«Η διαχείριση της Κυβέρνησης είναι τραγική – Η ΝΔ έχει χάσει τόσο στη μάχη της διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης, όσο και στη μάχη της Οικονομίας».
Αυτό δηλώνει σε συνέντευξή του στην «δημοκρατική» ο κ. Νεκτάριος Σαντορινιός, πρώην υφ/ργός, βουλευτής Δωδεκανήσου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, αναφορικά με την κατάσταση στην χώρα μας, όπως έχει διαμορφωθεί με την κρίση που δημιούργησε η πανδημία του κορωνοϊού.
Μιλώντας για την φετινή τουριστική σεζόν, υπογραμμίζει πως κυριαρχεί αβεβαιότητα χωρίς να υπάρχει συνεννόηση ανάμεσα στα στελέχη της κυβέρνησης και αναφέρεται στα μέτρα που προτείνει η αξιωματική αντιπολίτευση.
• Κύριε Σαντορινιέ, τα συνεχή lockdowns, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, οι περιορισμοί, όχι μόνο στις δραστηριότητες αλλά και στο λιανεμπόριο και την εστίαση, έχουν δημιουργήσει ασφυκτικές καταστάσεις τόσο για τους επαγγελματίες όσο και για τους εργαζόμενους. Η κυβέρνηση διαχειρίζεται σωστά την κρίση;
Προφανώς δεν λέω κάτι που η ελληνική κοινωνία δεν γνωρίζει, αν πω ότι η διαχείριση της Κυβέρνησης είναι τραγική. Η ΝΔ έχει χάσει τόσο στη μάχη της διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης, όσο και στη μάχη της Οικονομίας. Με το να κάνεις επικοινωνία μόνο και να πίνεις ανέμελα καφέ στο Κολωνάκι ή στην Πάρνηθα ή στην Ικαρία, δεν προσφέρεις απολύτως τίποτα σε έναν λαό που βλέπει να χάνονται οι δουλειές του, να κλείνουν οι επιχειρήσεις του, να φτωχοποιείται για ακόμη μια φορά η ζωή του και να πεθαίνουν οι διπλανοί του. Η ανασφάλεια, η κρίση και η απόγνωση είναι πλέον η μόνη πραγματικότητα που η Δεξιά επαν- εγκαθίδρυσε στη χώρα. Δεν ενίσχυσε το Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Πήρε τα υγειονομικά μέτρα αργά σε αρκετές περιοχές, για να μη δυσαρεστήσει το εσωκομματικό και συντηρητικό της ακροατήριο. Δεν εκμεταλλεύτηκε το πλεονέκτημα που ο ΣΥΡΙΖΑ άφησε στη χώρα, τα 37 δις απόθεμα, για να στηρίξει εργαζόμενους και Οικονομία νωρίς, προφυλάσσοντάς τους από την προβλεπόμενη παρατεταμένη κρίση. Το χειρότερο όμως, είναι ότι έκανε την πανδημία- όχημα για να βολέψει με τροπολογίες και «νυχτερινές» ρυθμίσεις, κολλητούς και μεγάλα συμφέροντα, ξεπουλώντας το Δημόσιο και υποβαθμίζοντας τις δημοκρατικές λειτουργίες.
• Τα μέτρα στήριξης που ανακοινώνει η κυβέρνηση όπως οι επιστρεπτέες προκαταβολές, τα χρηματοδοτικά προγράμματα κ.λπ. είναι αρκετά για να καλύψουν τις τεράστιες ζημιές στην αγορά και στην εργασία;
Μια, στις δύο επιχειρήσεις μπόρεσαν μόνο να ενταχθούν στην επιστρεπτέα προκαταβολή 5. Οι εποχικές επιχειρήσεις, από την άλλη, κατάφεραν να λάβουν μόνο την 2η και 3η, μιας και δεν είχαν τον απαραίτητο τζίρο κατά την περσινή χρονιά για να ενταχθούν στην 4η επιστρεπτέα. Όσες δε επιχειρήσεις είχαν κάνει έναρξη κατά το 2019, δεν κατάφεραν να στηριχθούν με κανένα τρόπο. Τα «περίφημα» χρηματοδοτικά εργαλεία τύπου ΤΕΠΙΧ δεν έφτασαν ποτέ στις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δεδομένου ότι τα τραπεζικά κριτήρια ελάχιστες μπορούσαν να τα καλύψουν. Η Κυβέρνηση για το 2020, την πιο σκληρή χρονιά για τη μικρομεσαία επιχείρηση, έδωσε συνολικά στην Οικονομία 6,7 δις. Επίσης, όπως η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνει, η Κυβέρνηση κατά το σχεδιασμό της για το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 (ZeroDraft) και για τη σύνδεσή του με Ταμείο Ανάκαμψης, δεν φαίνεται να έχει λάβει υπόψη της, τις μεγάλες ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας. Έτσι, από τη μια οι επιχειρήσεις οδηγούνται σε έναν διαρκή δανεισμό, και από την άλλη δεν λαμβάνονται για αυτές μέτρα περί παγώματος των φορολογικών, τραπεζικών και ασφαλιστικών τους βαρών, ενώ αποκλείονται και από την ευρωπαϊκή στήριξη. Δανεισμός μέχρι εξαντλήσεως, διόγκωση χρεών, επικοινωνιακή κοροϊδία με τα χρηματοδοτικά «γαλάζια» εργαλεία στήριξης… αυτή είναι η κατάσταση και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε λουκέτα, απολύσεις και αλλαγή της εικόνας της αγοράς, όπως την ξέραμε μέχρι τώρα.Ειδικά όμως για τις κατηγορίες των ξεναγών, των ελεύθερων επαγγελματιών, των οδηγών και ιδιοκτητών ταξί και λεωφορείων, των τουριστικών πρακτορείων, των επιχειρήσεων που αν και λειτουργούν σε τουριστικές περιοχές, εντούτοις οι ΚΑΔ τους δεν υπάγονται στην λίστα των άμεσα επιλέξιμων για στήριξη και των επιχειρήσεων που έκαναν έναρξη εργασίας το τελευταίο έτος, η Κυβέρνηση έδειξε το πιο σκληρό της πρόσωπο, ενώ προσπάθησε να παίξει παρασκηνιακά παιχνίδια με κολλητούς και φίλους, μέσα από αδρά «επιδοτούμενα προγράμματα».
Στο πεδίο της Εργασίας, ιδίως της εποχικής, η έλλειψη πολιτικών πρωτοβουλιών είναι ακόμη πιο τραγική: η πλειονότητα των εποχικά εργαζομένων δεν δικαιούνται επίδομα ανεργίας. Όσοι δικαιούνται επίδομα, θα βιώσουν σύντομα την μη παράτασή του και ταυτόχρονα την παύση της ιατροφαρμακευτικής κάλυψης. Τα χρήματα, όπου συνολικά δόθηκαν μέσω της αναστολής εργασίας, δεν ήταν αρκετά ώστε να κρατήσουν τα νοικοκυριά όρθια, ενώ μέσα από το αντεργατικό πρόγραμμα «Συνεργασία», μειώθηκαν περαιτέρω. Οι εποχικά εργαζόμενοι των νησιών, χωρίς υπερβολή, βρίσκονται στο όριο της πείνας και εξαθλίωσης και αυτό είναι ευθύνη μιας Κυβέρνησης που κωφεύει, που δεν ακούει τις προτάσεις των συνδικαλιστικών φορέων, που δεν ενδιαφέρεται για τον εργαζόμενο κόσμο και που την ώρα της πιο βαθιάς κρίσης, περνάει σε μια Βουλή που λειτουργεί σε «ρυθμούς πανδημίας» ανατροπές της εργατικής νομοθεσίας, όπως οι απλήρωτες υπερωρίες, κ.ά.
• Σε όλη την χώρα και κυρίως στις τουριστικές περιοχές όπως η δική μας, κυριαρχεί αβεβαιότητα για την έναρξη της τουριστικής σεζόν. Ωστόσο, υπάρχουν χώρες που έχουν ανοίξει όπως η Κύπρος ενώ οι παράγοντες του τουρισμού σηκώνουν τα χέρια ψηλά. Τελικά, κυριαρχεί ‘αλαλούμ’ στην συνεννόηση μέσα στην κυβέρνηση;
Οι ευθύνες του Υπουργείου Τουρισμού και της Κυβέρνησης είναι, επιεικώς, τραγικές. Η περσινή τουριστική σεζόν, το μόνο που άφησε στους ανθρώπους της αγοράς και στους εργαζόμενους ήταν το «ηλιοβασίλεμα» του κ. Μητσοτάκη. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα και όπως συζητείται από φορείς του κλάδου, η αύξηση δεν αναμένεται να ξεπεράσει το 30% της περσινής κίνησης, νούμερο προφανώς πιο αισιόδοξο από αυτό του 2020, αλλά και πάλι όμως λειψό για να μπορέσει να ανακάμψει η τουριστική μας οικονομία. Το πολυδιαφημισμένο πρόγραμμα των εμβολιασμών έχει βαλτώσει, ενώ η Κυβέρνηση χλευάζει της προτάσεις της Αντιπολίτευσης για συνεργασία με άλλες χώρες για παραγωγή εμβολίων, για πιέσεις για άρση της πατέντας, κα. Δεν εφαρμόζεται κανένα σχέδιο ενίσχυσης του brand name ή του «ασφαλούς προορισμού». Δεν ενισχύονται στην πράξη οι τουριστικές επιχειρήσεις, έτσι ώστε να μπορέσουν να ανοίξουν, κρατώντας τις θέσεις εργασίας ζωντανές. Η Κυβέρνηση με την απάθεια, τα ψευτο-αφηγήματα και την έλλειψη ουσιαστικών πολιτικών οδηγεί σε διαστρέβλωση της τουριστικής αγοράς, σε εξαγορές express των τοπικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων του τουρισμού και σε αλλαγή των συνθηκών εργασίας, επί τα χείρω.
• Ποια είναι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία σε όλα αυτά;
Ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας δεν έχει μείνει σε μια στείρα Αντιπολίτευση. Έχει καταθέσει κοστολογημένες και ρεαλιστικές προτάσεις. Τόσο το Μένουμε Όρθιοι Ι και ΙΙ, όσο και το Πρόγραμμά μας που τώρα τελειοποιείται και θα παρουσιαστεί στον ελληνικό λαό, στόχευαν και στοχεύουν στην ανάταση της οικονομίας, στην στήριξη της παραγωγής πλούτου, στην δίκαιη ανάπτυξη και φυσικά στην διάσωση του κόσμου της εργασίας και της κοινωνίας, που βρίσκεται στο έλεος μιας Κυβέρνησης χωρίς πολιτική που νοιάζεται μόνο για τα δημοσκοπικά νούμερα και για τα «εκλεκτά» της συμφέροντα.
Έτσι ως άμεσα μέτρα προτείναμε 5.000 άμεσες μόνιμες προσλήψεις στην Υγεία και αύξηση των συνολικών δαπανών για το ΕΣΥ, με στόχο να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες που η πανδημία δημιούργησε. Σκοπός μιας Κυβέρνησης που αντιλαμβάνεται την ευθύνη της, είναι η οχύρωση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί ο κορωνοϊός, να λειτουργεί τακτικά και αποτελεσματικά και να μην αναγκάζονται οι άνθρωποι να οδηγούνται στα ιδιωτικά νοσοκομεία, πληρώνοντας αδρά το βασικό τους δικαίωμα στην περίθαλψη.
Προτείνουμε, να επιδοτείται η εργασία και όχι η ανεργία, για όσο διάστημα η κρίση απειλεί τις οικογένειες και τους νέους ανθρώπους. Η πρότασή μας περιλαμβάνει την κάλυψη από το κράτος του συνόλου των μισθών και ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων, σε κλάδους που μαστίζονται, καθώς και κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών και του 40% του μισθού των εργαζομένων, με υποχρέωση καταβολής του υπόλοιπου 60% του μισθολογικού κόστους από την επιχείρηση, στους υπόλοιπους πληττόμενους κλάδους.
Προτείνουμε τη μη επιστρεπτέα ενίσχυση σε όλους τους πληττόμενους αυτοαπασχολούμενους και επιχειρήσεις. Μιλάμε για ποσά που δεν θα έχουν τη μορφή δανείου, ώστε να μην επιβαρυνθεί το ήδη αυξημένο χρέος των επιχειρήσεων, και να παρασχεθεί άμεση πρόσβαση σε κεφάλαιο κίνησης ακόμη και σε επιχειρήσεις που είναι αποκλεισμένες από τον τραπεζικό δανεισμό. Ακόμη, σαν μέτρο ενίσχυσης ειδικά των κλάδων του τουρισμού, των μεταφορών και της εστίασης, και βοηθώντας την επανεκκίνηση της δραστηριότητας, προτείναμε, τη χρηματοδότηση του μη μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων, δηλαδή την πλήρη επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών και μέρους του μισθού των εργαζομένων. Επίσης προτείναμε την εγγυοδότηση της δανειοδότησης των επιχειρήσεων αυτών, εκτός των τραπεζικών κριτηρίων, με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, μέσα από την Αναπτυξιακή Τράπεζα.
Επίσης θεωρούμε ότι ειδικά για τους ανθρώπους του τουρισμού και των επαγγελμάτων που συνδέονται με αυτόν- ξεναγοί, οδηγοί και ιδιοκτήτες λεωφορείων και ταξί, ιδιοκτήτες τουριστικών πρακτορείων και επιχειρήσεων, πρέπει άμεσα να παρθούν μέτρα που να περιλαμβάνουν την απαλλαγή από τέλη κυκλοφορίας, την γενναία μείωση ενοικίου, απαλλαγή από ασφαλιστικές εισφορές και φορολογικές υποχρεώσεις και τη στήριξή τους με οικονομικές ενισχύσεις, για όσο καιρό παραμένουν εκτός δραστηριότητας. Τέλος, για τους εποχικά εργαζόμενους, προτείνεται να επεκταθεί το επίδομα ανεργίας και η ασφαλιστική τους κάλυψη. Επίσης, άμεσα πρέπει να ενταχθούν στα μέτρα στήριξης και όσοι δεν κατάφεραν, λόγω της εποχικότητας της επιχείρησης και της μικρής τουριστικής σεζόν, να λάβουν επίδομα ανεργίας ή κάποιο άλλο οικονομικό βοήθημα.
Θεωρούμε ότι η μόνιμη μείωση προκαταβολής φόρου στο 50%, για όλες ανεξαιρέτως τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες που είναι υπόχρεοι καταβολής προκαταβολής φόρου, η μείωση του ΦΠΑ εστίασης από το 13% στο 6%, η μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλα τα εισοδήματα έως 40.000€ και μείωση των συντελεστών για εισοδήματα από 40.000€ έως 65.000€, η μόνιμη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος- ένα μέτρο που θα ελαφρύνει σημαντικά επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και εργαζόμενους με μπλοκάκι-, και η επιδότηση 40% ενοικίου των επιχειρήσεων για όσο διαρκεί η κρίση, είναι μέτρα που άμεσα μπορούν να βοηθήσουν την οικονομία να παραμείνει ζωντανή.
Τέλος, ως άμεση απάντηση στην κρίση η οποία και επηρεάζει την κοινωνία και την οδηγεί στην φτωχοποίηση, προτείναμε την καταβολή εισοδήματος έκτακτης ανάγκης σε όσους πολίτες έχουν θιγεί (ανέργους, εποχικά εργαζόμενους, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, κα) και για όσο διαρκεί η κρίση. Ο σχεδιασμός του έκτακτου αυτού εισοδήματος βασίζεται στις ανάγκες ολόκληρου του νοικοκυριού δίνοντας 400€ για το πρώτο ενήλικο μέλος του νοικοκυριού, 200€ για κάθε πρόσθετο ενήλικο μέλος και 100€ για κάθε παιδί.