ταξιδέψουν από Γερμανία και Τουρκία στην Ελλάδα, ο Λασκίν Οτμαν είναι ο μόνος που τα αναζητά.

«Καμπανάκι» της Europol
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει η Europol, δεν έχουν πέσει θύματα εκμετάλλευσης για εγκληματικούς σκοπούς τα χιλιάδες παιδιά που αγνοούνται. Υπάρχουν και περιπτώσεις που ενδεχομένως έσμιξαν και πάλι με τα μέλη των οικογενειών τους και οι Αρχές δεν το γνωρίζουν. Περίπου ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες έφθασαν στην Ευρώπη το 2015 στο πλαίσιο της χειρότερης προσφυγικής κρίσης μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Το 36% στη μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμού είναι παιδιά, ενώ η ανατολική προσφυγική δίοδος, δηλαδή μέσω Ελλάδας, παρουσιάζει αύξηση 1.664% μέσα στο 2015. Ενα ολόκληρο δίκτυο έχει αναπτυχθεί γύρω από τα προσφυγόπουλα, με στόχο την εκμετάλλευσή τους, όπως επισημαίνει η Europol.
Εγκληματικές οργανώσεις που επιδίδονται στην εκμετάλλευση ανθρώπινων όντων έχουν ενεργοποιηθεί στα δίκτυα παράνομης μετανάστευσης προκειμένου να εκμεταλλευτούν τους μετανάστες, κάνοντας λόγο για δουλεία ή δραστηριότητες που συνδέονται με το εμπόριο λευκής σαρκός.
Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ αναφέρει ότι τις πρώτες έξι εβδομάδες του 2016 πάνω από 410 άτομα έχουν πνιγεί στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ πάνω από 80.000 πρόσφυγες έχουν αναζητήσει άσυλο στην Ευρώπη, καταγράφοντας αύξηση 35% συγκριτικά με το 2015.
Κατά μέσον όρο δύο παιδιά πνίγονται κάθε μέρα, από τον περσινό Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα, ενώ 340 βρέφη και νήπια έχουν χάσει τη ζωή τους στα παγωμένα νερά του Αιγαίου. Και όπως επισημαίνουν ο ΟΗΕ, ο ΙΟΜ και η UNICEF, τα νούμερα καταγράφουν μόνο τις περιπτώσεις που γνωρίζουμε.
Περιπτώσεις σαν του 5χρονου Ρόντερ και του 6χρονου Αλντ δεν έχουν καταγραφεί στο «σύστημα» και ίσως να μη μάθουμε ποτέ τι απέγιναν τα δύο ξαδερφάκια από την πόλη Αλ Χασακά της βόρειας Συρίας…

Ο 5χρονος Ρόντερ και ο 6χρονος Αλντ είναι δύο από τα χιλιάδες ασυνόδευτα παιδιά που έχουν χαθεί «μέσα» στις προσφυγικές ροές, κατά το επικίνδυνο πέρασμα προς την Ευρώπη. Στη Λέσβο, στην Κω, στη Σάμο, στη Λέρο και στα υπόλοιπα νησιά που δέχονται τα προσφυγικά και μεταναστευτικά ρεύματα, κάτοικοι, λιμενικοί, αστυνομικοί και εθελοντές γνωρίζουν από πρώτο χέρι τα ανθρώπινα δράματα, τις οικογένειες που χωρίζονται και χάνονται κατά το ταξίδι, τις λαστιχένιες βάρκες γεμάτες παιδιά…

ΕΘΝΟΣ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου