Σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιήθηκε, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Κ», με θέμα την προετοιμασία για το άνοιγμα του τουρισμού και τη συμμετοχή του Χάρη Θεοχάρη, του Σωτήρη Τσιόδρα, του Μάριου Θεμιστοκλέους και του Κυριάκου Πιερρακάκη.
Η προετοιμασία στηρίζεται σε τρεις πυλώνες: ο πρώτος είναι η στόχευση των «πελατών». Ηδη από τον Μάρτιο θα αρχίσει να «τρέχει» η τουριστική καμπάνια του ΕΟΤ, που θα έχει φέτος κεντρικό στόχο την ευρωπαϊκή αγορά. Η καμπάνια θα είναι γενικού περιεχομένου και θα είναι ενεργή για περίπου 8 μήνες, καθώς η Ελλάδα θέλει φέτος πάση θυσία να παρατείνει την τουριστική σεζόν τουλάχιστον μέχρι τον Νοέμβριο.
Από εκεί και πέρα, η φετινή καμπάνια του ελληνικού τουρισμού θα έχει τέσσερις βασικές υποενότητες: η πρώτη είναι η γαστρονομία, η δεύτερη ο luxury τουρισμός με έμφαση στην ευεξία, η τρίτη ενότητα θα περιλαμβάνει τη δυνατότητα υπαίθριων δραστηριοτήτων και η τελευταία τον θαλάσσιο τουρισμό, στοχεύοντας στην προσέλκυση γιοτ.
Είναι προφανές πως το μοντέλο αλλάζει σε σχέση με πέρυσι, όπου εν μέσω σφοδρής υγειονομικής κρίσης η καμπάνια κινήθηκε σχεδόν αποκλειστικά με γνώμονα την πανδημία.
Φέτος τα δεδομένα αλλάζουν, καθώς η Ελλάδα επιχειρεί να κινηθεί πιο μακροπρόθεσμα δουλεύοντας το τουριστικό προφίλ της χώρας σε βάθος τριετίας. Ο στόχος είναι να ξεκινήσει η τουριστική σεζόν τέλη Μαρτίου με το Ισραήλ, που έχει αυτή τη στιγμή εμβολιάσει και το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού του.
Προϋποθέσεις ταξιδιού
Ο δεύτερος πυλώνας που συζητιέται ήδη στο Μέγαρο Μαξίμου έχει να κάνει με τις προϋποθέσεις για να ταξιδέψει κανείς στην Ελλάδα. Πέρυσι τα πράγματα ήταν πιο δύσκολα και πιο συγκεχυμένα, φέτος ωστόσο υπάρχει περισσότερη γνώση και κυρίως περισσότερα όπλα. Αυτό που επιδιώκουν με κάθε τρόπο στο Μαξίμου είναι να ενεργοποιηθεί το πιστοποιητικό που έχει προτείνει ο κ. Μητσοτάκης, το οποίο θα λύσει πολλά προβλήματα.
Από εκεί και πέρα, πέραν του Ισραήλ, γίνεται προσπάθεια να έρθουν συμφωνίες και με άλλες χώρες εκτός Ε.Ε., όπως είναι η Μεγάλη Βρετανία και η Ρωσία. Η συνδρομή του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη είναι κρίσιμη σε αυτή τη φάση όσον αφορά το πιστοποιητικό. Από τη στιγμή που θα αποφασιστεί ποια στοιχεία πρέπει να καταγράφει, τότε μπορεί σε δεύτερη φάση να «μετατραπεί» σε ταξιδιωτική βεβαίωση.
Ειδική επιτροπή
Ο τρίτος πυλώνας που είναι ήδη στο μικροσκόπιο του Μαξίμου έχει να κάνει με τη διαχείριση αποκλειστικά στο εσωτερικό σε σχέση με τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Ευρισκόμενοι πλέον στο δεύτερο έτος της πανδημίας και έχοντας δει τις λύσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, υπάρχει μεγαλύτερη εμπειρία σε ό,τι αφορά τα πρωτόκολλα.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», μια ειδική επιτροπή εξετάζει ήδη αυτές τις παραμέτρους ώστε, όταν έλθει η ώρα, να είναι «καθαρές», χωρίς παρερμηνείες. Πρόκειται για το πού θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας, οι αποστάσεις που πρέπει να τηρούνται και τι είδους δράσεις και υπό ποιες προϋποθέσεις θα δούμε φέτος το καλοκαίρι.
Πηγή : kathimerini.gr