Χωρίς σημάδια «κάμψης» εξαπλώνεται η ιλαρά στη χώρα μας. Από τον περασμένο Μάιο έως τις 15 Φεβρουαρίου είχαν καταγραφεί στην Ελλάδα 1.588 περιστατικά ιλαράς, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα μια 35χρονη γυναίκα έγινε το τρίτο θύμα της νόσου. Πρόκειται για μια γυναίκα κάτοικο Αττικής, η οποία ήταν ατελώς εμβολιασμένη (είχε κάνει μία δόση εμβολίου και όχι δύο όπως προβλέπεται), «κόλλησε» ιλαρά από άτομο του στενού της περιβάλλοντος που νοσούσε και τελικά κατέληξε λόγω πνευμονίας και αναπνευστικής ανεπάρκειας. Η 35χρονη δεν προερχόταν από κοινότητα Ρομά, σε αντίθεση με τα άλλα δύο θύματα της νόσου, ένα βρέφος 11 μηνών και έναν 17χρονο. Το ΚΕΕΛΠΝΟ εντείνει τις προσπάθειες ενημέρωσης του γενικού πληθυσμού και των επαγγελματιών υγείας για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού, ενώ πρόσφατα ξεκίνησε και νέα εξόρμηση εμβολιαστικής κάλυψης προσφύγων-μεταναστών που βρίσκονται σε χώρους φιλοξενίας. Αφορμή στάθηκαν δύο κρούσματα ιλαράς σε προσφυγικούς καταυλισμούς νησιών του Ανατολικού Αιγαίου που σημειώθηκαν πριν από δέκα ημέρες και ανησύχησαν τις Αρχές. Αν και υπάρχει εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού αυτού, οι νέες αφίξεις προσφύγων-μεταναστών απαιτούν συνεχή εγρήγορση.
Καθυστέρηση
«Η εξέλιξη της νόσου δεν μας επιτρέπει εφησυχασμό», αναφέρει στην «Κ» ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Θεόδωρος Ρόζενμπεργκ και προσθέτει, «βλέπουμε ότι η νόσος εξακολουθεί να εξαπλώνεται. Σε αντίθεση με άλλες χώρες της Ευρώπης όπου η επιδημία ξεκίνησε το 2016, στην Ελλάδα εμφανίστηκε με καθυστέρηση. Εξαιτίας αυτής της χρονικής διαφοράς φάσης δεν δείχνει ακόμα σημεία κάμψης, όπως συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη».
Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας -με αφορμή τη χθεσινή συνάντηση στο Μαυροβούνιο υπουργών Υγείας 11 χωρών της Ευρώπης για το θέμα του εμβολιασμού- το 2017 καταγράφηκε αύξηση κατά 400% στον αριθμό των κρουσμάτων ιλαράς στην Ευρώπη σε σχέση με το 2016. Ειδικότερα, πέρυσι δηλώθηκαν 21.315 περιστατικά -και 35 θάνατοι- έναντι 5.273 το 2016. Η Ελλάδα μάλιστα αναφέρεται ως η τέταρτη κατά σειρά χώρα με τα περισσότερα κρούσματα για το 2017 μετά τη Ρουμανία (5.562 περιστατικά), την Ιταλία (5.006) και την Ουκρανία (4.767).
Η ιλαρά είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική νόσος και η μόνη αποτελεσματική προστασία είναι ο πλήρης εμβολιασμός, δηλαδή ο εμβολιασμός και με τις δύο δόσεις. Ακόμα και άλλα μέτρα προστασίας όπως η υγιεινή των χεριών, η χρήση μάσκας κ.ά. που μπορεί να λειτουργούν με ιούς όπως η γρίπη, δεν διαδραματίζουν σπουδαίο ρόλο στην περίπτωση της ιλαράς.
Επαγγελματίες υγείας
Ο κ. Ρόζενμπεργκ εστιάζει ιδιαίτερα στον εμβολιασμό των επαγγελματιών υγείας έναντι της ιλαράς, τονίζοντας ότι είναι μια ιδιαίτερα επιρρεπής ομάδα πληθυσμού, αφού έρχεται σε επαφή με ασθενείς και μπορεί είτε να μολυνθεί είτε και να μεταδώσει. «Η ηθική και δεοντολογική ευθύνη τους είναι τεράστια», επισημαίνει ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ. Σύμφωνα με τον ίδιο εξετάζεται το ενδεχόμενο το ΚΕΕΛΠΝΟ να προμηθευτεί εμβόλια ιλαράς τα οποία και θα διαθέσει στα νοσοκομεία προκειμένου να είναι πιο εύκολος ο εμβολιασμός του προσωπικού.
Καθημερινή