Ειδήσεις

Βενιζέλος: Πρόσφυγες μπορούμε να έχουμε και από άλλες αιτίες όπως είναι ο κίνδυνος της πανδημίας

“Χρειαζόμαστε μια ευρύτερη τολμηρή και αποτελεσματική καινούργια πολιτική για τη Μεσόγειο, που ήταν και συνεχίζει να είναι σημαίνουσα η ανάγκη για μια ολοκληρωμένη πρωτοβουλία που θα αγκαλιάζει όλες τις πτυχές της συνεργασίας στην περιοχή. Είναι επίσης απολύτως επιτακτική η ανάγκη να οργανώσουμε πιο αποδοτικά την πολιτική και οικονομική συνεργασία της ΕΕ με τους εταίρους της από το Νότο, κάτω από μία συνεκτική πολιτική ομπρέλα”, τόνισε μιλώντας νωρίτερα σήμερα στην 14η Σύνοδο της Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Μεσογείου, η βουλευτής Χανίων της ΝΔ, πρώην υπουργός, Ντόρα Μπακογιάννη.

“Η Μεσόγειος είναι μια θάλασσα που ενώνει. Η διαμόρφωση και η προώθηση μιας κοινής μεσογειακής ταυτότητας είναι σημαντική. Η Ελλάδα είναι ένα ευρωπαϊκό κράτος, όμως παραμένουμε μια χώρα της νότιας Ευρώπης, ένα μεσογειακό κράτος, το οποίο διατηρεί σχέσεις με τα αραβικά κράτη αλλά και με το Ισραήλ. Μια ευρωπαϊκή χώρα που βρίσκεται πολύ κοντά στην Αφρική, αλλά και στην Ασία”, συνέχισε η κ. Μπακογιάννη και τόνισε:

“Σήμερα ερχόμαστε αντιμέτωποι με τρεις βασικές προκλήσεις. Η αντιμετώπισή τους θα καταδείξει το κατά πόσο μπορεί η Μεσόγειος, να παραμείνει αντάξια του μεγάλου παρελθόντος και να έχει το μέλλον που της αξίζει.

Πρώτη πρόκληση είναι η οικονομική ανάπτυξη στο Νότο, ως μέσο ανάσχεσης της μεταναστευτικής πίεσης προς τον Βορά.

Άλλη πρόκληση η διαχείριση της κλιματικής αλλαγής, η οποία σίγουρα θα συμβάλλει σε ακόμη μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμών στο μέλλον.

Τρίτη πρόκληση είναι η προώθηση της πολιτισμικής κατανόησης.

Σκοπός μας πρέπει να είναι να γεφυρώσουμε την απόσταση που χωρίζει τον Βορά με τον Νότο”.

Αναφερόμενη στο προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα η κ. Μπακογιάννη εκτίμησε πως “στη Μεσόγειο σήμερα κρίνονται πάρα πολλά και συγκρούονται μεγάλες δυνάμεις” και υπογράμμισε πως “για να αντιμετωπίσουμε την ρίζα του προσφυγικού προβλήματος χρειαζόμαστε μια βαθύτερη συνεργασία από αυτή που υπάρχει έως σήμερα”.

“Η πραγματικότητα είναι ότι η Ευρώπη δεν έχει ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και ουσιαστικά στρουθοκαμηλίζει και προσπαθεί να κερδίσει χρόνο. Σήμερα χρειάζεται μια ουσιαστική ευρωπαϊκή πολιτική η οποία να αντιμετωπίζει το προσφυγικό και μεταναστευτικό πρόβλημα, σε όλες τις χώρες που το αντιμετωπίζουν ακόμη και αν δεν ανήκουν στην Ε.Ε. Είναι αδιανόητο ευρωπαϊκές χώρες να αφήνουν σε camps παιδιά δικών τους υπηκόων, με την δικαιολογία ότι οι γονείς τους ήταν μαχητές του ISIS. Χρειάζεται μια ενιαία πολιτική, η οποία θα μοιράζει τα βάρη. Η Ευρώπη χρειάζεται ένα διαφορετικό θεσμικό πλαίσιο συνεργασίας με τις χώρες της Μεσογείου πολύ πιο στενό, πιο ουσιαστικό”, κατέληξε η πρώην υπουργός.

“Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Μεσογείου έχει εξελιχθεί σε ένα κρίσιμο φόρουμ συνάντησης μεταξύ χωρών της Ευρώπης της Αφρικής, της Αραβικής Χερσονήσου, και η κρισιμότητα φαίνεται από το γεγονός ότι συμμετέχουν σε αυτήν οι χώρες που αποτελούν αυτή τη στιγμή τις μεγάλες ανοικτές εστίες πολέμου στην Μεσόγειο, η Συρία και η Λιβύη και χώρες με κρίσιμο ενεργό ρόλο όπως η Τουρκία”, σημείωσε κατά την τοποθέτησή του ο πρώην βουλευτής και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.

Αναφερόμενος στο προσφυγικό και μεταναστευτικό πρόβλημα επεσήμανε, ότι “η Ελλάδα είναι η κύρια πύλη εισόδου των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών που ακολουθούν την λεγόμενη οδό της Ανατολικής Μεσογείου. Η Ευρώπη”, είπε, “απασχολείται με το πρόβλημα από την πλευρά της δικής της επιθυμίας να ελέγξει αυτές τις ροές. Η ρίζα του προβλήματος”, εκτίμησε ο κ. Βενιζέλος, “βρίσκεται στην κατάσταση που υπάρχει στην Αφρική και σε χώρες της νοτιοδυτικής Ασίας που αποτελούν τις χώρες προέλευσης. Ο πόλεμος, η φτώχεια, τα ολοκληρωτικά και αυταρχικά καθεστώτα και η κλιματική αλλαγή. Πρόσφυγες μπορούμε να έχουμε και από άλλες σημαντικές αιτίες όπως είναι ο κίνδυνος της πανδημίας”, τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, “το κρίσιμο στοιχείο είναι το στοίχημα για την Ευρώπη, ως πολιτική οντότητα”.

“Η ευρωπαϊκή πολιτική ασφάλειας και άμυνας, η κοινή εξωτερική πολιτική δοκιμάζεται τα τελευταία χρόνια γιατί δοκιμάζεται η ίδια η πολιτική ενότητα της Δύσης κυρίως λόγω της αοριστίας και της αβεβαιότητας που δημιουργείται από την πολιτική των ΗΠΑ”, ανέφερε και σημείωσε πως “η διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών είναι πρωτίστως ζήτημα ασφάλειας, όχι μόνον της Ευρώπης αλλά και των χωρών προέλευσης”.

Ειδικότερα αναφέρθηκε στα “γνωστά και διαρκώς επίμονα προβλήματα της μεταχείρισης των μειονοτήτων και της συμπίεσης των εθνοτικών και θρησκευτικών κοινοτήτων”.

“Υπάρχει”, τόνισε “μία εκτεταμένη ιδεολογική χρήση της ιστορίας από την οποία πηγάζουν μια σειρά προβλήματα σε σχέση με την εθνική ταυτότητα στοιχείο της οποίας είναι πολύ συχνά η θρησκευτική ταυτότητα και πίσω από αυτά υφέρπουν οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες και η μετάλλαξη του οργανωμένου εγκλήματος”.

Τέλος, ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στον ρόλο των κοινοβουλίων.

“Τα κοινοβούλια, ως νομοθέτες μπορεί να συνιστούν είτε απειλή, είτε θώρακα προστασίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο ρόλος τους είναι εξαιρετικά κρίσιμος, αλλά και απολύτως αντιφατικός”, είπε ο κ. Βενιζέλος και αναφέρθηκε στον ρόλο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την οποία είπε πως έχει “έναν σχετικά υψηλό βαθμό ανεξαρτησίας σε σχέση με τις κυβερνήσεις των κρατών μελών και είναι ένα φόρουμ ανοικτό στις κοινωνίες των πολιτών. Η προστιθέμενη αξία της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης πρέπει να είναι ένας στόχος και για την Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Μεσογείου”, κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου