Προβληματισμός συνεχίζει να επικρατεί στην δημοτική αρχή Ρόδου σχετικά με την αξιοποίηση και εκμίσθωση των δημοτικών λουτρών (χαμάμ) στην Μεσαιωνική Πόλη.
Όπως δήλωσε στην «δ» ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για θέματα ακίνητης περιουσίας του Δήμου Ρόδου, κ. Δήμος Μουτάφης, το θέμα με τα δημοτικά λουτρά, είναι πολύ σοβαρό και απαιτούνται πολλές δικλείδες ασφαλείας λόγω του ιδιότυπου καθεστώτος που υπάρχει.
«Τα δημοτικά λουτρά, όπως και η Νέα Αγορά, είναι μνημεία. Και αυτό είναι το πρόβλημά τους. Στην ουσία δεν είναι ένα ακίνητο το οποίο μπορείς να διαχειριστείς ως ένα κτήριο αλλά ως ένα μνημείο. Ό,τι πρέπει να κάνεις ή σχεδιάζεις, πρέπει να περάσει από την έγκριση των αρμόδιων αρχαιολογικών υπηρεσιών. Το πρόβλημα εμφανίζεται πολύ μεγαλύτερο για τα λουτρά, διότι έχουν, εξ αντικειμένου, ως απαραίτητη προϋπόθεση την εγκατάσταση τεχνικών μέσων τα οποία όμως, απαιτείται να σεβαστούν τον χαρακτήρα του μνημείου. Συνεπώς, δεν μπορεί να γίνει καμία εμπορική εκμετάλλευση εάν οι εγκαταστάσεις αυτές, δεν είναι σύμφωνες με την αρχαιολογική νομοθεσία. Αυτό είναι που δημιουργεί πολύ σοβαρό πρόβλημα και στην επιβολή των εγγυήσεων. Είναι σαν να πρέπει να φτιάξεις ένα… ‘σπα’ μέσα σε ένα αρχαιολογικό μνημείο. Κι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο δήμος Ρόδου έχει θέσει πολύ αυστηρούς όρους και δυστυχώς, πολλοί που αρχικώς ενδιαφέρονται, αποθαρρύνονται πολύ εύκολα. Δυστυχώς, δεν μπορούμε να διαπραγματευτούμε χαμηλότερες εγγυήσεις για ένα μνημείο. Επιπλέον, όποιος έρθει να επενδύσει και ξεκινήσει τις εργασίες, έχει πάντα τον φόβο πως θα έχει κατά την διάρκεια των εργασιών, παρεμβάσεις από την αρχαιολογική υπηρεσία. Γι αυτό κι εμείς, ως δημοτική αρχή προειδοποιούμε πως δεν υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσουμε στο θέμα των ασφαλιστικών δικλείδων», τόνισε ο κ. Μουτάφης.
Σημειώνεται πως για την αξιοποίηση των δημοτικών λουτρών, ο Δήμος Ρόδου ζητάει 400.000 ευρώ εγγύηση, το ελάχιστο μηνιαίο μίσθωμα που ανέρχεται στις 3.000 ευρώ ενώ εκτιμάται πως απαιτούνται περίπου 700.000 ευρώ μόνον για τη συντήρηση του ακινήτου.
«Δεν μας πειράζει που βγήκαν δύο διαγωνισμοί άγονοι. Ας γίνει κάποτε, αλλά ας γίνει σωστά. Από το να έρθει κάποιος να πάρει το ακίνητο –υπερεκτιμώντας τις δυνατότητές του- και αργότερα να μην μπορεί να συνεχίσει και να παραμείνει κλειστό, είναι καλύτερα να μην προχωρήσει» υπογράμμισε ο κ. Μουτάφης.
Σε κάθε περίπτωση, όπως και με την αξιοποίηση άλλων ακινήτων, ο Δήμος Ρόδου δεν στοχεύει σε απευθείας ανάθεση σε επενδυτές.
https://www.dimokratiki.gr/21-02-2019/provlimatiki-i-ekmisthosi-ton-dimotikon-loytron-rodoy/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.