“Οι Τούρκοι καραδοκούν μέρα-νύχτα στα ελληνικά νερά” λένε στο News 24/7 οι Έλληνες ψαράδες που βιώνουν την τουρκική προκλητικότητα. Τα περιστατικά που περιγράφουν και τι ζητούν από την Πολιτεία
«Κάθε χρόνο, το Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, συγκεντρώνονται μεγάλοι πληθυσμοί της λεγόμενης “κορονάτης” μαύρης τσιπούρας στα Ίμια για να γεννήσουν. Φέτος, όμως, δεν μπορέσαμε να φτάσουμε καθόλου στο σημείο για να κάνουμε τη δουλειά μας και να βγάλουμε το ψωμί μας γιατί έρχονται οι Τούρκοι και μας διώχνουν», καταγγέλλει στο NEWS 24/7 ο πρόεδρος της Ένωσης Αλιέων Καλύμνου «Ποσειδών», Κώστας Σαρούκος, τονίζοντας ότι οι γείτονές μας στήνουν διαρκώς καρτέρι στους Έλληνες ψαράδες, εμποδίζοντάς τους να δουλέψουν και απειλώντας τους ακόμη και για την ίδια τους τη ζωή.
Σήμερα, το NEWS 24/7 φέρνει στο φως µαρτυρίες ψαράδων, οι οποίοι το τελευταίο διάστηµα είχαν παρατηρήσει την αυξανόµενη τουρκική παρουσία σε ελληνικά χωρικά ύδατα, εκφράζοντας ανησυχίες ακόµα και για την επιβίωσή τους. Ενδεικτικό είναι, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι, πως αντικρίζουν ένοπλους Τούρκους, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές, που επιχειρήθηκε εµβολισµός τους από τουρκικά πλοία. Οι φωτογραφίες, που έβγαλαν οι Έλληνες ψαράδες λίγες μόλις ημέρες πριν από το συμβάν της 12 Φεβρουαρίου παρουσιάζουν τουρκικά πλοία σε απόσταση αναπνοής από τα καΐκια τους και αποτελούν αδιάψευστους μάρτυρες των όσων καταγγέλλουν.
Στο απροχώρητο η κατάσταση
Όπως καταγγέλλουν ψαράδες της Καλύμνου, εκδιώκονται ακόμη και με την απειλή βίας από τουρκικές ακταιωρούς που περιπολούν καθημερινά στο σημείο με την κατάσταση να έχει φθάσει στο απροχώρητο. Τα σκάφη του τουρκικού Λιμενικού όχι μόνο τους παρενοχλούν και τους εκδιώκουν από τη θαλάσσια περιοχή γύρω από τα Ίμια αλλά την ίδια στιγμή συνοδεύουν και προστατεύουν καΐκια Τούρκων ψαράδων, που εισβάλλουν στις ελληνικές θάλασσες.
Είναι χαρακτηριστικό, όπως λέει στο NEWS 24/7 ο πρόεδρος της Ένωσης Αλιέων Καλύμνου «Ποσειδών», Κώστας Σαρούκος, ότι «Φέτος, δεν μπορέσαμε να φτάσουμε καθόλου στο σημείο για να κάνουμε τη δουλειά μας και να βγάλουμε το ψωμί μας. Έρχονται οι Τούρκοι, μας διώχνουν και μετά καταφθάνουν τα τουρκικά καΐκια, που αλωνίζουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα με την προστασία του τουρκικού Λιμενικού».
Οι Έλληνες ψαράδες καταγγέλλουν ότι οι Τούρκοι τούς διώχνουν ακόμη και όταν βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη από 2,5 μίλια από τις ακτές της Καλύμνου και (πάλι) μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα. «Σκεφθείτε ότι ψαρεύαμε στην Καλόλιμνο, κοντά στο φάρο, και ήρθαν τουρκικά σκάφη να μας διώξουν μέσα από ελληνικά χωρικά ύδατα. Όταν πήγαμε να αντιδράσουμε, έβγαλαν όπλα και μας απείλησαν», περιγράφει ο κ. Σαρούκος, για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Οι ψαράδες, μάλιστα, προσθέτουν ότι κινδυνεύει η ζωή τους καθώς «όταν περνά σε απόσταση μερικών μέτρων με ταχύτητα 40 μίλια την ώρα ένα σκάφος όπως η ακταιωρός, υπάρχει κίνδυνος ακόμη και για την ασφάλειά μας από τα απόνερα». Για να στείλουν το μήνυμα: ««Δεν υπάρχει µέρα που οι Τούρκοι να µην είναι στα δικά µας ύδατα. Έχουν κάνει τα Ίµια δικά τους. Δεν µπορεί κανείς να πλησιάσει. Φοβόµαστε».
Κινδυνεύουμε
Οι Έλληνες ψαράδες, πάντως, επισημαίνουν ότι χρόνο με το χρόνο οι γείτονές μας γίνονται ακόμη πιο επικίνδυνοι. Γι’ αυτό και αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Κινδυνεύουµε. Εµένα πριν από λίγες µέρες προσπάθησε να µε εµβολίσει κάποιος ανοιχτά της Σαµοθράκης. Πλησίασαν ακριβώς δίπλα µου ψαράδες από την Τουρκία και έριχναν νερά στη βάρκα µου. Αν δεν έφευγα, µπορεί και να µην σας µιλούσα», αναφέρει ο Παναγιώτης Καραβέτης, καπετάνιος της µηχανότρατας «Πέτρος Κ.», ο οποίος, για περισσότερα από 30 χρόνια, «οργώνει» το Βόρειο Αιγαίο µε το καΐκι του.
Από την πλευρά του ο κ. Σαρούκος καταγγέλλει ότι «µηχανότρατα δικιά µας δεν µπορεί να δουλέψει», καθώς, όπως συµπληρώνει, όλες οι ακτές δουλεύονται από Τούρκους ψαράδες που συνοδεύονται από τουρκικές ακταιωρούς. «Δεν µπορούµε να ψαρέψουµε στα νησιά µας. Έρχονται και µας εµβολίζουν και µας βγάζουν και όπλα οι Τούρκοι. Τους έχουµε δει πολλές φορές να κρατάνε όπλα», τονίζει.
Ο πρόεδρος των ψαράδων, εξηγεί, επίσης, ότι το χειρότερο πλέον είναι ότι «από το 2006 µας πήγαν από το ένα ναυτικό µίλι στο ενάµισι και δεν µπορούµε να δουλέψουµε εµείς και δουλεύουν οι Τούρκοι. Είναι µια κατάντια να βλέπουµε στα νησιά µας τα τουρκικά πλοία».Την ίδια στιγµή και ο Μιχάλης Κωστάλας, που είναι ψαράς στη Χίο, περιγράφει ότι οι Τούρκοι βγαίνουν µέχρι και τις Οινούσσες, µε αποτέλεσµα οι Ελληνες να µην µπορούν να πλησιάσουν. «Είναι πολύ επικίνδυνα. Υπάρχουν σηµεία που δεν µπορούµε να πλησιάσουµε. 8 στις 10 φορές οι Τούρκοι ψαράδες είναι µαζί µε ακταιωρούς του Λιµενικού Σώµατος. Μας απειλούν. Ειδοποιούµε το Λιµενικό αλλά δεν εµφανίζονται. Φοβόµαστε για τα χειρότερα», καταγγέλλει.
Στο ερώτημα, πάντως, σχετικά με το πώς αντιδρούν οι ελληνικές Αρχές, ο κ. Σαρούκος επισημαίνει: «Υπάρχει ένα σκάφος του Λιμενικού από την Κάλυμνο. Έχουμε ζητήσει ενισχύσεις με μεγαλύτερα σκάφη και περιμένουν», σημειώνει.
Από Ζουράφα έως Σύμη
Το τελευταίο διάστημα, η προκλητικότητα των Τούρκων στο Αιγαίο βρίσκεται στο ζενίθ. Είναι χαρακτηριστικό πάντως, πως στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης νησιών που βλέπουν καθημερινά σε απόσταση αναπνοής τους Τούρκους, αποδίδουν την κλιμάκωση των προκλήσεων στην υπόθεση των 8 Τούρκων αξιωματικών που κατηγορούνται από την Άγκυρα για συμμετοχή στο πραξικόπημα κατά του Ερντογάν το 2016 και οι οποίοι κατέφυγαν στην Ελλάδα ζητώντας πολιτικό άσυλο.
Πρόσφατα, μάλιστα, τουρκική ακταιωρός παρενόχλησε αλιευτικό ενώ έπλεε δύο μίλια βόρεια από το Φαρμακονήσι με κατεύθυνση το Αγαθονήσι, ζητώντας από τον ιδιοκτήτη του να απομακρυνθεί γιατί, όπως του είπαν, «ψάρευε σε τουρκικά ύδατα».
Επιπλέον, υπάρχουν και άλλα περιστατικά, όπου τουρκικά πλοία εκδίωξαν ελληνικά καΐκια ακόμη και ανοιχτά της Καλύμνου, με επικίνδυνους ελιγμούς και με απειλές για πυροβολισμούς. «Μόλις μας δουν, μας πλησιάζουν, φωνάζοντάς μας να απομακρυνθούμε γιατί υποτίθεται ότι βρισκόμαστε μέσα σε τουρκικά χωρικά ύδατα. Αν αρνηθούμε, αρχίζουν να κάνουν κυκλικές κινήσεις γύρω από το καΐκι, απειλώντας μας ακόμη και με εμβολισμούς. Αναγκαζόμαστε να φύγουμε. Δεν έχουμε άλλη επιλογή. Είναι συνέχεια εκεί. Μια φορά, μάλιστα, εμένα άρχιζε να γεμίζει νερά το καΐκι μου», λέει ο Κυριάκος, ψαρά στην περιοχή της Καλύμνου.
Οι τουρκικές μεθοδεύσεις εντάσσονται σε ένα σχέδιο αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο (από τη Σαμοθράκη έως τη Σύμη). Ίδιες προκλήσεις υπάρχουν και στη βραχονησίδα Ζουράφα ανατολικά της Σαμοθράκης, όπου σε καθημερινή βάση, σύμφωνα με τις καταγγελίες ψαράδων του Έβρου, τουρκικά αλιευτικά παραβιάζουν τα χωρικά ύδατα και φθάνουν σε απόσταση λιγότερη του μισού μιλίου από τη βραχονησίδα, ενώ ελληνικά καΐκια δεν μπορούν να προσεγγίσουν στο σημείο. Είναι πολύ πρόσφατο το περιστατικό κατά το οποίο τουρκικά αλιευτικά σκάφη έφτασαν μέχρι τα ανατολικά της Θάσου, κυνηγώντας… αφρόψαρα.
Τι ζητούν οι ψαράδες
Τον περασμένο Ιανουάριο, όταν ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, επισκέφθηκε την Κάλυμνο για τα Θεοφάνεια, άκουσε τον πρόεδρο της Ένωσης Αλιέων «Ποσειδών» να του περιγράφει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί ανάμεσα στο νησί, την Καλόλιμνο και τα Ίμια. Μάλιστα, του παρέδωσε και σχετικό υπόμνημα, στο οποίο αναφερόταν τόσο στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στη θάλασσα αλλά και τα οικονομικά προβλήματα που έχουν, καθώς δεν μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους.
Γι’ αυτό οι ψαράδες της Καλύμνου ζητούν από τα υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Ναυτιλίας να οργανωθούν εκ νέου περιπολίες στην περιοχή -είτε πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού είτε σκαφών του Λιμενικού- που θα επιτρέπουν με ασφάλεια να κάνουν τη δουλειά τους, αποτρέποντας ταυτόχρονα τις μεθοδεύσεις της Άγκυρας να «γκριζάρει» περιοχές του Αιγαίου. «Τα τελευταία δύο χρόνια οι Τούρκοι μας διώχνουν ακόμη και μέσα από τα σύνορά μας. Η τουρκική ακταιωρός είναι μέρα νύχτα εκεί. Δεν μπορούμε να πλησιάσουμε. Χρειαζόμαστε βοήθεια», τονίζει ο κ. Σαρούκος ενώ οι κάτοικοι των νησιών δίπλα στην Τουρκία, ειδικά αυτοί που μένουν σε βραχονησίδες, τονίζουν ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν τη γη τους.
news247.gr