Για την 15η Οκτωβρίου 2020 αναβλήθηκε χθες από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ρόδου η συζήτηση αγωγής του Ελληνικού Δημοσίου κατά 39 εναγομένων σε υπόθεση υφαρπαγής προνομοιακού ακινήτου που υφαρπάχθηκε με τη χρήση ανυπόστατης απόφασης εκποίησης και ζητείται να επιστραφεί με τα υπερκείμενα στην ιδιοκτησία του.
Το Ελληνικό Δημόσιο στρέφεται συγκεκριμένα κατά του προϊσταμένου του Κτηματολογίου Ρόδου, 11 ομογενών, κατοίκων ΗΠΑ, μιας ανώνυμης ξενοδοχειακής – τουριστικής εταιρείας, 20 κατοίκων Ρόδου και 6 τραπεζών.
Η ίδια αγωγή είχε ασκηθεί και τον Νοέμβριο του 2011 και περιελάμβανε ακόμη 3 ομογενείς, που στο μεταξύ απεβίωσαν.
Επί της αγωγής εκδόθηκε η υπ’ αριθμ. 59/2016 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου που είχε αναστείλει την πρόοδο της δίκης μέχρι την έκδοση τελεσίδικης απόφασης από το Εφετείο Δωδεκανήσου, για να ξεκαθαρίσει το θέμα του «καλόπιστου τρίτου», που εκκρεμεί εξάλλου ενώπιον του Αρείου Πάγου.
Χθες ενώπιον του δικαστηρίου οι νομικοί συμπαραστάτες εναγομένων κ.κ. Κ. Σαρής και Β. Καταβενάκης και ο νομικός σύμβουλος της Alpha Bank κ. Γ. Μαυρομάτης γνώστοποίησαν στο δικαστήριο ότι επίκειται σύντομα νομοθετική επίλυση του όλου ζητήματος με την υποβολή ειδικής προς τούτο τροπολογίας σε σχέδιο νόμου.
Όπως έχει αποκαλύψει η «δ», με την χρήση της υπ’ αριθμ. ΔΚ1818/25-7-2000 απόφασης εκποίησης του πρώην προϊσταμένου της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου εξαφανίστηκαν από την περιουσία του δημοσίου 40.640 τ.μ. δασικής έκτασης στην ΚΜ1028Α μερίδα στα Κοσκινού.
Το συγκεκριμένο ακίνητο είχε μεταγραφεί στην ιδιοκτησία του Ελληνικού Δημοσίου την 17η Μαΐου 1975 και η «μαϊμού» απόφαση εκποίησής του μεταγράφηκε στον τόμο της συγκεκριμένης μερίδας την 24η Νοεμβρίου 2000.
Ως δικαιούχοι του δημοσίου αυτού ακινήτου εμφανίζονται 14 ομογενείς από το Πίτσμπουργκ της Πενσυλβάνιας των H.Π.A. οι οποίοι φέρονται να είχαν ορίσει ως πληρεξούσια στην Ρόδο μια «μεσίτρια».
Το συγκεκριμένο πληρεξούσιο που χρησιμοποιήθηκε για την πώληση και άλλου δημοσίου ακινήτου που υφάρπαξε το κύκλωμα, φέρεται να έχει συνταχθεί την 8η Σεπτεμβρίου 1998 από ομογενή συμβολαιογράφο στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ.
Εν πάση περιπτώσει οι 14 κάτοικοι των ΗΠΑ εμφανίζονται, αφού μετέγγραψαν την ανυπόστατη απόφαση στον οικείο τόμο του Κτηματολογίου, να το πώλησαν εκπροσωπούμενοι με το ως άνω πληρεξούσιο από την «μεσίτρια», την 29η Δεκεμβρίου 2000 με το υπ’ αριθμ. 20581 συμβόλαιο που μεταγράφηκε στο Κτηματολόγιο την 24η Νοεμβρίου 2000 έναντι ποσού 50 εκατ. δρχ σε ανώνυμη τουριστική, εμπορική και αεροπορική εταιρεία που δραστηριοποιείται στο νησί.
Στο συμβόλαιο είχε ενεργό ανάμειξη ένας δικηγόρος, που φέρεται μάλιστα και ως ο πρωταγωνιστής του σκανδάλου (ο δικηγόρος στο μεταξύ έχει πεθάνει).
Της κατάρτισης του συγκεκριμένου συμβολαίου πώλησης του δημοσίου ακινήτου προηγήθηκε προσύμφωνο που έγινε από την πληρεξούσια των ομογενών με την ανώνυμη εταιρεία την 29η Μαΐου 2000.
Την 16η Φεβρουαρίου 2005 μεταγράφηκε στον ίδιο τόμο του Κτηματολογίου το υπ’ αριθμ. 27400/11-02-2005 συμβόλαιο πώλησης του ίδιου ακινήτου από την ανώνυμη εταιρεία που το είχε αγοράσει σε έναν εργολάβο της Ρόδου αντί τιμήματος 230.000 ευρώ.
Στο συγκεκριμένο ακίνητο έχουν κτιστεί πλέον 16 μεζονέτες οι οποίες έχουν πωληθεί σε ιδιώτες!!
Αξίζει να σημειωθεί ότι το δασικό αυτό ακίνητο εμφανίζεται στο συμβόλαιο ως αγρόκτημα.
Εν πάση περιπτώσει το Ελληνικό Δημόσιο αμφισβητεί την καλοπιστία των αγοραστών των ακινήτων που προέρχονται από την αρχική μερίδα των 40 στρεμμάτων που τεμαχίστηκε και διεκδικεί την κυριότητά τους συμπεριλαμβανομένων και των υπερκείμενων δηλαδή των σπιτιών τους (!!!) αλλά και αποζημιώσεις από τη χρήση τους!
Σε ό,τι αφορά τους ομογενείς με την ίδια αγωγή το Ελληνικό Δημόσιο, που διεκδικεί να ακυρωθούν όλες οι εγγραφές στο κτηματολόγιο στο συγκεκριμένο ακίνητο, διεκδικεί αποζημιώσεις 300.000 ευρώ για ηθικές βλάβες, 1.572.000 ευρώ για διαφυγόντα κέρδη και 10,3 εκατ. ευρώ για τη θετική ζημία που υπέστη!!!